Welke functies zijn er in de reisbranche en welk loon hoort daarbij?

Gepubliceerd op: 18-09-2017

Bij Reiswerk ontvangen we regelmatig vragen van werkgevers en medewerkers over het indelen van functies. Wat staat er in de cao over het indelen van functies? Welke standaard functies zijn er in de reisbranche? En waar vind je de bijbehorende beloning terug? We vertellen je er in dit nieuwsbericht graag meer over.

Vaak ontvang je bij de start van jouw werkzaamheden direct een functieomschrijving. Maar hoe wordt jouw functie ingedeeld en welke beloning hoort daarbij?
 
Welke functies zijn er?
Er zijn heel veel verschillende functies in de reisbranche, denk hierbij onder meer aan:

  • IT: mystem engineering, software engineering, development, web / interface design, ontwikkelaar of scrummaster;
  • Data en data-analyse: manager analytics, conversion specialist, productmanager;
  • E-commerce en online marketing: E-commerce manager, marketing manager, site manager, (marketing)communicatiemanager;
  • Commercieel/sales: commercieel manager, business unitmanager, salesmanager, productmanager, yield manager; 
  • Verkoop en advies: reisadviseur, winkel- of reisbureaumanager, touroperator, zelfstandig reisondernemer.
  • Lokaal: reisbegeleider, reisleider, persoonlijke reisproducent.

De meeste van deze bovengenoemde functies vind je terug in het functiehuis voor de reisbranche. Deze is opgenomen in de cao in bijlage 1. Als jouw functie ontbreekt in dit functiehuis, dan moet jouw werkgever deze functie zelf indelen. Op basis van de cao (zie artikel 8) zijn werkgevers verplicht om alle werknemers in te delen in een functiegroep.
 
Hoe worden functies ingedeeld?
Op basis van de werkzaamheden, die je bij jouw werkgever verricht, word je ingedeeld in een functiegroep. Een functiegroep bestaat uit functies van vergelijkbare zwaarte of niveau. Een verzameling van functiegroepen, oftewel het geheel aan functies dat binnen de organisatie aanwezig is, noemen we een functiehuis. Op basis van de cao reisbranche wordt er gewerkt met een functiehuis, dat terug te vinden is in het ‘Handboek Functiewaardering’.
 
Kijk hier voor een overzicht, per categorie, van de functieprofielen die zijn opgesteld als referentiefuncties bij het bepalen van een functieindeling:
Sales    
Commercie/Overige    
Staff ‚Äč

Welk loon hoort er bij mijn functie?
In het functiehuis voor de reisbranche, vind je in welke functiegroep een functie is ingedeeld. Op basis van deze indeling kun je vervolgens in de loonoverzichten in de cao (bijlage 3) terug vinden welke beloning er bij deze functie hoort.

Jaarlijkse workshop functie-indeling voor werkgevers
Ieder jaar organiseert Reiswerk voor werkgevers en HR professionals een workshop functie-indeling. De inschrijving voor 2018 is reeds geopend: Workshop Functiewaardering Maart 2018.
 
Heb je verder vragen of functie-indeling en beloning? Neem dan contact met Miranda Wiltenburg, projectmanager Arbeidszaken bij Reiswerk, via miranda@reiswerk.nl.

Waar heb jij een vraag over?