FAQ &
Contact 

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen. Grote kans dat je vraag daar bij staat. Niet? Neem dan even contact met ons op.

directory-1495843_1920.jpg

Veelgestelde vragen

Wekelijks krijgen we diverse vragen binnen. Hier vind je antwoord op de belangrijkste en meest gestelde vragen aan Reiswerk.

Filter

Wat is de vergoeding voor overwerk?

01 juli 2024

Overwerk is geregeld in artikel 12 van de cao. Als je in opdracht van je werkgever de normale arbeidsduur moet overschrijden zoals opgenomen in artikel 7.1, dan spreek je van overwerk. Je werkgever moet proberen te voorkomen dat het gemiddelde van 39 uur wordt overschreden, berekend over 26 aaneengesloten weken. Je mag niet verplicht worden om meer dan 47 uur per week te werken. Voor reisleider en reisbegeleider is het maximaal aantal verplichte te werken uren 56 per week.

Heb je een functie in functiegroep 2 t/m 5 (zie bijlage 1a), dan heb je recht op een overwerkvergoeding. Bij overwerk geldt een toeslag op het normale uurloon van 25%. Deze vergoeding kan worden gegeven in de vorm van vrije tijd (tijd voor tijd) of door uitbetaling van de toeslag. Een combinatie van beiden is ook mogelijk, de werkgever kan hierover afspraken maken in overleg met de OR of personeelsvertegenwoordiging. Om ervoor te zorgen dat je niet structureel te veel werkt, gaat de voorkeur vaak uit naar een verrekening in vrije tijd. In overleg wordt dan bepaald wanneer de vrije tijd kan worden opgenomen.

Als je op maandag t/m zaterdag tussen 20.00 uur en 24.00 uur en 24.00 uur en 7.00 uur werkt, dan zijn dit bijzonder uren en komt de overwerktoeslag bovenop de toeslag voor bijzondere uren (artikel 20 - toeslag bijzondere uren). Ook als er op zon- en feestdagen wordt gewerkt, geldt er een extra toeslag (je werkgever mag 8 zon- en feestdagen per jaar verplichten om te werken).

Geldt voor jongeren tussen 18 en 21 jaar ook de €175 collectieve loonsverhoging per 1 juli 2024 of mag uitgegaan worden van het minimum jeugdloon zoals in de wet is vastgesteld?

01 juli 2024

In de cao reisbranche staan geen (minimum) jeugdlonen. Hiervoor in de plaats zijn aanloopschalen opgenomen in de cao. Deze zijn voor het eerste en tweede jaar respectievelijk 90% en 95% van het minimum van de salarisschaal. Afhankelijk van de leeftijd kunnen bepaalde leeftijdscategorieën met minder ervaring dan 1 of 2 jaar in de ervaringsschaal worden ingedeeld. De bijbehorende salarissen zijn opgenomen in de loontabellen.

Het minimum uurloon voor de reisleider en reisbegeleider is per 1 juli 2024 aangepast naar €15,- per uur. Kan een organisatie ervoor kiezen om ook wettelijk bruto minimumloon te hanteren?

01 juli 2024

Nee, de cao staat boven de wettelijke afspraken. Als je als werkgever onder de cao valt, dan moet je de lonen betalen zoals ze in de cao bepaald zijn. Dit geldt voor alle werkgevers aangesloten bij de ANVR en zodra de cao algemeen verbindend is verklaard voor alle werkgevers in de reisbranche.

Krijgt een medewerker die boven de salarisschaal betaald wordt ook de collectieve loonsverhoging?

01 juli 2024

De gemaakte afspraken gelden voor alle medewerkers die een functie uitoefenen in de functiegroepen 2 t/m 8. Iedereen die is ingedeeld in een functiegroep 2 t/m 8 heeft recht op de collectieve loonsverhoging onafhankelijk de hoogte van zijn/haar salaris. Dat geldt ook voor medewerkers waarbij het salaris boven het schaalmaximum van functiegroep 2 t/m 8 is of komt door de loonsverhoging.

Wanneer een medewerker qua functiezwaarte is ingedeeld in een hogere functiegroep bijvoorbeeld 9 en hoger dan valt deze buiten de reikwijdte van de cao en moet de organisatie daar zelf afspraken over maken.

Wordt een afstudeeropdracht ook als stage gezien?

01 juli 2024

Als het een afstudeeropdracht betreft waarin niet wordt meegewerkt in de organisatie en het alleen gaat om een onderzoek/opdracht, dan wordt dit niet gezien als stage. Artikel 17c - stagevergoeding, geldt voor een stage en afstudeerstage waarbij ook wordt meegewerkt in de organisatie. Niet wanneer het puur een afstudeeropdracht betreft met alleen een onderzoek.

Geen antwoord op je vraag? 
Stuur ons een bericht