Er staan nieuwe workshops in de agenda voor het najaar. Neem snel een kijkje en schrijf je in! Klik hier.

Werkstress Hoe voorkom je het?

09 nov 2017

Volgende week is het in Nederland de nationale week van de werkstress. Tijdens deze week wordt er landelijk veel aandacht besteed aan werkstress. En dat is nodig ook. Wat is werkstress? Wat kun je doen om werkstress te voorkomen? Levert werkstress ook iets positiefs op? Allemaal vragen waar we in dit artikel op in gaan. Daarnaast geven we tips om het te verminderen of te voorkomen.

Wat is werkstress?

We kennen het allemaal: enorm drukke periodes op het werk door deadlines, nieuwe projecten of teveel taken. Werkstress is dan ook het op n na meest genoemde werk gerelateerde gezondheidsprobleem in Europa. Psychosociale arbeidsbelasting en de factoren seksuele intimidatie, geweld, agressie, pesten en werkdruk kunnen leiden tot werkstress. (Chronische) werkstress kan leiden tot negatief ervaren lichamelijke en sociale gevolgen en psychische aandoeningen, zoals een burn-out, overspanning en depressie. En dit wil je voorkomen!

Wat kun je doen om werkstress te voorkomen?

In de Reiswerk arbocatologus zijn praktische tips te vinden die kunnen helpen bij het verminderen van werkstress. Zo kun je bijvoorbeeld een test doen om jouw werkdruk te meten: Stresstest
Ten eerste is het belangrijk om jezelf goed te kennen en jezelf te durven verbeteren aan de hand van de test. Bespreek de resultaten van de test ook met een vriend(in), collega of leidinggevende. Het lucht namelijk vaak op om over een probleem te praten en wanneer een ander kan meedenken over een oplossing. Stel jezelf ook eens de vraag waar je in je werk plezier in hebt en waar je last van hebt. Stel voor beiden een top drie op en bespreek de punten met een collega of je leidinggevende. Bovendien kan het bijvoorbeeld helpen om thuis te werken omdat medewerkers zich thuis beter kunnen concentreren en zichzelf reis- en filetijd besparen. Tevens is de kans op werkstress kleiner bij een goede lichamelijke en geestelijke conditie of een goed verwerkingsvermogen. 

99 oplossingen tegen werkstress

Er is niet n oplossing voor werkstress: er zijn veel knoppen waar je aan kunt draaien.
Dat geldt voor de werkgever en de werknemer. Werkstress is een optelsom van factoren. Een hoge werkdruk, ongewenst gedrag tussen collega’s of emotionele gebeurtenissen tijdens het werk kunnen veel stress veroorzaken. Aan de andere kant kunnen steun van je leidinggevende of collega’s, ontwikkelingsmogelijkheid of de vrijheid om je werk zelf in te delen ervoor zorgen dat je stress afneemt.

 Het platform arboportaal.nl (Rijksoverheid) heeft 99 oplossingen verzameld om werkstress tegen te gaan. 

Levert werkstress ook iets positiefs op?

Voordat je gaat stressen/piekeren over (eventuele) werkstress, is het goed om te weten dat stress ook voordelen kan hebben! Als je in een stressvolle situatie beseft dat je de stress aankunt, maak je namelijk adrenaline en verschillende hormonen aan. Deze stofjes geven je een boost en kunnen je hart- en bloedvaten beschermen tegen de slechte effecten van stress.

Meer lezen over dit onderwerp?

Yearth academy heeft een uitgebreid artikel over gezond stressen geschreven. Je leest het artikel hier.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.