Schrijf je nu in voor de workshop 'Verbind verschillende generaties op de werkvloer' Meer informatie & inschrijven.

Psychologische trucs om uit te blinken tijdens je sollicitatiegesprek

27 jul 2022

Tijdens je sollicitatiegesprek wil je natuurlijk zo goed mogelijk overkomen. Naast steengoede antwoorden, zijn er ook wat psychologische trucjes die je uit de kast kunt halen voor extra succes. Ken je deze al?

sollicitatiegesprek2023

1. De dag en het tijdstip

Wist je dat de dag en het tijdstip invloed kunnen hebben op hoe je gesprekspartner je ervaart? Zo schijnt dinsdag een hele goede dag te zijn voor een sollicitatiegesprek. En dan zou het helemaal mooi zijn als hij of zij eerst nog even wat e-mails en een kop koffie heeft kunnen wegwerken, en zich heeft kunnen voorbereiden op jouw komst. Conclusie: dinsdagochtend om 10:30 uur is de perfecte tijd.

2. Wat trek je aan?

Eerder schreven we al een artikel over 6 dingen die je juist niet moet dragen naar een sollicitatiegesprek. Maar het is ook handig om even over de kleur van je kleding na te denken, want die kan je uitstraling verslappen of juist versterken. Zo adviseert 23% van de werkgevers om blauw te dragen, want dat straalt uit dat je goed kunt samenwerken. En 15% van hen vindt zwart een aanrader, omdat dit leidinggevend potentieel uitstraalt. Een kleur die je écht niet moet dragen? Oranje. Maar liefst 25% vindt dit de slechtste kleur voor een sollicitatiegesprek.

3. Maak oogcontact

Dit geldt al meteen bij binnenkomst: maak oogcontact wanneer je je gesprekspartner begroet. Maar ook tijdens het gesprek zelf is dit een hele belangrijke. Kom je meteen intelligenter mee over.

4. Voordat het serieus wordt: smalltalk

Voordat het sollicitatiegesprek echt begint, vindt er vaak eerst nog wat smalltalk plaats. Dit gesprekje - dat voor jouw gevoel misschien nergens over gaat - is belangrijker dan je denkt. Onderzoek wijst namelijk uit dat de indruk die je daarmee achterlaat, van grote invloed is op de uiteindelijke keuze voor jou. Zorg dus dat je moeiteloos over iets algemeens praat.

5. Enthousiaste toon

Wil je nog slimmer overkomen? Praat dan vooral niet monotoon, want dat komt saai en vermoeid over. Spreek je daarentegen op verschillende toonhoogtes, dan straal je meteen veel meer energie, deskundigheid én intelligentie uit. En het vergroot ook nog eens je geloofwaardigheid.

6. Je echte zwakke punten

Grote kans dat je deze vraag kunt verwachten: “Wat zijn je zwakke punten?” Antwoorden die ze al geregeld van andere sollicitanten hebben gehoord, zijn: “Ik ben vaak te betrokken”, “Ik werk al snel te hard” of “Ik ben erg perfectionistisch”. Kom dus met iets originelers. Zoals “Ik moet vaak even wennen aan veranderingen” of “Ik kan nog weleens chaotisch overkomen”. En vertel er meteen bij hoe je hiermee omgaat en hoe je dat snel voor jezelf weet op te lossen. Zo laat je goed zien dat je je bewust bent van je verbeterpunten.

7. De ander nadoen

Een interessante (en tikkeltje gevaarlijke als je hier te ver in doorslaat). Het schijnt namelijk zo te zijn dat mensen elkaar meer mogen als ze dezelfde lichaamstaal spreken. Ook wel het kameleon-effect genoemd. Voorbeeld? Buigt je gesprekspartner wat naar voren om de handen op tafel te leggen, dan kun jij gerust hetzelfde doen.

8. Dezelfde passie delen

Probeer erachter te komen of jullie dezelfde interesses en passie delen. Bijvoorbeeld via Instagram. Grote kans dat jullie allebei van reizen houden. Maar wie weet is hij of zij gek op mountainbiken, en heb jij dat toevallig vorig jaar ook gedaan tijdens je weekendje Ardennen. 
 
Zo, weer een paar tips & tricks om in je zak te stoppen op weg naar je sollicitatiegesprek. Maar we hebben er nog veel meer voor je, kijk maar eens bij onze artikelen over Werken & Solliciteren.

Bron: Wetalent
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.