Schrijf je nu in voor de workshop 'Verbind verschillende generaties op de werkvloer' Meer informatie & inschrijven.

7 tips om een goede indruk te maken tijdens je sollicitatiegesprek

03 jul 2023

Je hebt een mooie functie gevonden, een sollicitatiebrief geschreven en bent uitgenodigd voor een gesprek. Gefeliciteerd! So far so good dus, maar voor je het weet komt het sollicitatiegesprek dichtbij. Dat blijft altijd weer spannend, ook al heb je dit al tientallen keren gedaan.

sollicitatiegesprek

Hoe maak je in korte tijd een goede eerste indruk, en overtuig je degene die tegenover je zit ervan dat jij dé persoon bent voor de baan? Gelukkig zijn er wat manieren om een sollicitatiegesprek veel minder stressvol te laten verlopen. We geven je graag 7 tips om de kans nog groter te maken dat je aangenomen wordt.

1. Voorbereiden en oefenen

Neem de vacature nog eens grondig door: naar wat voor persoon zijn ze op zoek? Welke vaardigheden zijn vereist en om welke werkzaamheden gaat het? Hier zullen (indirecte) vragen over worden gesteld. Zorg er dus voor dat je die kunt beantwoorden met voorbeelden uit de praktijk. Welke opgedane vaardigheden maken jou zo geschikt voor deze functie? Misschien heb je een wereldreis gemaakt en ben je communicatief en commercieel heel sterk, wat jou heel waardevol maakt als reisadviseur. Of je bent enorm servicegericht en geduldig, en dat zijn weer belangrijke punten voor een stewardess. Kijk tegelijkertijd wel weer uit dat je geen kant en klare antwoorden uit je hoofd leert. Luister goed naar wat je gesprekspartner van je wilt weten, en speel daar op in. Ook zal je gevraagd worden of jij nog vragen hebt. Zorg dat die alvast in je hoofd zitten, want daarmee toon je interesse in het bedrijf en de functie.

2. Creëer een band met je gesprekspartner

Naast kwalificaties en vaardigheden wordt er ook naar andere aspecten gekeken. Bijvoorbeeld of je goed bij de bedrijfscultuur zou passen. Probeer dus aan te voelen wat de sfeer is. Is deze losjes? Wees dan niet te formeel, want dat kan nog weleens afstandelijk aanvoelen. Mensen zijn nog weleens geneigd om kandidaten te kiezen die ze leuk vinden. 

3. Check het bedrijf, en laat blijken wat je weet

De vraag ‘Wat weet je al over ons bedrijf?’ kan zomaar op tafel worden gegooid. Dan zou het mooi zijn als je een paar mooie highlights kunt benoemen. Doe hier dus onderzoek naar. Gaat het bijvoorbeeld om een hotel, check dan hoelang dat al bestaat, of ze meerdere vestigingen hebben en wat hen nu zo uniek maakt ten opzichte van de concurrentie. Wat waarderen gasten het meest in de reviews? Misschien hebben ze onlangs wel een award gewonnen. Bekijk hun eigen website en social media dus goed. En wie weet heeft Google ook nog iets interessants te melden. Zo heb je direct een scherp antwoord.

 4. Zorg dat je er klaar voor bent

En dan hebben we het nu niet over de inhoud van het gesprek, maar alles daar omheen. Wat trek je bijvoorbeeld aan? Zorg ervoor dat dit een dag van tevoren klaar hangt, zodat je de volgende ochtend niet ineens nog een vlek ontdekt, of dat je overhemd eigenlijk nog niet helemaal droog is. Heb je een notitieboek en pen in je tas gestopt? Waar zit het bedrijf precies? Kun je daar makkelijk parkeren, of stopt er een bus voor de deur? Wanneer je dit een dag van tevoren voorbereidt, hoef je hier de ochtend van het gesprek niet over na te denken. En dat komt de energie en concentratie op het moment supreme alleen maar ten goede.

5. Wees op tijd

‘Ja dat begrijp ik zelf ook wel’, horen we je al denken. Snappen we! Maar je wilt niet weten hoe vaak het toch nog gebeurt dat een sollicitant te laat komt. Houd er dus rekening mee dat er misschien een omleiding is, dat je geen parkeerplek kunt vinden of dat de bus te laat is waardoor je je aansluiting mist. Het mooiste zou zijn als je 10 minuten te vroeg bent. Dan kun je op het toilet nog even snel checken of je kleding en haar nog goed zitten. En zo heb je nog heel even de tijd om tot rust te komen en je te concentreren op het gesprek.

6. Probeer rustig te blijven

Klinkt makkelijker dan het is, maar probeer tijdens het gesprek zo rustig mogelijk te blijven. Houd in gedachten dat je lichaamstaal misschien wel meer over je zegt dan je antwoorden op de vragen. Houd ook oogcontact met je gesprekspartner. Luister naar de hele vraag voordat je antwoord geeft. En niet onbelangrijk: val hem of haar nooit in de rede! Wacht rustig totdat hij of zij is uitgepraat, en haak dan ergens op in. Voel je ook niet ongemakkelijk als je even de tijd wilt nemen om na te denken over je antwoord. Een korte stilte is beter dan een paar uhs achter elkaar.

Follow-up na het gesprek

De handen zijn geschud en je gaat weer huiswaarts. Een aanrader is om binnen 24 uur nog even een bedankje te mailen, en je interesse in de functie te herhalen. Ben je nog iets vergeten wat je graag had willen vertellen? Dan kun je dit ook nog even kort vermelden. Als je met meerdere personen van hetzelfde bedrijf hebt gesproken, stuur ze dan ieder een persoonlijk bericht.
 

Onthoud goed: een nerveus gevoel is juist goed. Het zorgt ervoor dat je extra scherp en alert bent voor het gesprek. We hopen dat je met deze tips met een gerust hart het gesprek induikt.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.