Er staan nieuwe workshops in de agenda voor het najaar. Neem snel een kijkje en schrijf je in! Klik hier.

STAP-budget en scholingsplicht

Werkgevers zijn volgens de wet verplicht om medewerkers opleidingen en cursussen te laten volgen en te financieren, die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van zijn of haar functie. Met het STAP-budget kun je nu tot €1.000,- subsidie krijgen. Lees hieronder meer.

STAP-budget

Vanaf 1 maart 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden per jaar maximaal € 1000,- aanvragen voor scholing en ontwikkeling via het STAP-budget. Deze subsidie kan gebruikt worden voor het volgen van een training, cursus of opleiding met als doel om meer eigen regie te hebben op jouw ontwikkeling tijdens je loopbaan.

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Het STAP-budget is een nieuwe subsidie regeling. Tot 1 januari 2022 was het mogelijk om tijdens je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting bij de Belastingdienst, scholingskosten af te trekken. Dat is nu niet meer mogelijk. Voor veel mensen is dit een positieve verandering omdat het STAP-budget vooraf geen financiële investering van de cursist zelf vraagt.

Hoe werkt dit precies?

Er zijn tal van opleidingen, cursussen en trainingen die je met het STAP-budget kan financieren. Al deze scholingsactiviteiten zijn vanaf 1 maart 2022 te vinden in een scholingsregister beheert door DUO. Wanneer je een opleiding wilt volgen schrijf je jezelf in bij de opleider. Na inschrijving geeft de opleider jou een STAP-aanmeldingsbewijs. Met dit bewijs van aanmelding kan je online het STAP-budget aanvragen bij het UWV. Het UWV kent het STAP-budget toe en informeert de opleider hierover. Vervolgens wordt de subsidie direct uitgekeerd aan de opleider en kan jij beginnen met leren!

De laatste datum waarop je het budget kunt aanvragen is 15 november.

Vanaf september is het enkel mogelijk om STAP-budget aan te vragen voor OCW-erkende scholing. Informeer bij jouw opleider of jouw gewenste opleiding OCW-erkend is en in aanmerking komt voor STAP-budget.

Wil je meer informatie over het STAP-budget, het aanbod bekijken of je direct aanmelden? Klik dan hier.

Vanuit Reiswerk stimuleren wij iedereen in de branche om gebruik te maken van deze subsidie! 

Scholingsplicht werkgevers

Sinds 1 juli 2015 is er een scholingsplicht voor werkgevers vastgelegd in de wet. Dit betekent dat je als werkgever verplicht bent om medewerkers opleidingen en cursussen te laten volgen en te financieren, die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van zijn of haar functie. Daarnaast bepaalt de wet in hoeverre je verplicht bent om zorg te dragen voor een betere inzetbaarheid van de medewerkers binnen jouw bedrijf.

Stel, de functie van de werknemer komt te vervallen of de werknemer is niet langer in staat de functie uit te oefenen. Dan zorgt deze wet ervoor dat de werkgever ook verplicht is de werknemer opleidingen en cursussen te laten volgen die erop zijn gericht om de arbeidsovereenkomst voort te zetten. Voor zover dit redelijkerwijs van de werkgever kan worden verlangd. Hiermee wordt de medewerker breder inzetbaar.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.