Er staan nieuwe workshops in de agenda voor het najaar. Neem snel een kijkje en schrijf je in! Klik hier.

Diversiteit & Inclusiviteit

Diversiteit en inclusiviteit zorgen ervoor dat reismedewerkers op een plek werken waar ze zichzelf kunnen zijn. Denk aan een inclusieve werkcultuur en -omgeving waar ze het beste uit zichzelf halen, zich gewaardeerd voelen en het verschil maken. We vertellen je hoe je diversiteit en inclusiviteit bevordert én behoudt.

Diversiteit & Inclusiviteit

Diversiteit binnen de organisatie gaat over de variatie van medewerkers die er werkzaam zijn. Deze diversiteit kan op verschillende manier ontstaan; door genderverdeling, leeftijd, wel/geen arbeidsbeperking of achtergrond.

Bij inclusie op de werkvloer kan gedacht worden aan een omgeving waarin alle medewerkers gelijk, eerlijk en respectvol worden behandeld, ongeacht hun afkomst, vermogen of voorkeuren. De mogelijkheid dat alle medewerkers toegang hebben tot dezelfde kansen en optimaal kunnen bijdragen aan de organisatie waar ze werken.

Diversiteit en inclusiviteit leidt tot meer diverse teams met verschillende manieren van denken en meer innovatie, wat weer kan resulteren in betere resultaten. Veel organisaties omarmen diversiteit en inclusie maar het realiseren hiervan is makkelijker gezegd dan gedaan. Een diversiteitsbeleid is een begin. Echter diversiteit heeft ook een inclusieve werkcultuur nodig.

Het kennisplatfom Diversiteit in Bedrijf beschrijft 5 soorten diversiteit:

  • Arbeidsvermogen: medewerkers die ziekte of een beperking belemmerd worden in het vinden of behouden van een baan.
  • Culturele en etnische diversiteit: medewerkers met verschillende culturele, religieuze of etnische achtergronden.
  • Gender: de balans tussen het aantal mannen en vrouwen binnen de organisatie in de verschillende functies van werkvloer tot management en raad van bestuur.
  • LHBTI: lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en medewerkers met een intersekse-conditie.
  • Leeftijd: een mix van verschillende generaties.

Hoe bevorder je diversiteit?

Het begint al met de focus op diversiteit bij het aannemen van personeel. Let hierbij op de communicatie, zoals welke taal en woorden er gebruikt worden maar ook welke functie-eisen worden gesteld. Bedenk welke competenties echt nodig zijn voor de functie en beschrijf de competenties zo concreet mogelijk in objectieve selectiecriteria. Een vacaturetekst is een uitgelezen kans om te laten zien dat je organisatie een fijne werkplek is. Echter ben consequent in je uitingen en zorg ervoor dat het geschetste plaatje ook overeenstemt met hoe de bedrijfscultuur echt is.

Reageren steeds dezelfde groep mensen op je vacatures, dan is het inschakelen van een diversiteitsrecruiter wellicht een mogelijkheid om te ontdekken hoe je meer diverse kandidaten trekt naar jouw vacatures.

Hoe behoud je de diversiteit?

Laat je nieuwe medewerker voelen dat hij of zij welkom is en volledig zichzelf mag zijn, zodat hij/zij zich vrij voelt om alles te zeggen en vragen. Als er aandacht is voor de gedragsnormen, kernwaarden, communicatiestijl en omgangsvormen die er zijn binnen de organisatie, weten de nieuwe medewerkers direct waar ze aan toe zijn en zullen ze zich sneller onderdeel van de organisatie voelen.

Zorg ook voor een goede doorstroom binnen de organisatie, door medewerkers door te laten groeien en hun talenten te laten benutten. Houd ook rekening met de leefstijl van de mensen; zoals feestdagen. En is het kantoor bijvoorbeeld volledig rolstoelvriendelijk?

Kortom, zorg ervoor dat iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt.

Meer informatie over onboarden
cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.