Wat moet je juist niet vermelden in je sollicitatiebrief?

007

Of het nu verplicht is of niet: een sollicitatiebrief is een belangrijk onderdeel van je sollicitatie. Het geeft je de mogelijkheid om je achtergrond uit te leggen, zodat de werkgever meteen de juiste conclusies trekt over je kwalificaties in je CV. Het is belangrijk om aan te geven over welke interesses, motivatie, kennis, vaardigheden en ervaringen je beschikt om uit te blinken in je (hopelijk) toekomstige baan. Laat de werkgever vooral zien waarom je een sterke kandidaat voor de functie bent, want dat kan zomaar je kans op die uitdagende baan vergroten. Of niet, als de sollicitatiebrief onjuiste informatie bevat of slecht geschreven is. Hoe dan ook: steek er vooral wat positieve energie in, en vermijd de onderstaande punten. 

Wat kun je sowieso beter niet opnemen in je sollicitatiebrief?

Er bestaat helaas ook zoiets als too much information. Probeer je sollicitatiebrief dus kort en krachtig te houden en richt je op wat je de werkgever kunt bieden. Houd informatie die niet relevant is voor de betreffende functie achterwege. Geen oninteressante bijzaken aanhalen dus, zodat de recruiter zich vooral focust op je overtuigende kwaliteiten. En verder? Hier zijn nog 14 punten die je beter achterwege kunt laten in je sollicitatiebrief.

1. Spelling- en grammaticafouten

Uiteraard op nummer 1, want je begeleidende brief weerspiegelt je aandacht voor detail. Zelfs een kleine typefout kan je uit de strijd halen voor de baan. Check dubbel check dus. Kun je iemand anders vragen om de sollicitatiebrief voor je te beoordelen? Vooral doen! 

2. De verkeerde (bedrijfs)naam

Ja echt, dat gebeurt. Zeker als je de brief ook aan een ander bedrijf hebt gestuurd en deze als basis gebruikt. Controleer dus nogmaals of de begeleidende brief is geadresseerd aan de juiste persoon bij de juiste organisatie. Is deze verkeerd, dan is het een aanwijzing dat je massa’s brieven hebt verstuurd en mogelijk aandacht voor details mist. 

3. Alles dat niet waar is

Feiten kunnen worden gecontroleerd en leugens zijn redenen om je niet uit te nodigen voor een gesprek. Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief nauwkeurig je kwalificaties voor de functie weerspiegelt. Maak je werkgeschiedenis of kwalificaties niet mooier dan ze zijn. Voor je het weet worden je eerdere werkgevers benaderd voor referenties, en dan ben je verder van huis. 

4. Te lange alinea’s

Ziet je toekomstige werkgever dat je sollicitatiebrief vol staat met lange, moeilijk leesbare alinea’s? Dan heb je zomaar kans dat deze direct aan de kant wordt geschoven om alleen je CV te bekijken. Neem voldoende witruimte op aan de boven- en onderkant van je brief en tussen de alinea’s.

5. Je salarisvereisten of verwachtingen

Neem geen salarisvereisten of verwachtingen op, tenzij de werkgever hier naar vraagt. Het is belangrijk om je interesse in de baan zelf te tonen en niet te laten lijken alsof geld je primaire motivatie is. Het is altijd verstandig om de werkgever eerst het salaris te laten vermelden. 

6. Negatieve opmerkingen over je huidige of vorige werkgever

Vermijd eventuele negatieve opmerkingen over je huidige of vorige werkgever als onderdeel van waarom je op zoek bent naar werk. Werkgevers hebben de neiging om dergelijke opmerkingen te zien als een indicatie van een mogelijk slechte houding of prestatieproblemen. Houd je brief dus positief en concentreer je op waarom jij de juiste persoon bent voor de baan.

7. Irrelevante informatie

Neem geen informatie op die niet direct gerelateerd is aan de functie. Dit kan de werkgever namelijk afleiden van je kernboodschap. Het is beter om een korte brief te schrijven dan eentje vol met irrelevante informatie.

 8. De functie als springplank voor de toekomst

De meeste werkgevers zullen in eerste instantie op zoek zijn naar iemand die gemotiveerd is om het werk voor langere tijd te doen. Het is daarom ook niet aan te raden om aan te geven dat je in de nabije toekomst graag iets anders wilt gaan doen. Zoals een wereldreis maken of dat je een andere functie meer ambieert. Wel eerlijk, maar niet handig.

 9. Wat jij graag wilt

Focus je in de sollicitatiebrief op wat je de werkgever te bieden hebt. Niet op datgene wat je van de werkgever verlangt om aan jouw behoeften te voldoen.

10. Wat je niet wilt

Noem niets dat je niet leuk vindt aan het werk, zoals het werkrooster, het salaris of iets anders. Bewaar die gedachten voor wanneer je de baan aangeboden krijgt en in een positie bent om te onderhandelen. 

11. De kwalificaties benoemen die je niet hebt

Vermijd uitspraken als 'Ondanks mijn gebrek aan saleservaring ...'. Want daarmee leg je de focus op je beperkingen als kandidaat. Houd de focus op waar je wel goed in bent en wat dat de werkgever oplevert.

 12. Verklaringen voor het verlaten van vorige banen

Zorg ervoor dat er positiviteit heerst rondom je vorige banen. Vermeld bijvoorbeeld niet dat je ontslagen bent of moeilijkheden had in eerdere functies.

13. Arrogantie

Misschien heb je al enorm veel bereikt in je eerdere functies bij andere werkgevers. Goed bezig! Maar probeer dit wel op een zakelijke manier te laten overkomen, zonder arrogantie.

14. Smekend overkomen

Overmatige interesse kan duiden op wanhoop. Laat je brief dus niet smekend overkomen. Ook met eventuele toekomstige loononderhandelingen in je achterhoofd.
 
Genoeg dingen dus die je beter achterwege kunt laten. Maar wat moet je dan wl in je sollicitatiebrief zetten? Gelukkig blijft er nog genoeg over. Met deze 6 simpele stappen schrijf je je sollicitatiebrief in een handomdraai. En lees deze do’s en don’ts meteen ook nog even door. Dan weet je tenminste zeker dat je brief goed in elkaar steekt.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.