Kun je medewerkers verplichten te werken op erkende feestdagen?

28 feb 2024

Het voorjaar staat voor de deur, net als een aantal feestdagen. Welke feestdagen zijn er precies en mag je een medewerker verplichten te werken op een erkende feestdag?

voorjaar(1)

Er bestaat geen wet die bepaalt welke feestdagen in Nederland vrije dagen zijn. Hierover zijn afspraken gemaakt die vastgelegd zijn in de cao. In artikel 10.1 van de cao reisbranche staat beschreven wat de erkende feestdagen zijn waarop iedereen vrij is.

Ook is afgesproken dat werken op zon- en feestdagen in beginsel op vrijwillige basis gebeurt. Mocht het niet lukken om vrijwillig de bezetting rond te krijgen, dan kun je een medewerker op maximaal acht zon- en feestdagen per jaar tot werk verplichten (uitzondering zijn medewerkers met aantoonbare gewetensbezwaren). Werken op deze acht zon- en feestdagen geldt dan niet als overwerk maar wordt in de roosters meegenomen en telt mee voor de gemiddelde werkweek.

Hou wel rekening met het feit dat als medewerkers werken op een zon- of feestdag je verplicht bent om medewerkers in functiegroep 2 t/m 5 een toeslag van 75% uit te betalen (artikel 20 van de cao).

Voor parttimers zijn er geen specifieke uitzonderingen geregeld; valt een feestdag op een reguliere werkdag dan is de medewerker vrij. Werkt een medewerker bijvoorbeeld volgens een vast rooster op maandag, dan is dit sowieso een vrije dag en is er geen recht op compensatie.

Op bedrijfsniveau kan er een afwijkende regeling worden afgesproken met OR of de Personeelsvertegenwoordiging. Hierbij geldt dat het aantal verlofdagen met behoud van salaris hetzelfde moet blijven als de genoemde feestdagen in artikel 10.1.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.