Deze sales skills kun je jezelf niet aanleren

10 dec 2018

Je kunt nog zo’n goede sales opleiding hebben gevolgd, er zijn een aantal vaardigheden die je niet kunt leren, maar die wl heel belangrijk zijn in dit vakgebied. Die zitten gewoon in je bloed. Of niet. En ze geven je ook nog eens extra bonuspunten tijdens een sollicitatiegesprek. Het kan bijvoorbeeld zomaar zijn dat je nog niet zoveel verstand hebt van de reisbranche, maar wl over onderstaande skills beschikt. Dan bestaat de kans dus dat je toch die baan weet te bemachtigen. Over welke vaardigheden we het hebben? Dat zijn deze:
 

Je bent ontzettend nieuwsgierig

Als sales medewerker is nieuwsgierigheid een must. Dat betekent dat je je graag verplaatst in het bedrijf en je klant, en het liefst alles van ze wilt weten. Je vraagt door tot je het (onderliggende) probleem ontdekt, en weet zo met een passende oplossing te komen.
 

Problemen zijn er om te worden opgelost

In het sales vak kom je geregeld problemen tegen. Maar die zijn er om opgelost te worden. Sterker nog: jij ziet ze als een uitdaging. Je laat je niet gek maken en komt met snelle en effectieve oplossingen.


Je straalt betrouwbaarheid uit

Je bent eerlijk en betrouwbaar, en dat voelt de klant ook. Je bent een man of vrouw van je woord en zorgt ervoor dat iets ook daadwerkelijk gebeurt. Klanttevredenheid staat bij jou hoog in het vaandel.
 

Je kunt goed met tegenslagen omgaan

Als sales professional word je geregeld teleurgesteld. Prospects kiezen op het laatste moment toch niet voor jouw product, terwijl je door hun enthousiasme daar wel goede hoop op had. Of ze gaan met de concurrent in zee. Heel belangrijk dus dat je goed met tegenslagen om kunt gaan en veerkrachtig bent. Je ziet kritiek als feedback die je mee kunt nemen naar een nieuwe potentile klant.
 

Je bent gedreven

Jij ziet kansen om het bedrijf verder te laten groeien, die je leidinggevende zelf nog niet heeft ontdekt. Je werkt hard, wilt je graag laten zien en maakt jezelf onmisbaar door je waardevolle inzichten.


 

Emotionele reflectie

Je moet de emotie bij je prospect goed kunnen inschatten. Niet alleen face to face, maar ook door de telefoon. Wat natuurlijk al een stuk lastiger is, want dan zie je geen gezichtsuitdrukking of lichaamstaal. Je moet goed kunnen bepalen in hoeverre je nog een stapje verder kunt gaan, of dat je het over een andere boeg moet gooien.
 

Je bent zelfbewust

Zelfbewuste sales professionals weten wat hun sterke en zwakke punten zijn, en zien snel waar ze zichzelf kunnen verbeteren. Het blijkt dat zelfbewuste mensen meer succes hebben.
 
Waardevolle sales vaardigheden die dus gewoon in je genen kunnen zitten, en die je een voorsprong op anderen kunnen geven. Zelfs wanneer zij misschien meer marktkennis hebben dan jij. Die marktkennis is namelijk altijd nog aan te leren, in tegenstelling tot bovenstaande vaardigheden.
 

Gratis online cursus Sales & Marketing op Travel College!

Is sales nog nieuw voor je, en wil je er graag wat meer vanaf weten? Volg dan onze gratis cursus Sales & Marketing op Travel College: een online leerplatform voor alle medewerkers in de reisbranche. In 6 uur tijd leer je de basisbegrippen van de marketing. Te denken valt aan product-marktcombinatie en de marketingmix. Vervolgens word je uitgedaagd om vanuit je eigen werkveld en doelstellingen een marketingaanpak te bedenken. Neem snel een kijkje op www.travelcollege.nl, waar je nog veel meer interessante cursussen, webinars en microlearnings vindt!
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.