Sociale veiligheid reisbranche

De reisbranche werkt op dit moment samen met de Stichting van de Arbeid en het bureau van regeringscommissaris Mariëtte Hamer aan een sectoraanpak sociale veiligheid. Met deze samenwerking willen we organisaties in de sector ondersteunen bij het creëren van een sociaal veilige werkvloer en het voorkomen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.

pesten_1920x1080_3.jpg

Sectoraanpak sociale veiligheid reisbranche

De sectoraanpak sociale veiligheid reisbranche wordt ontwikkeld voor alle reisorganisaties, en sluit aan bij het werken op locatie, met reizigers, ketenpartners en collega’s van over de hele wereld. Zo zorgen we er voor dat sociale veiligheid een vanzelfsprekend onderdeel wordt van goed werkgeverschap in de reisbranche.

Wat is een sociaal veilig werkklimaat?

Een sociaal veilig werkklimaat is een werkomgeving waarin medewerkers zich vrij voelen om zichzelf te zijn, zich uit te spreken en elkaar aan te spreken, zonder angst voor negatieve gevolgen.

Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar in de praktijk blijkt sociale veiligheid niet altijd vanzelfsprekend. Ook voor de reisbranche, waar mensen vaak werken op wisselende locaties, in informele settings en met veel klantcontact is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

Sociale veiligheid betekent respect voor elkaars grenzen en verschillen. Een bedrijfscultuur waarin mensen fouten durven maken, waarin grensoverschrijdend gedrag serieus wordt genomen en waarin duidelijk is bij wie je terecht kunt als er iets speelt.

Waarom sociale veiligheid op de agenda moet

Een sociaal veilige werkomgeving is een noodzaak. Als werkgever heb je de wettelijke plicht om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en de Arbeidsinspectie controleert daar ook steeds scherper op. Maar belangrijker nog: sociale veiligheid is de basis voor een gezonde en goed functionerend bedrijf. Want medewerkers die zich sociaal veilig voelen zijn productiever en loyaler maar vallen ook minder vaak uit. Zij voelen zich verantwoordelijker voor hun werk en collega’s en dragen zo bij aan een positieve werksfeer én klantbeleving.

Grensoverschrijdend gedrag – van collega’s, leidinggevenden of reizigers – kan daarentegen leiden tot stress, uitval, reputatieschade of verloop. Investeren in sociale veiligheid is dus investeren in de kwaliteit en continuïteit van je organisatie.

crop_637799516785152898_seksuele-intimidatie2-min.jpeg

Herkenbare situaties uit de praktijk

  • Een reiziger maakt seksueel getinte opmerkingen naar een reisbegeleider. Wat doe je als werkgever?
  • Een collega ervaart pestgedrag tijdens een studiereis, maar weet niet waar diegene dit kwijt kan.
  • Een medewerker meldt ongewenst gedrag door een externe partner in het buitenland, hoe volg je dat goed op?
  • In een kleine organisatie is geen HR of vertrouwenspersoon aanwezig. Hoe maak je sociale veiligheid dan toch bespreekbaar?

 

Dit zijn voorbeelden die kunnen voorkomen en het kan mensen, maar ook bedrijven, enorm schaden. Juist daarom is het belangrijk om te zorgen voor heldere normen, goede ondersteuning en een cultuur waarin mensen zich veilig voelen om hun verhaal te doen.

Wat kun je doen als werkgever?

De komende maanden ontwikkelen we samen met de sector een concrete aanpak die organisaties helpt om sociale veiligheid structureel te verbeteren. Deze aanpak is een samenwerking van ANVR, Reiswerk, de Stichting van de Arbeid en het bureau van de regeringscommissaris.

Je hoeft niet te wachten op het sectorplan. Dit kun je nú al doen:

Toets je eigen organisatie
Binnenkort verschijnt een praktische checklist waarmee je eenvoudig nagaat of jouw organisatie de basis op orde heeft.

Start het gesprek op de werkvloer
Maak sociale veiligheid bespreekbaar in team overleggen, trainingen of introducties.

Zorg voor een aanspreekpunt
Heb je een vertrouwenspersoon? Zorg dat iedereen weet wie dat is. Geen vertrouwenspersoon? Denk na over een (externe) oplossing.

Gebruik bestaande materialen
Denk aan e-learnings over inclusie of meldprocedures, veel is al beschikbaar via Reiswerk. Lees ook de Handreiking "Cultuurverandering op de werkvloer".

Kleine stappen maken vaak het grootste verschil. Het belangrijkste is: begin ergens. Niets doen is nooit verstandig rond sociale veiligheid!

Quickscan: hoe sociaal veilig is jouw organisatie?

Wil je snel toetsen waar jouw organisatie staat? We hebben een quickscan beschikbaar met daarin vijf korte vragen.

Heb je de vragen beantwoord en heb je meerdere keren niet ‘ja’ in kunnen vullen? Dan is er werk aan de winkel. De sectoraanpak ondersteunt je stap voor stap op weg naar een sociaal veilige organisatie.

Download de quickscan

Denk en doe mee

We willen werkgevers en werknemers actief betrekken bij de ontwikkeling van de sectoraanpak. Dat kan op verschillende manieren:

Denk mee in de klankbordgroep en geef feedback op plannen en instrumenten. Stel je vragen of deel je ideeën. Wat leeft er in jouw organisatie en wat heb je nodig? Heb je interesse of wil je meedenken, neem dan contact op via info@reiswerk.nl.

cta.png

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.