Ik heb nog veel vakantiedagen over, wat nu?

04 dec 2018

Het eind van het jaar komt in zicht. ‘Hoeveel vakantiedagen heb ik nog dit jaar?’ is een vraag waar bijna iedereen wel mee bezig is. Misschien behoor je tot de categorie medewerkers die alle dagen en eventueel opgespaarde tijd-voor-tijd-uren zorgvuldig inroostert in overleg met collega’s en/of je leidinggevende. Goed van je! Je hebt niet voor niets vakantiedagen. Even loskomen van je werk, je hoofd leegmaken, uitrusten en jezelf weer opladen om helemaal fris weer aan de slag te gaan. Maar misschien heb je wel nog vakantiedagen over aan het einde van het jaar. Wat nu?

Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen

Er is wettelijk het een en ander geregeld en in de cao reisbranche (art. 18.5) wordt hier naar verwezen. Je hebt wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. Bij een voltijd baan is 20 dagen het wettelijk minimum aantal vakantiedagen die jaarlijks opgenomen moeten worden. Waarom? Bescherming van jouw gezondheid door rust te nemen! Het is daarom ook niet toegestaan om dit aantal dagen uit te laten betalen.

Vakantiedagen meenemen of laten uitbetalen?

Mocht je dit minimum aantal wettelijke vakantiedagen niet allemaal opgenomen hebben, dan mag je deze meenemen naar het volgende jaar. Ze hebben dan wel een vervaltermijn van uiterlijk 6 maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin je deze heb verworven. Voor 1 juli van het volgende jaar tijd moet je deze opgenomen hebben anders vervallen deze vakantiedagen. Een goede stok achter de deur dus! Ook voor jouw werkgever, want die moet je hier wel op attenderen en je in de gelegenheid stellen om vakantie ook daadwerkelijk op te kunnen nemen.

Ben je ziek of langdurig ziek en daarom niet in de gelegenheid om deze wettelijke vakantiedagen tijdig op te nemen? Dan is dit een reden dat jouw werkgever deze dagen wel mag uitbetalen.
 
Als je einde jaar nog een tegoed van bovenwettelijke vakantiedagen hebt, kan je met jouw werkgever overleggen of je deze (deels) mee kan nemen naar het nieuwe jaar of kan laten uitbetalen. Mogelijk gelden hier specifieke regels voor binnen jouw organisatie.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.