Welke banen (functies) zijn er?

De reisbranche was één van de eerste branches die gedigitaliseerd is. Maar de branche heeft ook het persoonlijke klantcontact en dienstverlening weten te behouden. Door de combinatie van digital met personal kun je als professional veel kanten op in de reiswereld!

Functies in travel

Er zijn veel verschillende functies in de reisbranche:
  • IT: system engineering, software engineering, development, web / interface design, ontwikkelaar of scrummaster;
  • Data en data-analyse: manager analytics, conversion specialist, productmanager;
  • E-commerce en online marketing: E-commerce manager, marketing manager, site manager, (marketing)communicatiemanager;
  • Commercieel/sales: commercieel manager, business unitmanager, salesmanager, productmanager, yield manager; 
  • Verkoop en advies: reisadviseur, winkel- of reisbureaumanager, touroperator, zelfstandig reisondernemer.
  • Lokaal: reisbegeleider, reisleider, persoonlijke reisproducent.

In dit filmpje vertellen echte professionals meer over hun baan:

Vacatures in de reisbranche

De Reiswerk Vacaturebank  is de grootste en meest actuele vacaturebank van de reiswereld. Je vindt er meer dan 500 vacatures. Staat er iets voor je bij? Aarzel dan niet en solliciteer direct voordat iemand anders jouw droombaan voor je neus wegkaapt. Veel succes!

Hoe ziet de werkgelegenheid in de reisbranche eruit?

In de reisbranche werken zo’n 15.000 professionals voor een reisorganisatie of reisbemiddelingsbedrijf. Onze Facts & Figures geven je inzicht in hoe de arbeidsmarkt van de reisbranche zich ontwikkelt, met welke opleidingen mensen de reisbranche instromen en bij welke functies de meeste vacatures zijn.

Aan welk type medewerker heeft de reisbranche behoefte?

We ontwikkelden vijf 'medewerkerstypes' samen met reisbedrijven en het onderwijs. Dit zijn de medewerkers waar de reisbranche nu en in de toekomst naar op zoek is. Meer weten?
Wil je inzicht in hoe de reisbranche zich ontwikkelt en welke mogelijkheden dat biedt voor jouw carrière? Kijk dan op onze kennisbank naar het reizen en het reisbedrijf van de toekomst.

Verschillende functieniveaus

Of je nu een mbo-, hbo- of wo-diploma op zak hebt: je kunt altijd aan de slag in de reisbranche.

Mbo

Met een mbo-opleiding Toerisme kun je solliciteren bij een (zaken)reisorganisatie of reisbureau. Deze reisprofessionals vertellen je graag meer over dit beroep: Bekijk hier

Hbo

De laatste jaren nemen reisbedrijven meer hbo-ers aan dan mbo-ers. Denk aan hbo-ers Toerisme, econometristen, commercieel economen, IT-ers en online marketeers.

Wo

Ook mensen met een universitaire opleiding komen steeds vaker in de reiswereld terecht. De reisbranche heeft econometristen, ict-ers, commercieel economen en strategen nodig.

Zelfstandig ondernemer in de reiswereld

Je kunt vanaf iedere werkplek reizen verkopen. Inmiddels telt de reisbranche al meer dan 1000 zelfstandige reisadviseurs. Kijk hier wat Kieke, en Zulema van hun werk vinden als Zelfstandige Reisadviseur.

Waar heb jij een vraag over?