african-3797852_1920(1).jpg

Cao & Arbeidsvoorwaarden

Cao & Arbeidsvoorwaarden

Blijf op de hoogte van alles wat te maken heeft met arbeidsvoorwaarden en de cao reisbranche. Voor de reisbranche hebben de ANVR en de vakbonden FNV en CNV vier cao's afgesproken. Op deze pagina vind je informatie over de cao's die gelden in de reisbranche.

De CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst) voor de reisbranche is een overeenkomst tussen werkgevers en werknemers in de reisbranche in Nederland. De CAO Reisbranche bevat afspraken over arbeidsvoorwaarden zoals loon, werktijden, vakantie, pensioen, en andere arbeidsomstandigheden. De huidige cao is geldig vanaf 1 juli 2024 tot 1 juli 2026. Klik op onderstaande button om de cao online te bekijken. 

Bekijk cao

Je kunt het cao-boekje ook als pdf downloaden. Klik hier.

Do you want to download the collective labour agreement in English? Please click here.

Wijzigingen nieuwe cao

Per 1 juli 2024 is de nieuwe cao reisbranche ingegaan. De werknemersvakbonden CNV en FNV zijn samen met de ANVR tot een nieuwe set afspraken gekomen. Wat er precies is veranderd ten opzichte van de vorige cao, dat lees je hier.

Lees meer

Cao's reisbranche

Arbeidsvoorwaarden cao
Een belangrijke cao is de arbeidsvoorwaarden cao. In deze cao worden arbeidsvoorwaarden afgesproken over bijvoorbeeld loon, toeslagen, betaling van overwerk, werktijden, proeftijd, opzegtermijn of pensioen. De arbeidsvoorwaarden cao komt tot stand door onderhandelingen tussen de werkgeversorganisatie ANVR en de vakbonden FNV en CNV Vakmensen. Deze cao geldt alleen voor organisaties en medewerkers die zijn vertegenwoordigd door de partijen die de cao hebben afgesloten.

De cao reisbranche betekent geldt voor reisorganisaties die zijn aangesloten bij werkgeversorganisatie ANVR. Wanneer de cao algemeen verbindend is verklaard, gelden de bepalingen voor uit de cao voor alle reisbedrijven en alle medewerkers werkzaam in de reisbranche. Klik hier om de cao reisbranche online te bekijken.

Fonds cao Stichting Reiswerk
Stichting Reiswerk wordt gefinancierd vanuit een eigen cao. Deze cao is verlengd met 5 jaar door de sociale partners en hiervoor is een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) afgegeven. Hierdoor geldt de inhoud van deze cao ook voor niet-ANVR-aangesloten reisorganisaties. Kijk hier voor meer informatie over de Fonds cao reiswerk.

Cao reparatie derde ww-jaar
ANVR, FNV en CNV Vakmensen hebben afgesproken aan te sluiten bij een verzamel-cao van stichting PAWW (Private Aanvulling WW en WGA). Hiermee compenseren ze voor de verkorting uit 2016 van de regelingen op het gebied van WW en loongerelateerde WGA. Ook voor deze cao is een AVV afgegeven.

Bedrijfstaksuitvoeringsovereenkomst (BUO) Pensioenen
Per 1 januari 2021 wordt de pensioen opbouw voor medewerkers in de reisbranche ondergebracht bij de pensioenfonds PGB. Hiervoor hebben ANVR, FNV en CNV Vakmensen een Bedrijfstakuitvoeringsovereenkomst (BUO) getekend.

FAQ

Pensioen

Sinds 1 januari 2021 wordt het pensioen geregeld door pensioenfonds PGB. Download hier het pensioen reglement van PGB en de premiegegevens van de reisbranche 2024 of kijk voor meer informatie op www.pensioenfondspgb.nl.

Arbeidsvoorwaarden

In de cao reisbranche staan arbeidsvoorwaarden die gelden voor alle medewerkers die in de reisbranche werken. In de a...

Lees verder

Functiehuis

Op grond van de werkzaamheden worden medewerkers in de reisbranche ingedeeld in een functiegroep. De verzameling van ...

Lees verder

Personeelsbeleid

Er zijn verschillende regels betreffende vakantie en (bijzonder) verlof. Hierbij moet rekening gehouden worden met de...

Lees verder
cta.png

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.