Mindfulness: minder stress, meer energie

18 nov 2019

Gedurende het jaar zijn er altijd wel momenten dat je meer stress ervaart dan normaal. Misschien maak je je op dit moment zorgen over de coronacrisis? Je hoofd neemt het over, de verbinding met je lichaam is ver te zoeken en voor je het weet ren je als een kip zonder kop rond. Je primaire reacties heb je daardoor niet altijd meer helemaal onder controle, waardoor je al snel snibbig kunt overkomen. Je hebt het gevoel dat je daar niks aan kunt doen, want voor je er erg in hebt is die gerriteerde opmerking er al uit. Gelukkig is er een oplossing: mindfulness.

Stapje terug

Bij mindfulness zet je even een stapje terug om weer met je beide benen op de grond te komen. Letterlijk en figuurlijk. Je neemt als het ware een korte pauze om verbinding te maken met je lichaam en geest. En dat zorgt ervoor dat je je meteen een stuk relaxter voelt. Hoe je dat doet? Zo bijvoorbeeld:

  • Ga stevig op je stoel zitten en zet je voeten op de grond;
  • Leg je armen op de leuning van je stoel of leg ze ontspannen in je schoot;
  • Sluit je ogen en breng je aandacht naar je lichaam: voel hoe je zitvlak contact maakt met de stoel, je voeten met de grond en hoe je in- en uitademt;
  • Komen er intussen allerlei gedachten voorbij? Geeft niks, laat ze lekker passeren. Na een paar minuten open je je ogen weer en kun je verder.

Schakel die automatische piloot uit

Mindfulness helpt je door stressvolle tijden heen. Dat gevoel dat je geen controle hebt over je primaire reactie, komt doordat een stresssituatie een deel van de hersenen afsluit en je vechtreactie activeert. Vooral handig als je in de natuur zou leven, maar niet voor op de werkvloer. Die stress is misschien niet te vermijden, maar je kunt wel leren hoe je ermee om kunt gaan. Trainer Lot Heijke gebruikt dan ook vaak de veelzeggende quote: ‘You can’t stop the waves, but you can learn how to surf them.’ Een van de dingen die helpen is om even een pauze te nemen vrdat je reageert. Dan heb je je automatische piloot meteen getackeld, en geef je een antwoord waar je over hebt nagedacht.

Op het juiste moment

Voel je waar je stress van krijgt? Dan ben je al goed op weg, want dan weet je dus wanneer je een moment voor jezelf moet pakken. Dat zorgt voor betere keuzes en meer regie. Ook blijkt uit onderzoek dat je door mindfulness meer energie krijgt en minder werkdruk ervaart. Uiteindelijk wordt je kwaliteit van leven er alleen maar beter op. Probeer het dus vooral eens uit. Dat kan op elk moment van de dag, of je nou onder de douche staat of je lunch aan het maken bent in de keuken. En het hoeft echt niet altijd met je ogen dicht. Jij bepaalt zelf wat voor jou het beste werkt, en hoe lang. Voelt het wat onwennig? Dat is niet zo gek, want je hebt het niet meteen onder de knie. Het is een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen.

Mindfulness cursussen op Travel College

Mindfulness is al jaren een enorme hype. En niet voor niets. Zeker nu is mindfulness van waarde! Het kan een goede steun zijn bij de vele aanpassingen dat het leven in het 'nieuwe normaal' van ons vraagt. Daarom hebben we in het nieuwe aanbod van Travel College maar liefst twee mindfulness learnings opgenomen! Zo kan je met de podcast: Mindfulness | Neem een Zenspresso, in ca. 3 minuten een krachtige meditatie toepassen. Handig om te gebruiken voor of na een belangrijk moment op de dag of wanneer je even een 'reset' kunt gebruiken. Maar wil je wat dieper in de 'mindfulness wereld 'duiken? Ga dan aan de slag met de drieweekse mindfulness training: De kracht van mindfulness.
"Schenk aandacht aan wat zich voordoet in het heden, zonder erover te oordelen". 
 Succes!

 
Bron: managementsupport.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.