Openstaande vacatures? Naamsbekendheid vergroten? Laten zien dat je je inzet voor duurzaamheid? Verzeker jouw reisbedrijf nog vóór 13 februari van deelname aan de Travel Challenge! Stuur een email naar info@reiswerk.nl

Werkgeluk

Werkplezier in de reisbranche wordt door het grootste aantal medewerkers genoemd als belangrijke waarde voor het werken in de reisbranche. Ook het grootste deel van de werkgevers benoemt de cultuurwaarde als werkgeluk, na klantgerichtheid/service, als heel belangrijk.

Werkgeluk is meer dan alleen plezier hebben in je werk. Het heeft te maken met het halen van voldoening uit je werk, geprikkeld worden, werken met passie en motivatie. Dit heb je voor een gedeelte zelf in de hand maar er spelen ook andere factoren mee zoals je collega’s, je werkplek en thuissituatie.

De mate van invloed die je hebt op hoe je werkdag eruit ziet (autonomie) en of je gebruik kan maken van je sterke kanten en talenten zijn belangrijk. Weet je bijvoorbeeld wat er van je verwacht wordt en heb je afwisselend werk? Maar ook een veilige en plezierige werkomgeving met voldoende en prettige sociale contacten zorgt voor werkplezier.

Meer werkgeluk leidt vaak tot minder conflicten echter het uitblijven van werkgeluk kan juist leiden tot ongemotiveerde medewerkers met een hogere mate van verzuim. Het bereiken van werkgeluk hangt in grote mate af van het leiderschap binnen de organisatie. Wanneer er ruimte is voor feedback en input, voelen medewerkers zich gehoord en gewaardeerd. Het gevoel van waardering is één van de belangrijkste bouwstenen van werkgeluk.


Ook het gevoel van vertrouwen en gelijkwaardigheid is van belang. Wanneer medewerkers het idee hebben niet eerlijk of anders behandeld te worden, raken ze minder gemotiveerd en is de kans groot dat ze de organisatie verlaten. Een transparante en open communicatie is hierin essentieel.

Door medewerkers vrijheid te geven om hun eigen werkzaamheden en manier van werken (daar waar mogelijk) zelf in te richten, creëer je een goede balans tussen vertrouwen en verantwoordelijkheid.

Daarnaast is psychologische veiligheid een belangrijke factor. Medewerkers die zich veilig voelen in de organisatie zijn eerder geneigd hun mening te delen en ideeën voor te dragen voor innovaties. Krijgen medewerkers het gevoel dat ze geen fouten mogen maken of dat deze worden afgestraft, neemt de psychologische veiligheid af en hiermee ook het werkgeluk.

Wil je aan de hand van praktische voorbeelden en tips inzicht krijgen in je eigen rol bij het vergroten van werkgeluk? Kijk dan onze Webinar: werkgeluk creëer je zelf! op Travel College.

Travel College
cta.png

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.