De ontwikkeling van medewerkers naar leidinggevenden

De meest succesvolle bedrijven nemen geen managers aan, ze laten hun eigen medewerkers uitgroeien tot leidinggevenden. Toch steekt de meerderheid van de bedrijven daar maar weinig energie in, zo lijkt het. En dat is eigenlijk best vreemd, want een tekort aan leidinggevenden is een van de grootste belemmeringen voor groei bij bedrijven over de hele wereld. Het ontwikkelen van nieuwe managers is dan ook een grote uitdaging. 86 procent van de bedrijven vindt dit urgent of belangrijk. En dat is maar goed ook, want oudere managers gaan met steeds hogere snelheid met pensioen, dus ‘moeten’ millennials een leidende rol op zich nemen.
 

Millennials: de managers van vandaag

Volgens Forbes zullen millennials tegen 2025 maar liefst 75 procent van de beroepsbevolking uitmaken. Ze zijn dus niet langer de leidinggevenden van morgen, maar van vandaag. Echter, uit onderzoek blijkt dat veel organisaties deze millennials niet voorbereiden op managementposities. 66 procent van de bedrijven benoemt zichzelf als zwak als het gaat om het ontwikkelen van millennial managers. Tegelijkertijd vinden medewerkers hun mogelijkheden om hun leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen juist reden 1 om te blijven bij een organisatie. Krijgen zij geen promotie, dan is de kans groot dat ze ergens anders heen gaan. Bij werknemers die niet het gevoel hebben dat ze hun carriredoelen kunnen behalen bij hun huidige werkgever, is de kans 12 keer groter dat ze vertrekken. Bij nieuwe medewerkers is dit zelfs 30 keer.
 

De sleutel om toptalent te behouden

Het is niet eenvoudig om toptalent te behouden. Uit onderzoek blijkt dat 56 procent van de organisaties moeite heeft om toppresteerders bij zich te houden. Het creren van een organisatie die kwaliteitstalent van binnenuit ontwikkelt, is het geheim voor betrokken medewerkers n om concurrerend te blijven. De sleutel om medewerkers te behouden, is dus door hen de professionele ontwikkeling te bieden die ze nodig hebben om hun carrire vooruit te helpen. Dit is ook goed voor het bedrijf, omdat het zorgt voor een grote voorraad sterke interne kandidaten.
 

Het gebrek aan urgentie

De meeste leidinggevenden weten instinctief dat sterk leiderschap essentieel is voor het algemene succes van de organisatie. In de meeste organisaties is er echter een gebrek aan urgentie om leiderschapsvaardigheden te verbeteren, gedreven door de overtuiging dat de huidige leiderschapscapaciteit van een organisatie - en de daaropvolgende prestaties - goed genoeg zijn. Maar is dat wel zo? Ongeacht de bedrijfsgrootte, verdient het ontwikkelen van goede leiders een investering. Die investering dient als concurrentievoordeel, want het zorgt ervoor dat managers het meeste uit het personeel halen.
 

Het belang van millennials

Ze worden dus snel de managers van vandaag, maar velen zijn daar niet op voorbereid.
Millennials willen zich ontwikkelen als professionals, en hoewel dat een no-brainer is, onderscheidt het zich in feite van eerdere generaties. Carrireprogressie is hun belangrijkste verlangen vanuit een werkplek. Maar zo’n 65 procent heeft niet het gevoel dat ze de noodzakelijke leiderschapstraining krijgen om effectief te leiden. Millennials willen doelgericht werken, en het gevoel hebben dat hun organisatie daarin investeert.

Er is dus een tekort aan training, niet aan vaardigheden. Specifiek biedt 61 procent van de bedrijven geen leiderschapstraining. Geen wonder dat er een tekort aan leiderschap is. Om duurzaam te groeien, verschuiven organisaties van het bekijken van leiderschapsontwikkeling als een "leuk om te doen" naar "noodzakelijk". Leiderschapsontwikkelingsprogramma's zijn van cruciaal belang voor het succes van organisaties.

Gelukkig gaan steeds meer bedrijven dit als noodzakelijk zien, want leiderschapsontwikkelingsprogramma's zijn van cruciaal belang voor het succes van organisaties.
 

Gratis cursus Leiderschap en Persoonlijkheid op Travel College

Wil je meer weten over leidinggeven? Op het online leerplatform www.travelcollege.nl kun je de cursus Leiderschap en Persoonlijkheid volgen. In 16 uur krijg je een inleiding over leidinggeven. Wat speelt er bij managers? En welke competenties zijn van belang? Deze n andere interessante cursussen zijn gratis te volgen voor alle medewerkers in de reisbranche. Registreer je snel en eenvoudig en duik in de wereld van uitdagende cursussen, webinars en microlearnings. 
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.