Een gezonde werkplek
Als je veel achter een computer of aan een balie zit, is het belangrijk dat je je werkplek goed ingesteld en ingericht hebt. Als je je stoel, bureau en je beeldscherm op de juiste stand hebt staan en dus in de juiste houding kunt werken, voorkom je problemen en klachten zoals RSI of rug- of nekproblemen. Dat geldt natuurlijk ook als je thuiswerkt. En als je veel reist voor je baan is het goed om te weten hoe je infectieziekten kunt voorkomen. We zetten graag een paar belangrijke tips voor je op een rij!
Werkplek instellen
Hoe stel je je stoel, bureau of balie nu goed in? Als je het stappenplan in hoofdstuk 6 van onze arbocatalogus volgt, kun je je werkplek snel en eenvoudig goed instellen.
Werken met een beeldscherm
Bijna iedereen in de reisbranche werkt dagelijks met een computer. Vaak een groot deel van de dag én veelal onder tijdsdruk. Hoe houd je beeldschermwerk nu gezond? Een van de dingen die je kunt doen is af en toe van je werkplek af gaan en een kop koffie halen of even bij die collega langsgaan om een vraag te stellen in plaats van een mail of appje sturen. Meer tips vind je in de arbocatalogus.
Receptiebalie inrichten
Werk jij vaak aan een receptiebalie? Een balie op maat leidt tot klanttevredenheid, voorkomen van agressie en geweld, efficiënte werkprocessen en goede werkhoudingen. Een top tien van belangrijke punten waar jouw receptiebalie aan moet voldoen vind je in de arbocatalogus.
Flexibel- of thuiswerken
Als je regelmatig thuiswerkt of op een andere plek dan op het bedrijfspand van je reisbedrijf werkt, gelden er ook regels waar zowel jouw reisbedrijf als jijzelf aan moeten voldoen. Het is goed hier afspraken over te maken. We hebben een handige checklist voor je gemaakt in onze arbocatalogus.
Voorkomen van infecties tijdens werk(reizen)
Als je veel reist voor je baan, loop je een hoger risico op infectieziekten. Het is dan goed om te weten welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen om infecties te voorkomen. In onze arbocatalogus vind je onder meer vijf handige infectiepreventiekaarten. Op deze kaarten lees je onder andere hoe een ziekte zich verspreid, wanneer je meer risico loopt en hoe je besmetting kunt voorkomen.
Bedrijfshulpverlening: eerste hulp bij brand of ongeval
Hoe hard je werkgever ook zijn best doet, het risico op een brand of ongeval is nooit geheel uit te sluiten. Daarom is elke organisatie, ook jouw reisbedrijf, verplicht de bedrijfshulpverlening (BHV) te regelen. Bedrijfshulpverleners zijn collega’s van jou die weten wat ze moeten doen bij brand of ongeval en die snel en effectief hulp kunnen verlenen bij incidenten, zo nodig totdat brandweer, ambulance of politie het overneemt. Je leest er in de arbocatalogus meer over.