Studiereizen: heb je recht op een vergoeding?

Gepubliceerd op: 27-09-2017

In de reisbranche komt het vaak voor dat medewerkers op verzoek van de werkgever een studiereis maken. Een studiereis heeft veelal als doel om meer kennis op te doen over een specifieke bestemming en contacten te leggen met lokale agenten en andere partijen.

Welke kosten worden vergoed?
Bij Reiswerk ontvangen we regelmatig de vraag of er een vergoeding geldt voor kosten die gemaakt worden tijdens een studiereis. Als je een studiereis maakt op verzoek of in opdracht van jouw werkgever, dan heb je recht op vergoeding van de kosten van het vervoer, de maaltijden en de overnachting(en) tijdens deze reis. Zie hiervoor artikel 14 van de cao reisbranche.

Loon doorbetalen
Bij Reiswerk ontvangen we regelmatig de vraag welke uren een werkgever tijdens een studiereis moet doorbetalen. Het antwoord op deze vraag vind je terug in artikel 14 van de cao. Een werkgever hoeft alleen de uren te betalen (zonder overwerkvergoeding) die een medewerker normaliter wekelijks werkt.

Voorbeeld: medewerker A gaat in week 1 van maandag t/m vrijdag op studiereis. Echter, deze medewerker werkt parttime en werkt op basis van zijn arbeidsovereenkomst wekelijks op 3 dagen, te weten dinsdag, woensdag en donderdag. De werkgever hoeft dan alleen het loon voor een 3-daagse werkweek door te betalen, en dus niet voor de totale 5-daagse studiereis.

Overige vragen?
Heb je verder nog vragen over studiereizen en het recht op beloning of overwerk? Neem dan contact met Miranda Wiltenburg, projectmanager Arbeidszaken bij Reiswerk, via miranda@reiswerk.nl.

Waar heb jij een vraag over?