Let op: je wettelijke vakantiedagen vervallen op 1 juli 2021

Omdat er in 2020 door corona weinig te reizen viel, zou het best eens kunnen dat je nog wat vakantiedagen over hebt van vorig jaar. Wist je dat je de wettelijke vakantiedagen vr 1 juli moet opnemen? Hierna komen ze namelijk te vervallen. Het is de plicht van je werkgever om je hierop te attenderen. Je bovenwettelijke vakantiedagen zijn 5 jaar geldig. Met andere woorden: heb je nog wettelijke vakantiedagen over, dan moet je die deze maand nog opnemen. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Want we kunnen ons voorstellen dat je juist nu ontzettend hard nodig bent op de werkvloer, aangezien een groot deel van Nederland weer op vakantie wil. Wat gebeurt er als je deze maand niet vrij kunt nemen, en wat is eigenlijk het verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen? We vertellen het je graag.
 
Verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen
Bij een voltijdbaan is 20 dagen het wettelijk minimumaantal vakantiedagen die jaarlijks moeten worden opgenomen. Dit is om je gezondheid te beschermen door je rust te nemen. Werk je minder dan 40 uur per week, dan bouw je naar verhouding ook minder vakantiedagen op. Hiernaast kan het zo zijn dat in je arbeidsovereenkomst staat dat je recht hebt op meer vakantiedagen. Dit zijn de bovenwettelijke vakantiedagen. Heb je 24 vakantiedagen per jaar, dan heb je 4 bovenwettelijke vakantiedagen. De wettelijke vakantiedagen vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin je ze hebt opgebouwd. Je wettelijke vakantiedagen van 2020, vervallen dus op 1 juli 2021. De niet opgenomen bovenwettelijke vakantiedagen vervallen pas na 5 jaar.
 
Vakantiedagen over, maar je kunt nu niet weg …
De kans bestaat dat je nog wat wettelijke vakantiedagen over hebt van vorig jaar. Wettelijk gezien moet je deze voor 1 juli nog opnemen. Je werkgever moet je hierover proactief en tijdig informeren. Maar aangezien de landen weer opengaan en mensen graag op vakantie willen, is het begrijpelijk dat je werkgever je juist nu niet kan missen. Het is dus niet zomaar vanzelfsprekend dat je die vakantiedagen nu ook mag opnemen. Je werkgever kan gewichtige redenen hebben om (binnen 2 weken) je verzoek af te wijzen, als dit leidt tot een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld wanneer collega’s ineens allemaal tegelijk op vakantie willen gaan, terwijl het de drukste periode van het jaar is. Er moet dus wel gelegenheid zijn om verlof op te nemen. Het is voor je werkgever dan ook prettig als je rekening houdt met de situatie op de werkvloer, en samen in goed overleg bepaalt wanneer het juiste moment is om vakantie op te nemen. Kun je niet weg omdat je werkgever je verzoek afwijst? Geen zorgen, je wettelijke vakantiedagen komen in dat geval niet te vervallen.
 
We hopen dat ook jij weer snel op vakantie kunt! Meer informatie over vakantiedagen lees je in ons artikel Vakantiedagen, hoe zit dat nou precies?.
 
Bronnen: 
Palthe Oberman

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.