AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Tips om je klaar te stomen voor de arbeidsmarkt - Deel 3

11 feb 2020

Vind jij het ook zo lastig om een beeld te vormen van alle mogelijkheden die je hebt na het afronden van je studie? Je bent niet de enige. Gelukkig hebben professionals tijdens het Travel Talent Event 2020 tips gegeven waarmee studenten zichzelf klaar kunnen stomen voor de arbeidsmarkt! 

"Een schaap met vijf poten bestaat niet." – Eppo Steenhuisen (CEO Askja Reizen). Studenten hebben vaak het gevoel dat ze alles al moeten kunnen voordat ze bij een bedrijf aan de slag gaan. Dit komt mede door het beeld dat de vacatures schetsen: een lijst met skills en dan het liefst ook nog een aantal jaar ervaring. Hoe gaan ze dat ooit voor elkaar krijgen? In deel 3 van deze reeks geven CEO Eppo Steenhuisen, Valborg Korthals Altes van start-up Via Ella en young professional Luuk Beekman ons drie handige sollicitatietips.


Weg met de traditionele manier van solliciteren


Het blijft lastig om in te schatten wat je als sollicitant moet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek. En ook wat je beter niet kunt zeggen. Tijdens het Travel Talent Event werd aan de drie gastsprekers gevraagd wat zij graag horen en zien tijdens een sollicitatie. Wat duidelijk naar voren kwam, is dat ze alle drie van mening zijn dat men meer van de traditionele manier van solliciteren af moet.



Tip 1: Zeg ook waar je minder goed in bent


Het is niet realistisch om te verwachten dat de sollicitant alles kan en alle boxjes kan afvinken. "Een schaap met vijf poten bestaat gewoon niet, dus probeer dat ook niet te zijn", vertelde Eppo. Hij waardeert het juist als je eerlijk vertelt waar je niet goed in bent. Zolang je maar laat zien dat je ervoor openstaat om dit en ook andere zaken te willen leren.


Tip 2: Motivatie, uitstraling en interesse zijn key


Valborg sluit zich hier volledig bij aan. Volgens haar zijn uitstraling en motivatie veel belangrijker dan het bezitten van alle werk-skills. "Er werken mensen bij mij met een financile opleiding, maar die heel graag in de reisbranche willen werken." Deze mensen hebben misschien niet de perfect passende opleiding, maar laten wel zien dat ze enorm gemotiveerd zijn om alle ins en outs van de reisbranche te leren kennen. Daarnaast vertelde Valborg dat ze vaak sollicitatiebrieven ontvangt van mensen die de ideale opleiding hebben gedaan, maar dan niet toelichten waarom ze juist bij Via Ella solliciteren. Haar tip is om dit zker toe te voegen aan je sollicitatiebrief, want het zorgt ervoor dat je opvalt tussen alle andere sollicitaties. 


Tip 3: Laat je niet afschrikken door hoge eisen


Luuk Beekman is zelf nog geen ondernemer, maar hij geeft zijn toekomstige collega’s graag tips. Ook hij beaamt dat passie, motivatie en leergierigheid het allerbelangrijkste zijn als je gaat solliciteren. Tijdens zijn eigen sollicitatie bij Riksja Travel was ‘drie jaar verkoopervaring’ een vereiste, maar dit had hij niet. Het ontbreken van deze ervaring heeft hij tijdens het gesprek gecompenseerd met onder andere zijn energie, motivatie en leergierigheid, waardoor hij alsnog werd aangenomen. Dit laat nogmaals zien dat deze toch zeker net zo belangrijk zijn als het bezitten van de juiste skills en jarenlange ervaring. Dus zelfs wanneer je niet voldoet aan alle eisen die door de werkgever worden gesteld, is het zeker de moeite waard om te solliciteren.
 
In tegenstelling tot wat studenten vaak denken, zijn opleiding, jarenlange ervaring en het bezitten van een hoop skills niet per se de sleutel tot succes. Motivatie, passie en leergierigheid zijn voor werkgevers vaak veel belangrijker. En wat je loopbaan betreft: er leiden cht meerdere wegen naar Rome, dus volg je intutie en kies vooral voor hetgeen waar jij enthousiast van wordt.


De sprekers


Altijd al willen werken in de reiswereld
Eppo Steenhuisen is directeur van Askja Reizen, een organisatie gespecialiseerd in natuurreizen naar bestemmingen zoals IJsland, Groenland en Alaska. Hij begon destijds met de HBO-opleiding Personel Management, en is daarna aan het werk gegaan als tourleader. In de jaren daarop heeft Eppo verschillende managementfuncties gehad binnen de reisbranche. In 2007 is hij samen met Sander van Opstal begonnen met Askja Reizen.
Van kunstopleiding naar toerisme
De loopbaan van Valborg Korthals Altes is verrassend, omdat zij in eerste instantie is begonnen met een kunstopleiding. Daarna heeft ze als consultant gewerkt en is ze een eigen online-media bedrijf begonnen. Van de vele online magazines die zij publiceerde, liep het reismagazine opvallend goed. Valborg merkte dat er duidelijk een markt aanwezig was op het gebied van reizen en heeft er vervolgens voor gekozen om samen met een collega een bedrijf op te zetten in de reisbranche. Dit is Via Ella geworden.
Jong met een rugzak vol ervaring
Last but not least was daar Luuk Beekman. Deze young professional is begonnen met de opleiding Hoger Toeristisch en Recreatief onderwijs aan de Saxion Hogeschool in Deventer. Daarnaast heeft hij in 2015 de Reiswerk Talent Award gewonnen wat voor hem veel deuren heeft geopend. Nu werkt Luuk als verre reizen specialist bij Riksja Travel op de afdeling Canada/Zuid-Afrika. Op zijn relatief jonge leeftijd heeft Luuk al aardig wat ervaring opgedaan, maar hij heeft zeker nog ambities. "Mijn ambitie is om iets voor mezelf te beginnen of om binnen Riksja bezig te zijn met iets innovatiefs. Een creatief idee bedenken wat toegevoegde waarde heeft voor de consument."

Benieuwd naar de tips van Francesco Monaco (CCO van Bidroom.com), Marloes Sevenhuijsen (Young Professional bij Doets Reizen) en Ingmar Bruinsma (van start-up TravelClown)? Lees hier deel twee

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.