Cao reisbranche

Werkgevers en werknemers in de reisbranche maken met elkaar afspraken over onder meer functie, salaris en werktijden. Deze afspraken worden vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Die afspraken heten arbeidsvoorwaarden. Maar er zijn in de reisbranche door de werkgevers (ANVR) en de vakbonden ook arbeidsvoorwaarden afgesproken die voor iedereen in de branche gelden. Die afspraken zijn vastgelegd in de cao (collectieve arbeidsovereenkomst). De cao heeft een looptijd van 1 november 2015 tot 1 november 2016.

Nawerking cao

De cao voor de reisbranche liep af op 31 oktober. Wanneer er een nieuwe cao zal zijn is nog niet bekend. Zolang er geen nieuwe cao is, geldt dat veel cao-bepalingen van kracht blijven vanwege zogenaamde ‘nawerking’. Voorwaarde is dat met de medewerker is overeengekomen dat de cao van toepassing is op de individuele arbeidsovereenkomst.

​Verreweg de meeste arbeidsvoorwaarden blijven na het einde van de cao van toepassing en werken dus na. Dit geldt echter niet voor bijvoorbeeld cao art. 7 (ketenregeling voor seizoenswerk) en art. 9a (collectieve loonsverhoging per 1 juli 2016).

Cao tekst

Klik hier voor de handig doorzoekbare en bladerbare versie van de Cao reisbranche 2015-2016. 

Liever een versie om uit te printen? Download hier de tekst van de cao reisbranche 2015-2016. 

Format Arbeidsovereenkomst

Klik hier voor een format voor een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.
Klik hier voor een format voor een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Vragen

Heb je vragen over de cao reisbranche? Kijk dan eens tussen de Veelgestelde Vragen over de cao hier op Reiswerk.nl. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op

English Version 

Click here to download the Collective Labour Agreement for the Travel Sector in English

Verlofwijzer

Naast vakantiedagen bestaan er nog een aantal situaties waarin je verlof kunt opnemen. Als je zwanger bent bijvoorbeeld heb je wettelijk recht op zwangerschapsverlof. Meer informatie over dit soort wettelijk geregelde verlofregelingen vind je op de website van de Rijksoverheid.

Wil je weten hoe het verlof in de reisbranche geregeld is? Kijk dan in je eigen arbeidscontract of in de cao reisbranche.

Collectieve ziektekostenverzekering

Is jouw reisbedrijf aangesloten bij de ANVR? Dan kun je gebruik maken van de collectieve ziektekostenverzekering van de ANVR bij verzekeraar CZ. Deze verzekering biedt aantrekkelijke kortingen op de premie van deze collectieve ziektekostenverzekering:
Je krijgt 9% korting op de premie voor de basisverzekering, en
Je krijgt 12% korting op de premie voor de collectieve aanvullende verzekeringen.

Wil je als werknemer meer informatie over de collectieve ziektekostenverzekering? Neem dan contact op met je direct leidinggevende of benader je collega van HR/personeelszaken. Zij kunnen je verder helpen.

Wil je als werkgever meer informatie over de collectieve ziektekostenverzekering? Kijk dan op http://www.anvrledenvoordeel.nl/.

Kinderopvang

Wil jij gebruik maken van kinderopvang? Dan kun je zelf een kinderopvangplek regelen en de kosten opgeven bij ?de Belastingdienst. Afhankelijk van je inkomen heb je recht op een kinderopvangtoeslag die je aanvraagt bij de Belastingdienst. De overheid betaalt de toeslag uit een verplichte heffing bij werkgevers. Wil je meer weten over kinderopvang en toeslagen? Kijk dan eens op ?http://www.toeslagen.nl/.