AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Mentale gezondheid van ons allemaal!

10 okt 2022

10 oktober – de dag waarop we extra aandacht besteden aan mentale gezondheid. Niet je lijf, niet je conditie en niet je fysieke gezondheid maar de gezondheid van je geest. Als je bedenkt dat één op de vijf mensen in het afgelopen jaar een psychische aandoening heeft gehad, is dit een erg belangrijk topic voor ons allemaal.

mentalegezondheid

Mentale gezondheid van ons allemaal!

De voornaamste aandoeningen, angststoornissen en depressie, komen het vaakst voor bij jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar. De coronacrisis heeft hierin ook een rol gespeeld, zo heeft het bestaande problemen met de mentale gezondheid aan het licht gebracht en nieuwe problemen veroorzaakt (trimbos.nl).

Mentale gezondheid is van belang voor iedereen! Als werkgever wil je natuurlijk het liefst dat je medewerkers gezond en gelukkig zijn en optimaal werk kunnen leveren. Als medewerker wil je maximaal kunnen presteren en voel je misschien druk om steeds meer werk te verrichten.

Maar hoe zorg je nu voor een goede mentale gezondheid? Hier een aantal tips:

  • Beweeg: Beweging zorgt voor een betere stemming, minder stress en kan zelfs angst- en depressieve klachten verminderen. Tijdens een ommetje, golven, tennissen, of iets dergelijks, is er geen tijd voor negatieve gedachten.
  • Slaap: Het zal geen verassing zijn maar een goede nachtrust is erg belangrijk om de emoties van de dag te verwerken.
  • Ontspan: Ervaar je stress? Iedereen ervaart soms stress en in mindere mate is het niet ongezond. Te veel stress zorgt ervoor dat je hersenen minder goed zullen functioneren waardoor je onder andere gevoeliger wordt voor negatieve emoties en snel afgeleid wordt. Plan daarom tussendoor tijd in om te ontspannen, zo kun je weer fris en opgeruimd verder werken.
  • Praat: Maak je uitdagingen bespreekbaar met je manager en/of collega’s. Zij kunnen er rekening mee houden en waar nodig ondersteunen.

 

Ook de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zijn deze cijfers niet onopgemerkt gebleven en daarom start hij samen met zijn collega bewindspersonen van VWS, SZW en OCW de kabinetsaanpak ‘Mentale gezondheid: van ons allemaal’.

De aanpak is bedoeld voor iedereen woonachtig in Nederland maar met een specifieke focus op jongeren en jongvolwassenen, werkenden en mensen in een kwetsbare positie. Het kabinet wil mentale gezondheid bespreekbaar maken en handvatten bieden om de mentale gezondheid te bevorderen en klachten te voorkomen of tijdig te signaleren. Het doel van de aanpak is dat jongeren lekker in hun vel zitten, werkenden met energie en plezier hun werk kunnen doen en kwetsbare mensen extra ondersteuning krijgen waar nodig.  

Hoe staat jouw persoonlijke gezondheid ervoor? Doe de scan ‘Gezond & Fit’ op Travel College.

Nog geen account voor Travel College? Maak deze dan binnen 1 minuut gratis hier aan.

Tip: log in op Travel College en typ ‘fit’ in het zoekveld. Volg gratis cursussen zoals ‘omgaan met stress’, ‘mindfullness’ en ‘meditatie’.

 

Bronnen:

Castagna, G. (2022, 1 juni). Mentale gezondheid & preventie. Trimbos-instituut. Geraadpleegd op 6 oktober 2022, van https://www.trimbos.nl/kennis/mentale-gezondheid-preventie/

Ministerie van Algemene Zaken. (2022, 21 juli). Kabinet start brede beweging voor betere mentale gezondheid. Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl. Geraadpleegd op 6 oktober 2022, van https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/06/10/kabinet-start-brede-beweging-voor-betere-mentale-gezondheid

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.