FAQ &
Contact 

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen. Grote kans dat je vraag daar bij staat. Niet? Neem dan even contact met ons op.

directory 1495843 1920

Veelgestelde vragen

Wekelijks krijgen we diverse vragen binnen. Hier vind je antwoord op de belangrijkste en meest gestelde vragen aan Reiswerk.

Ik ben sinds april 2026 ziek en niet aan het werk. Gelden de regels in de nieuwe cao over loondoorbetaling bij ziekte ook voor mij?

28 oktober 2026

In de nieuwe cao zijn in artikel 24 nieuwe regels opgenomen over loondoorbetaling bij ziekteverzuim.

Hierin is ook een overgangsregeling opgenomen voor werknemers die al arbeidsongeschikt zijn. De nieuwe percentages die vanaf 1 januari 2027 gelden zijn van toepassing als je op deze datum niet langer dan 26 weken arbeidsongeschikt bent.

Wanneer je vanaf april 2026 ziekgemeld bent, dan is dat meer dan 26 weken. In het geval dat je langer dan 26 weken arbeidsongeschikt bent, blijven de percentages gelden zoals in de vorige cao afgesproken. Dat wil zeggen naast de wettelijke loondoorbetaling van 70% voor een periode van 104 weken, de eerste 52 weken een aanvulling van 30% van het loon dat je zou hebben ontvangen als je arbeidsgeschikt zou zijn geweest.

Heb ik nog recht op de loonsverhoging als ik aan het einde van mijn loonschaal zit?

19 augustus 2026

In het cao-akkoord voor de reisbranche is afgesproken dat de minima en maxima van de loonschalen worden verhoogd met respectievelijk 3% en 1,5%. Daarbij geldt dat de feitelijke loonsverhoging wordt gemaximeerd op het maximaal haalbare bedrag binnen de loonschaal van de functie. Op basis van de gemaakte afspraken betekent dit dat als het salaris al aan of over het huidige maximum van de loonschaal zit, de verhoging mogelijk wordt beperkt tot het nieuwe maximum van de schaal. Omdat het maximum volgens het cao-akkoord met 1,5% wordt verhoogd, ontstaat er dus in ieder geval ruimte tot dat nieuwe maximumbedrag.

Voorbeeld:

Een productmanager verdient €6.000 per maand. Productmanagers bevinden zich in groep 8. Het geldende schaalmaximum is op 1 september €5099,88 (in loontabel 4951,34 + 3%). De medewerker heeft dan niet recht op een loonsverhoging van 3% over €6.000, maar op een loonsverhoging van 3% over 5099,88 euro (dus effectief €152,99 euro). Het nieuwe loon is €6.152,99.

Goed om te weten: de cao is een minimum-cao. Een werkgever mag altijd van de cao afwijken in het voordeel van de werknemer, bijvoorbeeld door een hogere loonsverhoging toe te kennen.

Valt een cosmetische ingreep onder verlof of verzuim?

Wanneer een arts heeft bepaald dat de behandeling die je ondergaat medisch noodzakelijk is, dan hoef je hiervoor geen verlof op te nemen. Als het om een medisch noodzakelijke ingreep gaat, kan je je hiervoor ziekmelden en wordt je loon doorbetaald bij ziekte. De bedrijfsarts heeft het recht om hier een oordeel over te geven.

Gaat het om een behandeling zonder medische indicatie, dan moet je verlof opnemen voor de ingreep. Als het gaat om een zuiver cosmetische operatie, dan heb je geen recht op verzuim. Een andere situatie ontstaat als de cosmetische ingreep leidt tot onvoorziene medische complicaties, waardoor je niet kan werken. In dat geval is er wel een reden voor een ziekmelding.

Het is belangrijk om voorafgaand aan de periode van afwezigheid duidelijke afspraken te maken met je leidinggevende. In geval van twijfel is het aan te raden om de situatie te bespreken met de bedrijfsarts.

Wat moet je doen als je ziek wordt op vakantie?

Als je ziek wordt op vakantie, dan je moet je je vanaf je vakantieadres (ook vanuit het buitenland) direct ziekmelden bij je werkgever, zoals je dat normaal ook doet. Geef ook door hoe en waar je te bereiken bent. Als je zelf niet in staat bent om de ziekmelding te doen, dan mag iemand anders dat ook doen. 

Ga op je vakantieadres zo snel mogelijk een lokale (huis)arts om je te laten onderzoeken en vraag de arts om een doktersverklaring. Je werkgever kan namelijk na je vakantie vragen om te bewijzen dat je arbeidsongeschikt was en hiervan een dokterverklaring vragen. Als deze verklaring medische gegevens bevat, hoef je deze niet te overleggen aan je werkgever i.v.m. privacy regels maar kan dan aan de bedrijfsarts of arbodienst ter beoordeling voorgelegd worden. Mocht je niet naar huis kunnen vanaf je vakantieadres vanwege ziekte of ongeval, dan moet je ook bewijs kunnen overleggen van het feit dat je niet kan reizen. Zonder een ziekmelding en dokterverklaring is de ziekmelding niet rechtsgeldig.

De dagen waarop je tijdens je vakantie ziek bent tellen als ziektedagen en niet als vakantiedagen. Het is daarbij wel noodzakelijk dat je je direct ziekmeldt, de afgesproken procedure volgt en bewijs – dokterverklaring – kan overleggen.

Wanneer heb je recht op de toeslag bijzondere uren?

In de cao reisbranche staat in artikel 7 - arbeidsduur en werktijden vermeld wat de normale arbeidsduur is in de reisbranche. In dit artikel staan ook de normale werktijden, te weten: maandag t/m zaterdag tussen 7.00 en 20.00 uur.

Werk je buiten deze normale tijden, dus op maandag t/m zaterdag tussen 20.00 uur en 24.00 uur en 24.00 uur en 7.00 uur, dan zijn dit bijzondere uren. Ook werken op zon- en feestdagen valt hieronder. Heb je een functie in functiegroep 2 tot en met 5 zoals opgenomen in bijlage 1 van de cao, dan heb je recht op een toeslag over deze bijzondere uren zoals vermeld in artikel 20 - toeslag bijzondere uren. Voor maandag t/m zaterdag is dat 35% en voor zondag en feestdagen is dat 75%. Deze toeslag wordt berekend over het normale uurloon en kan worden opgeteld bij de overwerktoeslag.

Je werkgever mag maximaal 8 zon- en feestdagen verplichten om te werken maar wel mét uitbetaling van de extra toeslag, zie hiervoor ook artikel 7.3.

Geen antwoord op je vraag? 
Stuur ons een bericht

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.