Werk en zorgen voor een familielid

Als er iemand die je lief is ziek is, wil je graag voor die persoon zorgen. Als je zelf geen hulpverlener bent, maar je wel langdurig zorg verleent aan iemand uit jouw directe sociale omgeving, dan is er sprake van mantelzorg. De combinatie van zorg en werk, kan op den duur erg zwaar worden.

Voorkomen dat je overbelast raakt of zelf ziek wordt

We adviseren je om je zorgtaken te bespreken met je leidinggevende of collega van de afdeling HR. Zo kun je gezamenlijk tot een goede oplossing komen, waardoor jij werk en zorgtaken beter kunt combineren. Je bent zelf (mede) verantwoordelijk voor een goede balans tussen werk en privé. Jouw werkgever mag dus van jou verwachten dat je op tijd je mantelzorgtaken met hem bespreekt. Alleen als je werkgever weet dat je thuis zorgtaken hebt, kan hij met je meedenken en samen met jou zoeken naar een oplossing om de balans tussen werk en zorgtaken goed te houden. Ook kan de hulp ingeschakeld worden van de bedrijfsarts of arbodienst.

Onder werktijd zorgen voor een zieke naaste

Mantelzorg geeft je niet automatisch het recht om onder werktijd te zorgen voor iemand die je lief is. Mantelzorg kan wel onder het wettelijk recht op zorgverlof kunnen vallen. We adviseren je om jouw wens om onder werktijd zorg te verlenen aan een naaste te bespreken met jouw leidinggevende of collega van de afdeling HR. Samen kun je eerst bespreken wat jouw specifieke vraag is en welke mogelijkheden er zijn. Naast de wettelijke (zorg)verlofmogelijkheden, kun je namelijk ook de opties van thuiswerken, flexibel werken, (tijdelijk) minder werken en de mogelijkheid tot het opnemen van onbetaald verlof bespreken. Maak bespreekbaar waar jouw voorkeur naar uit gaat en probeer samen tot de best passende oplossing te komen.

Loon bij mantelzorg tijdens werk

Het is afhankelijk van de oplossing die je samen met je werkgever hebt bedacht of je werkgever je loon doorbetaalt als je tijdens werktijd mantelzorg verleent. Je kunt voor elke oplossing (wettelijke (zorg)verlofmogelijkheden, thuiswerken, flexibel werken, (tijdelijk) minder werken en het opnemen van onbetaald verlof) uitzoeken of laten uitzoeken wat de invloed op jouw loon is. Op de website van de Rijksoverheid vind je ook meer informatie.

 

Meer weten?

Hier vind je meer informatie over mantelzorg:

- Platform M-power: Het platform M-power: mantelzorgpower.nl ondersteunt werkende mantelzorgers met informatie en inspiratie, herkenning en erkenning, maar ook tips, tests en oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan. M-power staat voor Mantelzorg-power en voor 'empoweren': jezelf sterker maken.

- Mezzo: Mezzo is de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste. Op www.mezzo.nl vind je ervaringsverhalen van andere mantelzorgers en veel tips en adviezen. Bij de Mantelzorglijn kun je terecht met al je vragen over je zorgtaken en je kunt er je verhaal kwijt als je daar behoefte aan hebt.
 

 

Meer informatie

Aankomende events

19 jun
Travel Industry Speeddate
Van 2:00 tot 6:00 bij ANWB Reizen (theater) 
Taurusavenue 18 Hoofddorp
4 okt
Reiswerk Learning Event 2018
Van 1:00 tot 6:00 bij Golfbaan Naarderbos
IJsselmeerweg 100 Naarden
4 okt
Uitreiking Reiswerk Learning Innovation Award 2018
Van 1:00 tot 6:00 bij Golfbaan Naarderbos
IJsselmeerweg 100 Naarden

Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met onze projectmanager arbeidszaken Miranda Wiltenburg via miranda@reiswerk.nl.

Waar heb jij een vraag over?