ANVR congres 2023 – inspiratie, netwerken en natuurschoon

22 nov 2023

16 november 2023, stappen we met het hele team van Reiswerk in de auto richting Schiphol. Vanaf het moment dat we binnenstappen worden we vriendelijk onthaald door de collega’s van de ANVR. Gewapend met naambadges aan een Reiswerk keycord en het TravMagazine checken we in en lopen naar de gate. Voordat we de gate bereiken, stuiten we op de bar waar een heerlijk ontbijt op ons staat te wachten. De bijna 200 deelnemers verzamelen zich, en welke special guest komt daar aangelopen?

20231116 161325

Thijs! De winnaar van de Travel Challenge 2023 had natuurlijk een ticket gewonnen naar dit congres. Thijs, hoewel al wat maanden werkzaam bij TUI, ervaarde toch wat gezonde spanning, aangezien hij relatief nieuw is in de branche. Een gegeven wat hij later nog eens extra zal benadrukken. We stellen Thijs voor aan de eerste branchecollega’s, waarna Duncan Rutgers van Rozenburg van Schiphol en Arjan Kers, de voorzitter van ANVR, het openingswoord geven.

kapel

Ready for take-off

Gezamenlijk stappen we het vliegtuig in en eenmaal aangekomen in Asturias rijden we in een klein uurtje door de bergen naar het prachtige plaatsje Oviedo. Het adembenemende Eurostars Hotel de la Reconquista, waar zelfs de koning af en toe overnacht, dient als de setting voor de komende dagen. In de achthoekige kapel worden presentaties gehouden door vooraanstaande sprekers. Het congres begint met een dankwoord van zowel het verkeersbureau als ANVR, waarna Peter Ros spreekt over warorde, konijnen en paperclips, Bas Gerressen over de duurzame toekomst van KLM, en Dean van Aswegen ons bijpraat over AI. Het is goed om op deze manier op de hoogte te blijven van de uitdagingen en ontwikkelingen die spelen in de branche. Deze nieuwe inzichten steken we alvast in onze broekzak ter inspiratie voor onze nieuwe projecten.

cider

Na een korte paneldiscussie zoeken de deelnemers hun kamers op, sommigen in het Reconquista Hotel en anderen in het moderne en luxe Barceló. Na een snelle douche en het ordenen van de kleding in de kast, is het tijd voor het diner. Op een kwartiertje lopen worden we opgewacht door de obers van het sfeervolle restaurant Tierra Astur. Met een arm uitgestrekt boven het hoofd schenken zij zelfgemaakte cider in glazen, een regionale traditie die de cider meer lucht geeft en beter doet smaken. Onder het genot van cidersangria en een overvloed aan tapas raken we in gesprek met nieuwe mensen. Uiteraard mag de Travel Challenge in geen enkel gesprek ontbreken, want die kans willen we geen reisbedrijf onthouden. Een warm welkom aan onze nieuwe partners!

Toekomstperspectief

Een goede nachtrust is een must voor lange dagen, en de bedden in het hotel maken dat gemakkelijk. Een stevig ontbijt en een vriendelijke lach van de dame bij het ontbijt zorgen voor een uitstekende start van de dag. We verzamelen in de kapel, waar de zon door de ramen schijnt, heel bijzonder voor een bestemming waar het ongeveer 200 dagen per jaar regent.

Alex van Hooff, eigenaar van Burgers Zoo, deelt zijn inspirerende verhaal over het familiebedrijf waarna Frank Radstake van de ANVR de duurzaamheidsvisie presenteert. Doelen waar de reisbranche in de komende jaren gezamenlijk naar zal streven. Het onderwerp brengt een levendige paneldiscussie op gang met sterke meningen en argumenten. En dan, als surprise spreker, verschijnt Arjen van Hijum, ondanks zijn afkondiging vorig jaar, toch weer op het podium. Met scherpe opmerkingen en humoristische quotes brengt hij het hele publiek weer aan het lachen, een prachtige afsluiter van de ochtend.

Onderwijs – werkveld - Reiswerk

In de middag verkennen we Oviedo, waar we in drie verschillende restaurantjes getrakteerd worden op tapas. Waar de meeste deelnemers van het congres de dag afsluiten met een vrije avond brengt het Reiswerk team de avond door met een bijeenkomst met vertegenwoordigers van hbo en mbo scholen, de ANVR en medewerkers uit de branche. Samen bespreken we onderwerpen als instroom, doorstroom en het nóg beter aansluiten van het onderwijs op het werkveld. In kleine groepjes gaan we de dialoog aan, bespreken wat het werkveld en het onderwijs nodig hebben van ons en hoe we hierop kunnen inspelen. 

onderwijs(2)

Misschien kunnen we al vanaf het voortgezet onderwijs de reisbranche belichten? En hoe bereiken we met onze arbeidsmarktcampagne nog meer mensen? Vragen waarop we plenair vele interessante antwoorden bespreken, een veelbelovende eerste stap waar in de komende tijd een vervolg aan zal worden gegeven door alle betrokken partijen. Na wat formele zaken lopen we naar het hippe café 'De Lezende Aap'. Onder het genot van drankjes en tapas bespreken we verder de mogelijkheden in het onderwijs, waar persoonlijke gesprekken de band tussen ons versterken.

Natuurschoon

De laatste volle dag in Asturias gebruiken we optimaal door een hike te maken door het prachtige natuurgebied Picos de Europa. Na een busrit van ongeveer een uur door de bergen arriveren we in een scene uit een sprookje, met een reusachtige kerk in de bergen en langzaam optrekkende mist die bijna onwerkelijk lijkt. Na een stevige kop koffie beginnen we aan de hike op een hoogte van 1000 meter. Langs meren, klauterend over rotsachtige paadjes, komt er ineens een kudde paarden voorbij galopperen. En alsof dat nog niet mooi genoeg is, bereiken we het hoogste punt van de route waar het hele landschap zich van bovenaf aan ons ontvouwt, adembenemend.

picos

De wandeling is een uitgelezen moment om nieuwe gesprekken aan te gaan met andere deelnemers. Waar lopen zij tegenaan en waar kunnen wij hen ondersteunen? Terwijl we door de modder glijden, wordt duidelijk dat de omgang tussen verschillende generaties op de werkvloer een terugkerend onderwerp is. Ook het werken in de zakelijke reisbranche mag wat meer onder de aandacht komen. In de busrit naar het hotel schrijven we nog snel wat take-aways op, hier gaan we bij terugkomst mee aan de slag!

Een verfrissende douche is welverdiend, en eenmaal opgedoft zijn we klaar voor het KLM-feest en het laatste diner. Chef-kok Manza verrast ons met heerlijke tapas, tot de lichten uitgaan; tijd voor een feestje! Na een (voor sommigen groot) aantal dansjes, drankjes en de polonaise komt ook deze mooie dag tot een einde.

De echte winnaar

Vroeg in de ochtend staan we weer paraat. We vertrekken naar hotel Las Caldas voor de laatste presentaties van het congres. Na de opening van Frank Oostdam en zijn lovende woorden over de Travel Challenge, geeft hij het woord aan Thijs van Toorenenburg. Het publiek hangt aan de lippen van deze jonge winnaar van de Travel Challenge. Thijs vertelt over zijn ervaring tijdens de challenge in Fuerteventura en hoe hij daarna terecht is gekomen bij TUI. Ook noemt hij de deelnemers van het congres ‘grijze duiven’ en spreekt zijn wens uit om volgend jaar meer jeugd op het congres te zien. Een grap die het hele publiek minuten lang laat lachen, maar met een kern van waarheid. 

thijs

De oudere generatie heeft hem deze dagen namelijk enorm geïnspireerd om carrière te maken in deze prachtige branche. De verhalen en anekdotes van deze succesvolle mensen gunt hij iedereen van zijn leeftijd! Als het publiek is bijgekomen van het lachen neemt ex-directeur van Landal Bas Hoogland het over en vertelt over klantgerichtheid. Paul Smit steelt de show met zijn kennis over het menselijk brein en zijn verrassende zangkunsten en Arjen van Hijom laat ons nog één keer schateren van het lachen met zijn parodie op het congres. Frank Oostdam ontvangt een daverend applaus voor zijn inzet, en met de bestemming voor 2024 bekend te maken, zet hij een punt achter dit congres. Aan alle mooie dingen komt een einde. Tot volgend jaar!

Ps. Hebben we jou niet gesproken en ben je benieuwd wat wij doen, heb je suggesties of goede ideeën? Laat het ons weten, wij zijn er voor de branche!

Geschreven door:

947152 114753655399290 1101870463 n
Melissa Bruins
Marketing & Communicatie Manager
cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.