Schrijf je nu in voor de workshop 'Verbind verschillende generaties op de werkvloer' Meer informatie & inschrijven.

De kracht van dank je wel: De impact is groter dan je denkt

24 jul 2018

greeting card 2478787 1280.jpg

Uit onderzoek blijkt dat wereldwijd voor (kleine) gunsten nauwelijks ‘bedankt’ wordt gezegd. Dat terwijl uit ander recent onderzoek blijkt dat het meer gewaardeerd wordt dan je denkt. En wetenschappelijk onderzoek ook onderstreept dat het tonen van dankbaarheid en waardering leidt tot minder stress, minder kans op depressie en een betere nachtrust.

Bijna niemand zegt ‘dankjewel’

„En wat zeg je dan? Nou..?” „Dank je wel!” We brengen onze kinderen nadrukkelijk bij om braaf te bedanken als iemand iets voor hen doet. Maar in het dagelijks leven komt het helemaal niet zo vaak voor dat iemand een ander voor iets kleins bedankt, als iemand even iets aangeeft bijvoorbeeld. Wereldwijd wordt voor kleine gunsten nauwelijks ‘bedankt’ gezegd en in sommige talen hebben er niet eens een woord voor.
Een internationaal team taalonderzoekers, geleid door Simeon Floyd, Giovanni Rossi en Nick Enfield van het Max Planck Instituut voor Psycholingustiek in Nijmegen, ontdekte dat bij toeval in hun onderzoek.

Zelden een bedankje

In 2014 verscheen ook een whitepaper over energie op de werkvloer van onderzoek- en adviesbureau Triple I Human Capital in samenwerking met Wilmar Schaufeli, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit van Utrecht. Een derde van de 1.241 ondervraagde Nederlandse werknemers gaf aan zich zelden tot nooit gewaardeerd te voelen en de helft van de respondenten zei zelden tot nooit positieve feedback van hun leidinggevende te ontvangen.

Dankbaarheid maakt je gelukkiger en zorgt voor minder stress

En dat terwijl het tonen van dankbaarheid zo buitengewoon goed is voor de mens. Niet alleen geestelijk, maar ook fysiek. Robert Emmons, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van California en expert op het gebied van dankbaarheid, verklaart dat vooral regelmatig dank je wel zeggen ‘een manier is om gelukkiger te zijn, minder stress te hebben, en het zorgt voor een kleinere kans op het ontwikkelen van depressies en leidt tot een betere nachtrust.’ Het dank je wel zeggen is bij Emmons trouwens niet beperkt tot de werkvloer. Zijn onderzoeken onderstrepen hoezeer dankbaarheid mensen in het algemeen meer fit en gezond maakt.

Mensen vinden het leuk om een “bedankje” te ontvangen

Ok, het is niet zo verrassend dat mensen het leuk vinden om een bedankje te krijgen. Maar wat de twee psychologen van een recent onderzoek verbaasde, toen ze probeerden uit te zoeken waarom zo weinig mensen daadwerkelijk bedanken, is dat veel mensen het effect van een bedankje volledig verkeerd inschatten.

Ze onderschatten de positieve gevoelens die het mensen geeft. Het onderzoek toont namelijk aan dat de ontvangers van een gemailde uitdrukking van dankbaarheid zich veel "gelukkiger" voelden dan de verzenders van het bedankje verwachtten. En dat zo’n mailtje veel meer impact heeft dan je denkt.

Het uiten van dankbaarheid verbetert dus het geluksgevoel voor zowel de verzender als ontvangers, maar verzenders onderschatten blijkbaar systematisch de positieve impact op ontvangers. En dat zou mensen kunnen weerhouden om in het dagelijks leven meer dankbaarheid te tonen.  

Wat houdt mensen tegen om dankbaarheid te tonen?

Ze denken dat het niet zo belangrijk is, "zei Amit Kumar, een professor aan de universiteit van Texas in Austin, die welzijn bestudeert. Uit de studie bleek ook dat veel mensen zich zorgen maakten dat ontvangers het bedankje als onecht zouden ervaren of zich ongemakkelijk zouden voelen na ontvangst van de met complimenten gevulde brieven. Maar die zorg blijkt ongegrond.

Dus… twijfel je of je je collega een bedankje moet mailen, omdat hij/zij iets voor je heeft gedaan waar je heel blij van werd of wat je erg heeft geholpen? Gewoon versturen dat mailtje! Het kost je minder tijd dan je denk en de impact is vaak groter dan je denkt! Ofwel zoals Ian Bancroft zegt: “Een ons waardering is een pond in goud waard”!

Want… Ieder mens heeft behoefte aan waardering en erkenning en het is immers zo gegeven zonder dat het je wat kost, want "Dankbaarheid is een valuta die we zelf kunnen verdienen en uitgeven zonder bang te hoeven zijn voor faillissement." volgens Fred De Witt Van Amburgh.
 
Bron: NRC,  Management Team, The New York Times

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.