Schrijf je nu in voor de workshop 'Verbind verschillende generaties op de werkvloer' Meer informatie & inschrijven.

10 dingen die je kunt doen om sneller een baan te vinden!

21 aug 2019

Ik weet niet  hoe het met jou zit, maar veel mensen heb de neiging om in de zomer wat gas terug te nemen. Misschien komt het door de hitte, de komkommertijd op kantoor of het feit dat ze eigenlijk op vakantie had willen zijn. Ondanks dat je weet dat er genoeg nuttige dingen te doen zijn en je er wellicht zelfs van bewust bent dat de zomer een van de beste tijden is om aan je zoektocht naar een nieuwe baan te beginnen. Zie ook ons artikel met de 8 redenen waarom de zomer de beste tijd is om naar een baan te zoeken.

Daarom hebben we een lijst met eenvoudige dingen samengesteld (ja, zo gemakkelijk dat je ze kunt doen, terwijl je op het strand zit!) om te doen in de zomer, zodat je later in het jaar sneller een baan vindt.

1 Breid je netwerk op LinkedIn uit.

Pak je LinkedIn erbij en bekijk je connecties. Mist je iemand? Misschien een oude baas, voormalige collega of netwerkcontact die je een tijdje geleden hebt ontmoet? Hoe zit het met de persoon die je bewondert, die in jouw favoriete branche of bij jouw droombedrijf werkt?
Het is niet noodzakelijk om een persoonlijke bericht te versturen met de uitnodiging, maar het is veel beter om het wel te doen. Wil je dat meer mensen jouw uitnodiging accepteren stuur dan een persoonlijk bericht mee met jouw uitnodiging. Lees hier hoe groot jouw LinkedIn netwerk zou moeten zijn.

2. Kijk even kritisch naar je LinkedIn profiel en update deze waar nodig

Je bent misschien niet in de stemming om je LinkedIn-profiel helemaal te updaten. De zomer is echter een mooi moment om eens een nieuwe profielfoto te maken. Je ziet er dan over het algemeen wat meer uitgerust en gezond uit. Maak daar dus gebruik van!
Heb je daar geen zin in? Kijk hoe dan ook toch even kritisch naar je LinkedIn profiel en update deze waar nodig. Kun je wat tips gebruiken? Lees dan even deze 13 tips om je LinkedIn profiel te verbeteren en Vijf punten die je zou moeten verwijderen uit je LinkedIn profiel.

3. Laat LinkedIn weten dat je open staat voor kansen

Dit duurt letterlijk een paar seconden. Ga naar je LinkedIn-instellingen en schakel de knop in die zegt: "Laat recruiters weten dat je open staat voor kansen." Dit geeft aan recruiters aan dat je berichten over vacatures wilt ontvangen. Geef vervolgens aan voor welke kansen je openstaat.

Als u dit nu inschakelt, betekent dit niet dat je meteen wordt gebombardeerd met meldingen. In feite zul je in het begin waarschijnlijk niet veel horen - maar het zal uiteindelijk leiden tot leads die je vervolgens op kunt volgen in de herfst, of wanneer je er klaar voor bent.

LinkedIn probeert ervoor te zorgen dat je werkgever dit niet omschakelt, maar het is niet altijd een garantie dat iemand met wie je werkt het niet online zal tegenkomen, dus als je wilt voorkomen dat je wordt betrapt op het zoeken naar een baan, sla deze stap dan over.

4. Vraag mensen om aanbevelingen

Aanbevelingen krijgen op LinkedIn, dat wil iedereen eigenlijk wel. Het kan je namelijk enorm helpen in je verdere carrire. Want zeg nou zelf: je kunt nog zo enthousiast vertellen over hoe goed je ergens in bent, maar als een ander daar iets over schrijft, dan is dat veel geloofwaardiger. Veel werkgevers gebruiken LinkedIn om kandidaten voor werk te zoeken, en te checken wat je zoal hebt bereikt en wie jou aanbeveelt. Die aanbevelingen krijg je echter niet van de ene op de andere dag en het is handig om ze al ruim van te voren op te vragen, zodat wanneer je echt gaat solliciteren er al een paar staan. Lees hier hoe je die aanbevelingen krijgt en aan wie kun je die het beste kunt vragen.

5. Zet je andere sociale media-accounts op priv (of schoon ze op)

Over sociale media gesproken, zorg ervoor dat al je persoonlijke profielen, zoals op Instagram of Facebook, op priv staan.

Mocht je ze wel op openbaar willen laten staan, neem dan een paar minuten om alles goed door te lopen en op te schonen. Kijk kritisch wat slecht zou kunnen overkomen wanneer een HR manager of recruiter het ziet of leest. Zo voorkom je dat wanneer je actief begint te zoeken naar een baan, je kansen misloopt door een ongepaste post of foto.

6. Maak een overzicht van banen waarin je genteresseerd bent

Solliciteren kost tijd, daar bestaat geen twijfel over. Je moet de juiste functie vinden, de functiebeschrijving bestuderen, een begeleidende brief schrijven, je cv schrijven en bewerken, en ervoor zorgen dat je materialen in topconditie zijn voordat je op van start gaat.
Maar je kunt die tijd reduceren door nu al wat voorbereidend werk te verrichten. Zelfs als u op dit moment niet meteen wilt solliciteren, besteedt toch tijd om even door vacaturesites of carrirepagina's van bedrijven te scrollen. Kies de functies die goed bij je passen en plak de links in een lege spreadsheet.

Je denkt misschien, waarom zou ik deze noteren als ik niet van plan ben om nu al te gaan solliciteren? Zelfs als de baan verdwijnt voordat je solliciteert, kun je erachter komen wat de banen zijn waar je naar op zoek bent en waar ze naar op zoek zijn:

  • Welke vaardigheden of ervaringen moet je (verder) ontwikkelen tussen nu en wanneer je daadwerkelijke gaat zoeken naar een baan om serieus te worden overwogen?

  • Hoe moet je jezelf presenteren?

  • Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit voor die specifieke rol? Met andere woorden: hoeveel kansen zijn er? Welke soorten bedrijven bieden die kansen? Hoe moeilijk zullen die banen zijn om te krijgen?

Kortom, deze slimme voorbereiding nu maken dat je sneller en beter interessante functies kunt vinden op een later moment. En wees ook niet verbaasd dat een vacature die je in augustus vindt, mogelijk nog steeds actief is in oktober. Veel vacatures staan maanden open, afhankelijk van hoe gemakkelijk ze zijn in te vullen of zelfs hoeveel mensen er nodig zijn voor die positie.

7. Heb je al een droombedrijf? Kom er zo veel mogelijk over te weten!

Misschien heb je al wel een droombedrijf in gedachten waar je hl graag voor zou willen werken. Op een positie die je op het lijf geschreven is. Wie weet trekt de leuke bedrijfscultuur je aan, de aantrekkelijke voordelen, de grootte van de organisatie of dat het heel dicht bij huis is. Hoe dan ook: als je een paar bedrijven in je hoofd hebt, houd ze dan goed op je radar! En kom ook op die van hen te staan, nog voordat je gaat solliciteren. We geven je hier een paar tips hoe je extra kans maakt om aangenomen te worden bij je droombedrijf!

8. Bekijk je CV met een kritische blik

Nee, je hoeft niet pers je CV volledig up te daten (hoewel het nooit slecht is en als je toch een momentje hebt, waarom dan niet). Maar besteedt eens 15-20 minuten aan het bekijken van je CV op eventuele fouten. Is je adres bijvoorbeeld nog steeds correct? Is je functietitel of zijn je verantwoordelijkheden veranderd? Staan er nog oude en irrelevante zaken in, die je eruit zou kunnen halen? Verder zijn er 7 kleine maar krachtige manieren om je CV te updaten.

Misschien zijn die kleine wijzigingen wel genoeg om je CV weer volledig up-to-date te maken en ben je helemaal klaar voor later in het jaar. Of wellicht besluit je dat je CV echt een grondige make-over nodig heeft. Lees voordat je dat gaat doen deze 16 snelle tips om je CV te laten opvallen even door.

Hoe dan ook zorgt het up-to-date maken van je CV ervoor dat je sneller kunt reageren op een vacature. En dat kan best handig zijn wanneer je ineens snel moet reageren op een functie, omdat de deadline om te reageren al bijna voorbij is.

9. Maak vast een opzetje voor een motivatiebrief

Stel dat je verschillende vacatures hebt bekeken en hoewel je nog niet klaar bent om te solliciteren, begin je al wel ideen op te doen over hoe je jouw sollicitatiebrief wilt schrijven. Mooi! Noteer die ideen dan in een Word document, in de notitie-app van je telefoon of op een stuk papier. Je kunt bijvoorbeeld denken aan zaken als:

  • Wat zijn de twee tot drie belangrijkste vaardigheden die naar voren komen in de vereisten voor de banen waarin je genteresseerd bent? En welk verhaal zou je kunnen vertellen om deze vaardigheden te illustreren?

  • Welke rollen die u hebt gespeeld, sluiten het beste aan bij de profielen van deze vacatures?

  • Op welke prestaties in eerdere rollen of in je huidige rol ben je het meest trots?

  • Wat trekt je aan bij deze banen of bedrijven? (Als u dit beantwoordt, kan dit leiden tot een geweldige openingszin.)

Schrijf alles op waar je aan denkt, zelfs als het gek aanvoelt. Als je nu niets te binnen schiet, leg het dan opzij en kijk er een dag later nog eens naar. Wanneer je uiteindelijk daadwerkelijk je volledige sollicitatiebrief gaat schrijven, kunnen deze aantekeningen enorm helpen om deze sneller af te hebben.
Wil je wat tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief? Zo schrijf je een sollicitatiebrief in 6 simpele stappen, de do’s en don’ts van een sollicitatiebrief schrijven en maak zo jouw motivatiebrief persoonlijker.

10. Vertel je netwerk dat je open staat voor een nieuwe uitdaging

Dit is een van de meest simpele tips, maar ook een van de slimste. Als je serieus bent over het vinden van een nieuwe baan, zelfs als je er nu nog niet actief mee bezig bent, zal het melden, dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging, wellicht deuren openen, waarvan je niet wist dat ze er waren.

En het hoeft ook niet formeel te worden gedaan. Misschien vertel je de volgende keer dat je met je studievrienden bent, dat je overweegt om in de komende zes maanden om je heen te kijken naar wat nieuws. Of tijdens een verjaardag vermeld je dat speelt met het idee om van baan te veranderen.

Je moet natuurlijk voorzichtig zijn dat het niet je baas of huidige team bereikt, maar deel het met mensen die je vertrouwt en die je ook daadwerkelijk kunnen helpen.

Ben je succesvol en wordt je uitgenodigd voor een gesprek?

We hebben 7 tips op een rij gezet hoe je kunt solliciteren naast je baan en ook hoe je een goede indruk te maakt tijdens je sollicitatiegesprek. En lees ook even welke 6 dingen je beter niet kunt dragen naar je sollicitatiegesprek.

Veel succes met alle voorbereidingen en het vinden van een mooie nieuwe uitdaging!



Bron: themuse

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.