AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Blog: Hoe vergroot ik mijn werkgeluk?

17 nov 2020

Nicole combineert haar passie voor reizen en recruitment, want werk is meer dan een baan. Iedere maand deelt ze haar kennis en tips op het gebied van recruitment in deze blog op Reiswerk. In deze blog laat ze je tijdens de Week van de werkstress kennismaken met het onderwerp ‘Werkgeluk’. Nicole is recent een hbo-opleiding gestart tot Gelukscoach/Werkgelukdeskundige en deelt in deze blog graag enkele tips met jou.
 
Wat is (werk)geluk?
Het is een term die je regelmatig tegenkomt in de (social) media. Ik werd er steeds nieuwsgieriger naar; wat is (werk)geluk eigenlijk? Vanuit wetenschappelijk oogpunt bestaat er geen unanieme definitie over (werk)geluk. Het is een universeel verlangen wat we met elkaar delen, iedereen wil gelukkig zijn. Maar wat gelukkig zijn precies is, dat verschilt per persoon. Daarom is het belangrijk om voor jezelf een persoonlijke definitie van geluk te bepalen. Dat is nog niet makkelijk, want vaak is jouw geluk onbewust gebaseerd op ideen en meningen van anderen, die gevormd zijn in je jeugd. Wanneer jouw persoonlijke definitie van geluk niet past bij jou, kun je mentaal afhaken en minder betrokken zijn. Ik moedig je aan om dus vooral na te denken over wat geluk voor jou betekent en helder te krijgen over wat geluk wel is en wat het niet is.
 

Ken jezelf
Het is belangrijk om je eigen definitie van (werk)geluk te hebben zodat je weet wat je nastreeft. Het is een definitie die elke belangrijke beslissing in je leven benvloedt en een grote invloed heeft op de relatie met jezelf en anderen. In dit proces is het ook van belang om te investeren in jezelf en te weten wie jij bent; ken je mentale, fysieke, emotionele en spirituele energie en zorg ervoor dat je deze regelmatig oplaadt. Hierdoor wordt je eigenaar over wie jij bent en meet je jouw vooruitgang niet alleen aan de buitenkant (status). Onze geestelijke valuta is heel wat waard, dus investeren in jezelf is iets waar je de rest van je leven de vruchten van plukt.
 
Maken deze 3 doelen ons gelukkig?
Als je kijkt naar je werkende leven dan richt je je vaak op 3 doelen waarvan jij denkt dat ze jou gelukkig maken:  een goede baan, een hoog inkomen en goede resultaten. Vaak wordt er bij het solliciteren naar een nieuwe baan gekeken naar een goede baan in de klassieke vorm; een gerenommeerd bedrijf met riante arbeidsvoorwaarden. Dat is niet gek, maar maakt dit jou gelukkig? Vaak is een goede baan niet zaligmakend en is het veel belangrijker om te kijken naar je intrinsieke motivatie en je drijfveren.
 
Maakt een hoog inkomen dan gelukkig? Financile zekerheid hangt in zekere zin samen met geluk, maar slechts tot op zekere hoogte. Vaak is het een bron van onvrede en vinden mensen hun salaris nooit hoog genoeg, ongeacht wat ze verdienen. Het blijft vaak streven naar ‘meer, meer, meer’ en daar wordt je niet gelukkig van.
 
We vinden het vaak ook belangrijk om goede prestaties te leveren. Daar is niks mis mee, tenzij je het overdrijft. We worden blij van presteren en een goede beoordeling geeft een aantal dagen een extra geluksgevoel, maar daarna zakt het gevoel weer naar het niveau van voor je jaarlijkse beoordeling. Naast individuen denken ook bedrijven dat goed presteren gelukkiger maakt. Zo zijn er vaak prestatie gerelateerde beloningssystemen in de hoop op ng betere resultaten. Maar is dit ook zo? Leidt het niet af van waar het daadwerkelijk om hoort te gaan; een gesprek tussen leidinggevende en medewerker over de persoonlijke ontwikkeling. Als jij je ontwikkelt en groeit, maakt dit je vaak gelukkiger.
 


Denkfouten in werkgeluk
Waarom maken deze 3 doelen je vaak toch niet zo gelukkig als je denkt? Daar liggen vaak een aantal denkfouten aan ten grondslag. Zo vertrouw je bijvoorbeeld erg op je intutie. Je denkt namelijk dat je intutie beter werkt dan je ratio, maar dat is niet zo. Intutie komt namelijk voort uit ervaringen uit het verleden en daarom kies je vaak de bekende, maar niet pers de beste weg. Ook formuleer je je geluksdoelen vaak in concrete maatstaven. Wat je definieert als succesvol, is afhankelijk van wat je om je heen ziet. Jouw werkomgeving bepaalt hoe hoog je de lat legt. Een andere denkfout is dat je snel gewend raakt aan spullen, prestaties en diensten. Een nieuw niveau wordt al snel normaal. Daardoor krijg je snel het rusteloze gevoel ‘het is nooit genoeg’ en blijf je altijd op zoek gaan naar nog betere prestaties en dus ook meer werkgeluk. Wat nog de meest verraderlijke denkfout is, is dat je niet in de gaten hebt dat je deze denkfouten maakt. Je blijft denken dat een goede baan of meer inkomen je gelukkiger zal maken en je leven zal verrijken.
 
Tips om meer werkgeluk te ervaren
Om meer werkgeluk te ervaren is het belangrijk om je bewustzijnsniveau te verhogen. Dagelijks doen we 95% onbewust en slechts 5% bewust. Dit betekent dat we onbewust telkens bovenstaande denkfouten maken. Maar als we bewust doelen stellen en geluksgewoonten ontwikkelen dan helpt ons dit om over onze mentale valkuilen heen te stappen en meer werkgeluk te ervaren. Ik deel een aantal voorbeelden met je;

  • Sta stil bij fijne werkmomenten zoals het afronden van een moeilijke klus, een leuk teamuitje of een bijzonder leermoment.
  • Schrijf op waar je dankbaar voor bent en wat goed gaat in je werk, dat maakt je meer tevreden. Je krijgt een positievere kijk op je werk en voelt je beter.
  • Reset je referentiepunten door op ‘bezoek’ te gaan in je gewenste situatie en door het vermijden van sociale vergelijking. Neem bijvoorbeeld een kijkje in jouw droombaan door een dag mee te werken bij een bedrijf dat jou trekt. Wie weet zijn deze mogelijkheden er, grijp ze dan vooral aan!
  • Focus op het inzetten van jouw sterke punten, het ervaren van flow in je werk en op leren in plaats van presteren. Daar wordt je gelukkiger van.
  • Ook belangrijk; neem op tijd rust en zorg voor voldoende beweging. Leg je mobiele telefoon weg, maak tussendoor een wandeling en bouw momenten in van reflectie.

 
Doelen stellen en (geluks)gewoonten ontwikkelen
Wil jij meer (werk)geluk ervaren? Zoek dan naar doelen die bij jouw intrinsieke motivatie passen. Als je namelijk graag met iets bezig bent zul je de activiteit ook langer volhouden. En dat is belangrijk, want het duurt gemiddeld 66 dagen voordat een nieuw gedrag een gewoonte is. Stel je jezelf een doel? Doe dit dan zo specifiek mogelijk want dit leidt tot een betere taakstrategie en dat leidt tot betere prestaties. Bijvoorbeeld als je vaker wilt mediteren. Bedenk dan hoe vaak, op welke momenten van de dag en waar precies. Hoe specifieker je dit maakt, hoe groter de kans is dat je je doel bereikt.
 
Wil je meer weten over werkgeluk? Kijk dan vooral ook even naar de webinar: werkgeluk creer je zelf in Travel College. Ook vind je op Travel College tal van cursussen die je helpen met tip om te leren in plaats van presenteren.    
 
Vragen over hoe je jouw werkgeluk vergroot? Stuur Nicole een berichtje via haar persoonlijke LinkedIn-pagina.

Bronnen: Heart4Happiness en Handboek Werkgeluk

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.