AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

7 tips voor het omgaan met een nieuwe baas

20 aug 2018

Of je nu aan een nieuwe baan begint of de functie van jouw baas wordt voortaan vervult door iemand anders: je zal er achter moeten komen hoe je nieuwe leidinggevende te werk gaat. En, niet onbelangrijk, hoe hij/zij verwacht dat jij werkt. 
 
Het krijgen van een nieuwe baas kan bijna net zo zenuwslopend zijn als het starten van een geheel nieuwe baan. Je hebt misschien een goede band gehad met je oude baas, maar de nieuwe head-honcho kent je naam nauwelijks. Weg is al het corporate krediet, dat je hebt opgebouwd door over te werken en last-minute oplossingen te bedenken. En nu moet je de nukken, eigenaardigheden en managementstijl van een geheel nieuw persoon leren kennen. 
 
Maar wees niet bang. Hier zijn zeven tips om de overgang naar je nieuwe baas te vergemakkelijken, hetzij bij je huidige bedrijf of een nieuwe.

1. Plan een kennismakingsgesprek

De eerste paar dagen van een nieuwe baan zijn hectisch, dus verwacht niet dat je veel tijd hebt om je nieuwe baas te ontmoeten. Plan in plaats daarvan een specifiek moment om kennis te maken. Wees pro-actief en probeer die eerste week met elkaar te zitten, zodat je de samenwerking goed begint.

2. Manage actief de verwachtingen

Het is heel normaal uit om te vragen hoe jouw baas werkt of wat hij/zij van jou verwacht. Schrijf wat punten op waar je vragen over hebt en stel deze in een gesprek aan de orde. Het is belangrijk om actief de verwachtingen te managen over waar je aan werkt, hoe vaak je updates over jouw voortgang moet geven, welke projecten je moet prioriteren, enzovoort. Pas wanneer je weet wat iemand van je verwacht, kun je ook aan dit verwachtingspatroon voldoen en dat scheelt een hoop onduidelijkheid en frustratie achteraf.

3. Plan meteen een follow-up gesprek

Veranderen gaat niet altijd soepel. Bovendien veranderen verwachtingen naarmate je nieuwe baas zich settelt in de zijn of haar functie en een beter beeld krijgt van het team en de werkzaamheden. Plan dus ook vast een follow-up meeting in, waarin jullie kunnen controleren wat er goed gaat en wat er moet worden aangepast. Op deze manier dingen doorspreken is een stuk prettiger dan er maanden later achter komen dat je iets verkeerd hebt genterpreteerd of gedaan.

4. Observeren, observeren, observeren…

De ander kennen is de basis voor een goede werkrelatie. Staat je baas graag een half uur achter zijn bureau met koffie, voordat hij 's morgens met iemand praat? Verwacht ze eigenlijk dat je haar e-mail onmiddellijk beantwoordt? Vertelt hij je zelf wanneer je minder goed werk hebt geleverd of moet je actief feedback halen? Hou de persoonlijke eigenaardigheden en voorkeuren van je nieuwe baas in de gaten, zodat je beter weet, hoe je jouw leven zowel gemakkelijker als productiever kunt maken.

5. Stel vragen aan je baas

Hoewel je met observeren een heel eind komt, moet je in veel gevallen wat directer zijn. Als je niet weet wat je nieuwe baas precies wil of verwacht, vraag het dan. Hoe meer vragen je in het begin van je werkrelatie stelt, hoe soepeler dingen in de toekomst zullen gaan. Bovendien wek je bij je nieuwe baas de indruk dat je rekening houdt met zijn/haar behoeften en dat is nooit verkeerd.

6. Stel vragen aan / stem dingen af met je collega’s

Afkijken was op school een grote zonde, maar nu kan je bij je collega's spieken hoe zij omgaan met jullie nieuwe baas. Je kan ook af en toe vragen hoe zij iets aan zouden pakken of hoe ze in het verleden omgingen met dergelijke situaties. Daarnaast Iedereen moet even wennen als er iets in een werksituatie verandert. Dit geldt voor jou, maar ook voor je collega's en de manager. Geef elkaar wat tijd om aan elkaar te wennen en misschien fouten te maken. Blijf contact zoeken, ook als jullie elkaar misschien wat minder goed liggen, om de sfeer op de werkvloer goed te houden. Dat geeft jou handvatten om te bedenken hoe je deze nieuwe samenwerking vorm kunt geven op een manier die prettig en productief is voor alle partijen.

7. Wees bereid je aan te passen

Je nieuwe baas lijkt waarschijnlijk niet op je oude baas; hij wil misschien bepaalde aspecten van het bedrijf volledig vernieuwen. Zij geeft op een hele andere manier leiding. Je oude baas hielt van een week start en de nieuwe baas vind dat maar onzin. Probeer je nieuwe baas niet eindeloos te vergelijken met je oude baas, dat heeft totaal geen zin en is contra productief.  Accepteer dat dingen veranderen en jij je daaraan aan zult moeten passen. En besef dat de manier waarop je altijd dingen hebt gedaan ook niet noodzakelijkerwijs de beste manier is.

En last but not least…
Krijg je in je huidige functie een nieuwe manager? Probeer hem/haar zich dan thuis te laten voelen. Voor jou zal het wennen zijn om onder een andere baas te werken, maar bedenkt dat het voor hem/haar ook nieuw is. Wees bereid om je nieuwe baas wegwijs te maken of te helpen. Dat wordt vaak meer gewaardeerd dan je denkt.

Toe aan een nieuwe baas?

Ben jij mischien wel toe aan een nieuwe baas en op zoek naar een leuke baan of stage in de reiswereld? Kijk dan snel op http://www.reiswerk.nl/vacatures: voor d grootste en meest actuele vacaturebank van de reiswereld!
 
Bron: Mentalfloss, Monsterboard

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.