Naar de dokter of tandarts tijdens werktijd?

Gepubliceerd op: 07-11-2017

Het kan natuurlijk voorkomen dat je tijdens je werk een bezoek moet brengen aan de dokter of de tandarts. Bij Reiswerk ontvangen wij regelmatig de vraag of je hier vrije uren voor moet opnemen. Zinvol dus om deze vraag eens extra onder de loep te nemen.

Wat staat er in de cao reisbranche en in de wet?
In de cao reisbranche is voor de beantwoording van deze vraag geen specifieke bepaling opgenomen. Oftewel er is hier niets over afgesproken. Ook de Wet Arbeid en Zorg kent geen expliciete regeling voor dokters- of tandartsbezoek.

Uitgangspunt is dat het doktersbezoek zoveel mogelijk buiten werktijd plaatsvindt. Dit uitgangspunt vind je onder meer op de website van de Rijksoverheid. Werk je parttime? Dan kan jouw werkgever van je verwachten dat je zulke afspraken buiten werktijd regelt.  

Calamiteitenverlof en kort verzuimverlof
Als je vrij moet nemen om een dringend priv├ęprobleem op te lossen, dan heb je ook de mogelijkheid om calamiteitenverlof of kort verzuimverlof opnemen. Het moet hier dan  wel gaan om zeer bijzondere persoonlijke of onvoorziene omstandigheden waardoor je vrij moet nemen. Voorbeelden van omstandigheden waarin je recht hebt op dit verlof zijn:

  • Je moet jouw kind van school halen dat opeens ziek is geworden;
  • Je moet naar de dokter en dit kan alleen onder werktijd.

Verlof voor zwangerschapsonderzoek
Als je onder werktijd een zwangerschapscontrole hebt (bijvoorbeeld controle bij een verloskundige) dan heb je altijd recht op verlof met behoud van salaris. Je hoeft dan geen vakantie-uren op te nemen. Dit is geregeld in de Arbeidstijdenwet.

Als je verder een vraag hebt over dit thema, kun je dit het beste direct met jouw werkgever bespreken.

Meer weten over dit onderwerp?  
Neem dan contact op met Miranda Wiltenburg, projectmanager Arbeidszaken bij Reiswerk, via miranda@reiswerk.nl.

Waar heb jij een vraag over?