Er staan nieuwe workshops in de agenda voor het najaar. Neem snel een kijkje en schrijf je in! Klik hier.

Hoe zorg je voor meer diversiteit op de werkvloer?

27 feb 2024

Diversiteit op de werkvloer loont: reisbedrijven zijn daardoor innovatiever en vaak winstgevender. Het zorgt namelijk voor andere kennis en manieren van denken. Veel bedrijven omarmen diversiteit dan ook, maar het realiseren hiervan is makkelijker gezegd dan gedaan. We vertellen je de redenen waarom diversiteit belangrijk is, en hoe je dit realiseert.

diversiteit

Diversiteit op de werkvloer loont: reisbedrijven zijn daardoor innovatiever en vaak winstgevender. Het zorgt namelijk voor andere kennis en manieren van denken. Veel bedrijven omarmen diversiteit dan ook, maar het realiseren hiervan is makkelijker gezegd dan gedaan. We vertellen je de redenen waarom diversiteit belangrijk is, en hoe je dit realiseert.

Waarom is diversiteit zo waardevol?

Bij diversiteit hebben we het meestal over een goede mix op het gebied van gender, culturele achtergrond, handicaps, LGBTQ+ en leeftijd. Een voorwaarde voor een betere prestatie door diversiteit is dat de leidinggevenden goed kunnen omgaan met deze mix.

Reisbedrijven met veel diversiteit op de werkvloer: 

  • hebben vaak een hogere omzet en overlevingskans;
  • lossen problemen beter en creatiever op. Door de verschillende inzichten van medewerkers zijn ze vernieuwender;
  • werven meer talent, omdat ze beter gebruikmaken van de arbeidsmarkt;
  • hebben meer betrokken, loyale en tevreden medewerkers en minder ziekteverzuim;
  • zorgen voor een gevoel van gelijkheid onder medewerkers;
  • weten beter wat er speelt onder de verschillende klantengroepen, waardoor ze sneller inspelen op ontwikkelingen;
  • hebben een beter imago dankzij de verschillen op de werkvloer.

Met een divers personeelsbestand geef je ook aan dat je als reisbedrijf maatschappelijk betrokken bent. Zo laat je aan klanten zien dat je iedereen gelijke kansen biedt.

Hoe bevorder je diversiteit binnen je organisatie?

Het begint al met de focus op diversiteit bij het aannemen van nieuwe mensen. Let bij de vacature goed op je communicatie, zoals welke taal en woorden je gebruikt, de foto’s die je laat zien en welke functie-eisen je stelt. Ook de kanalen waarop je de vacature deelt, zijn van invloed. Krijg je toch voornamelijk reacties van dezelfde groep mensen, dan kun je ook een diversiteitsrecruiter inschakelen. Neem vooral de tijd om kritisch de vacature te bekijken en aan te passen, en neem niet te snel iemand aan om de positie maar zo snel mogelijk te vullen. Een tip tijdens het sollicitatiegesprek is om iedere sollicitant precies dezelfde vragen te stellen. Je personeel is trouwens het beste voorbeeld van diversiteit op de werkplek. Laat hen de sollicitant vertellen waar ze vandaan komen, wat hun samenwerkingsstijl is en welke kansen ze hebben gekregen. Hier kun je bijvoorbeeld ook een blog over (laten) schrijven voor op jullie website. Zo zien sollicitanten meteen hoe jullie omgaan met diversiteit.

Hoe behoud je de diversiteit?

Laat de nieuwkomer voelen dat hij of zij welkom is en volledig zichzelf mag zijn, zodat jullie nieuwe collega zich vrij voelt om alles te zeggen en vragen. Zorg ook voor een goede doorstroom binnen jullie reisbedrijf, door ze te laten groeien en hun talenten te benutten. Anders verlies je misschien je meest talentvolle mensen van je team. Houd ook rekening met de leefstijl van je personeel: zoals feestdagen en wensen om bijvoorbeeld te bidden of mediteren tijdens werktijd. In dat geval wordt een stilteruimte zeker gewaardeerd. En is jullie kantoor bijvoorbeeld volledig rolstoelvriendelijk? Kortom, zorg ervoor dat iedereen zich bij jullie thuis voelt.

Lees hier meer over waarom culturele diversiteit goed is voor innovatie en winstgevendheid van jullie bedrijf.

Wil je zelf aan de slag met diversiteit en inclusie binnen jouw reisorganisatie? Schrijf je dan gratis in voor onze HR-meeting op 7 maart (deelname alleen mogelijk indien aangesloten bij de cao reisbranche).

 

Bronnen: 
Evajinek.nl,HRpraktijk.nl, Xperthr.nl, Randstad.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.