Waar moet je op letten bij ontslag

1080151196 origineel 2.jpg

Ben jij als reisprofessional getroffen door het faillissement van jouw bedrijf of dreig je jouw baan te verliezen? Het verlies van jouw baan zal ongetwijfeld hard aan komen en ook vragen oproepen. Reiswerk helpt je graag bij het vinden van een nieuwe baan en hoopt met deze informatie veel van je vragen te beantwoorden. Wanneer je ontslagen wordt, moet je op een aantal zaken goed letten zodat jij straks niet voor nare verassingen komt te staan. We hebben daarom wat aandachtspunten op een rij gezet voor je.

Vaststellingsovereenkomst
Net als bij gewoon ontslag zal ook bij faillissement je werkgever met een beindigingsvoorstel komen. Jij als werknemer zal hiermee moeten instemmen zodat je werkgever een vaststellingsovereenkomst kan opstellen. In de vaststellingsovereenkomst worden onder andere de volgende zaken geregeld: uitbetaling van extra vergoedingen, bonussen, vrijstelling van werk, verduidelijking over het aantal vakantiedagen die openstaan, vervallen van concurrentiebeding en geheimhouding.
 
De vaststellingsovereenkomst van de werkgever lijkt er misschien goed uit te zien, maar voor je tekent moet je wel zeker weten dat het allemaal klopt en dat er geen nare gevolgen voor jou aan vastzitten. Je bent nooit verplicht om meteen te tekenen dus advies is om dit ook zeker niet te doen.

Neem het voorstel in ontvangst en geef bij de werkgever aan dat je er zo snel mogelijk op terug zult komen. Lees het goed door en laat het voorstel nakijken (eventueel door een specialist op dat gebied). Pas dan weet je zeker dat je met een gerust hart je handtekening kan zetten.
 
Hou rekening met in ieder geval de volgende zaken voordat je tekent:

  • Heb je met dit voorstel wel recht op een WW-uitkering?
  • Het is belangrijk dat de opzegtermijn in acht wordt genomen. Wijken jullie hiervan af, dan heeft dit gevolgen voor je WW-uitkering!
  • Blijf beschikbaar voor werk. Als je je niet beschikbaar stelt, terwijl je wel kunt werken, kan dit gezien worden als werkweigering. Hiermee kan je jouw recht op een WW-uitkering in gevaar brengen. In principe dien je tot het eind van je dienstverband je werkzaamheden uit te voeren, tenzij anders is overeengekomen in de vaststellingsovereenkomst.
  • Krijg je vrijstelling om te solliciteren?
  • Als je een concurrentiebeding of geheimhouding in je arbeidsovereenkomst hebt staan, komt deze dan te vervallen?
  • Klopt het aantal openstaande vakantiedagen?
 
Concurrentiebeding of geheimhouding
Veel bedrijven nemen in de arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding of geheimhouding op. Deze komt niet automatisch te vervallen bij ontslag of faillissement van een bedrijf, dat is wel wat veel mensen denken. Het concurrentiebeding blijft namelijk nog tot een jaar na het ontslag doorlopen en dit kan gevolgen hebben voor jou bij het zoeken naar een nieuwe baan. Belangrijk is daarom dat je er voor moet zorgen dat deze in de beindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst wordt verwijderd of versoepeld. Doe je dat niet, dan blijft het beding bestaan en riskeer je een boete als je dit overtreedt. In overleg kan je werkgever het beding verwijderen of versoepelen. Laat dit in ieder geval altijd op papier zetten.
 
Vakantiedagen
Controleer ook altijd zelf je openstaande vakantiedagen. Ga na welke dagen je vrij hebt gehad en hoeveel jij denkt over te hebben. Bij faillissement zal het UWV onder andere ook je openstaande vakantiedagen uitbetalen, het is daarom belangrijk dat in de vaststellingsovereenkomst het juiste aantal dagen staat vermeld. Ga dus altijd in overleg met je werkgever als je denkt dat het niet klopt, voordat je de overeenkomst tekent.
 
Aanvragen WW-uitkering
Ben je werkloos of word je dat binnenkort? Probeer dan direct ander werk te vinden zodra je dit weet. Als het niet lukt om op tijd een nieuwe baan te vinden, dan kan je wellicht een WW-uitkering krijgen.
 
Vanaf 1 week voor je eerste WW-dag kan je een WW-uitkering aanvragen, pas dan heeft het UWV de salarisgegevens van je werkgever ontvangen die zij nodig hebben om over je uitkering te beslissen. Voor het aanvragen van een WW-uitkering heb je een DigiD-code nodig, heb je die nog niet houd er dan rekening mee dat de aanvraag van je code ongeveer 5 dagen kan duren. Zorg dus dat je deze op tijd aanvraagt. Kijk voor meer informatie op de website van UWV.
 
Meer informatie over faillissement, reorganisatie en zaken die je moet regelen bij ontslag is te vinden op onze website via onderstaande links.
 
Faillissement en ontslag
Reorganisatie wat zijn de gevolgen
Zaken die je moet regelen bij ontslag 
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.