Opleiding:

Reisbegeleiding buitenland

  • Opleidingsniveau HBO
  • Opleider LOI
  • Standplaats Leiderdorp
  • Duur 6 - 12 maanden
  • Start datum Doorlopend
  • Subsidie Ja

Kern van de opleiding

Vanwege onze flexibele thuisstudie methode is het mogelijk dagelijks te starten met de opleiding.

Reisbegeleiding buitenland 
Een grenzeloos beroep

Wil je iets van de wereld zien, sta je open voor andere culturen en wil je mensen de vakantie van hun leven bezorgen? Dan is het beroep van reisleider of host(ess) je op het lijf geschreven! De LOI heeft als een van de weinige opleiders een gespecialiseerde cursus Reisbegeleiding buitenland. In deze veelzijdige en op de praktijk gerichte opleiding leer je de basisvaardigheden voor een baan als reisleider of host(ess). 

Na het volgen van de cursus Reisbegeleiding buitenland weet je alle ins en outs van bestemmingen over de hele wereld! De cursus bestaat uit algemene reiskennis, toeristische geografie, topografie en kunst en cultuur. Daarnaast leer je spreken in het openbaar en leer je om te gaan met moeilijke situaties. Na afloop van deze dynamische cursus kun je meteen aan de slag als reisleider of host(ess).

Daarom kies je voor deze opleiding
Inclusief praktijkles. 
Gespecialiseerde cursus om reisleider of host(ess) te worden. 
Voor wie is de cursus Reisbegeleiding buitenland bestemd
Heb je altijd al willen werken op je favoriete vakantiebestemming? En vind je het leuk om met mensen om te gaan? Dan is het beroep van reisleider of host(ess) je op het lijf geschreven. De cursus Reisbegeleiding buitenland is voor iedereen die zich wil specialiseren in reisbegeleiding in het buitenland.

Je einddoel
Na het volgen van de cursus Reisbegeleiding buitenland weet je alle (voor het beroep belangrijke) ins en outs van bestemmingen over de hele wereld. Na afloop ben je in staat op vakkundige wijze het beroep uit te oefenen en grote groepen mensen te begeleiden in het buitenland.

Inhoud van de cursus Reisbegeleiding buitenland
In deze praktijkgerichte opleiding leer je de basisvaardigheden die je nodig hebt voor een baan als reisleider of standplaatshost(ess). In de opleiding worden de specifieke werkzaamheden van host(ess) en reisbegeleider uitvoerig behandeld. 

Algemene reiskennis

In het onderdeel Algemene reiskennis worden onder andere de vakantiemarkt, reisgidsen, betaalmiddelen en reisdocumenten behandeld. Vervoermethodes zoals luchtvaart, spoorwegen, scheepvaart, touringcarvervoer, autoreizen en autoverhuur komen aan bod. Net als vormen van verblijfsaccommodaties en de financiële risico's die zijn verbonden aan het kopen en maken van een reis. Ook verzekeringen worden behandeld.

Kunst en cultuur 

Het is belangrijk dat een reisleider informatie kan verschaffen over de vakantiebestemmingen en dan niet alleen over het weer. Politiek bijvoorbeeld is een steeds terugkerend gespreksonderwerp, maar voor veel toeristen onbekend terrein. Vandaar dat deze module start met een inleiding op de politiek. Ook religie en de bijbehorende gebruiken en opvattingen worden uitgebreid behandeld. Verder leer je meer over de tradities en gewoontes van verschillende reisbestemmingen en natuurlijk worden ook kunst, muziek, dans, literatuur, mode, eten en drinken uitgebreid behandeld.

Toeristische topografie en geografie

Klanten komen met de meest uiteenlopende vragen omtrent vakantiebestemmingen. Kan ik hier uit de kraan drinken? Wat voor kleding moet ik meenemen voor die ene excursie? De belangrijkste bestemmingen van georganiseerde reizen komen in dit onderdeel aan bod. Ze zijn onderverdeeld in wintersport, cruise-, zon-, kunst- en cultuurgebieden, natuur- en doevakanties en themavakanties. In elk hoofdstuk wordt aandacht besteed aan de kenmerken van de desbetreffende reis en het aanbod van georganiseerde reizen op dat gebied. Ook krijg je in elk hoofdstuk een korte beschrijving van streken en plaatsen met de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden. 

Praktijk reisbegeleiding 

Je kunt nog zoveel theorie bestuderen, in de praktijk zul je voortdurend verrast worden. In het onderdeel Praktijk reisbegeleiding word je daarom voorbereid op de meest voorkomende omstandigheden. Aan de orde komen: communicatieve vaardigheden, omgangsvormen, rondreisbegeleiding, standplaatsbegeleiding, reisbegeleiding in de sneeuw en in moeilijke omstandigheden.

Verdieping van de opleiding

Doelgericht lesmateriaal
Je ontvangt speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Bovendien krijg je opbergmappen om je lesmateriaal overzichtelijk in op te bergen. 

De leerstof is volledig. Je hoeft geen extra boeken aan te schaffen. Wel gaan we ervan uit dat je beschikt over een goede wereldatlas. Afhankelijk van de keuze van de atlas moet je voor de aanschaf rekenen op een prijs van circa € 65,– (2013).

Praktijkdag 
Bij voldoende belangstelling wordt voorafgaand aan het examen een gratis mondelinge examentrainingsles georganiseerd (meer informatie krijg je tijdens de opleiding). Een echte aanrader! Een reisleider zal in de praktijk vaak het voortouw moeten nemen. En dat kun je tijdens deze dag met je medecursisten volop oefenen. Onder andere zal aandacht worden besteed aan het spreken voor groepen, microfoongebruik en presentatietechniek. 

Examen
Het examen wordt tweemaal per jaar, in het voor- en najaar, schriftelijk afgenomen door de Centrale Examencommissie van de LOI. Het examengeld bedraagt € 167,50 (2013). Slaag je niet in één keer voor alle onderdelen? Geen nood. Voor elk onderdeel waarvoor je een voldoende haalt, geldt een vrijstelling van 25 maanden.

Aanmelding
Tijdens je studie brengen we je tijdig op de hoogte van de wijze waarop je je voor het examen moet aanmelden.

Entree vereisten

Vrijstellingen
Je mag gedurende een periode van 25 maanden een behaalde voldoende als vrijstelling inbrengen bij het volgende LOI-examen. 

Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de cursus Reisbegeleiding buitenland te volgen.

Over de opleider

De LOI is dé opleider als je verder wilt komen. Met meer dan 90 jaar ervaring en opleidingen in elke denkbare richting, kies je voor kwaliteit. Van volledige bachelors tot praktische korte programma’s. En je studeert op de manier die het beste bij je past: thuis of klassikaal. In beide gevallen met begeleiding van topdocenten uit het werkveld. Zo is je opleiding prima te combineren met een baan of gezin en behaal je snel een erkend diploma.

Contactgegevens:
Telefoon: 071-5451234
Website: http://www.loi.nl
Adres: Leidsedreef, 2352 BA Leiderdorp
 

Waar heb jij een vraag over?