De voordelen van microlearning: snel en doelgericht

Microlearning is hot! En dat is niet zo gek ook in deze tijd van scrollen en swipen. Het zorgt ervoor dat je in een hele korte tijd iets specifieks leert. Zeer effectief, en gemakkelijk om even tussendoor te doen. Maar wat is microlearning eigenlijk precies? En hoe werpt het zijn vruchten af?


Meer onthouden in veel minder tijd

Het trekken van aandacht is vandaag de dag een grote uitdaging. En dan moet je die ook nog eens weten vast te houden. Dat is niet altijd even makkelijk. Denk maar eens na over hoe snel je kunt zijn afgeleid door bijvoorbeeld een binnenkomend berichtje of de drang om tussendoor hl even je social media te checken. Ook op het gebied van leren is dit aan de orde van de dag. Want als je de aandacht maar moeilijk bij de lesstof kunt houden, is dat best zonde. Je neemt dan namelijk een stuk minder kennis tot je en onthoud natuurlijk ook minder. Online leren in plaats van klassikaal blijkt al een stap in de goede richting wat dat onthouden betreft: uit onderzoek blijkt dat men bij online leren 25%-60% van de inhoud onthoudt, terwijl dat bij klassikale trainingen vaak maar 8% tot 10% is. En het kost ook nog eens veel minder tijd. Sterker nog: bij microleren hoeft zelfs het gewone werkproces niet eens onderbroken te worden. Het is dan ook een hele effectieve leervorm.


Maar wat is microlearning dan precies?

Mensen die iets willen leren vinden vaak twee dingen fijn: dat ze niet te lang vastzitten aan een opleiding, en dat ze zelf kunnen bepalen wanneer en hoelang ze leren. Ook het leren via de smartphone is in opmars. In het geval van microlearning leer je in zeer korte tijd iets heel specifieks. In veel gevallen zelfs binnen 5 minuten. En dat kan op verschillende manieren: onder andere via video’s, afbeeldingen, infographics of slides. Je zult merken dat je eigenlijk dagelijks op deze manier leert. Denk maar eens aan een korte kookvideo met uitleg op YouTube, of een how-to filmpje hoe je de radiator moet ontluchten. Deze manier van leren gebeurt ook steeds meer op de werkvloer.


Verschillende vormen van microlearning

Mensen zijn gek op microlearning via video. De voorspelling is dan ook dat binnen 2 jaar meer dan 75% van alle content bewegend beeld is. Maar dat wil nog niet zeggen dat het altijd het beste past bij de leerinhoud. En daarnaast hoeft microlearning niet altijd online te zijn, maar kan dit ook op een papier staan, zoals bijvoorbeeld een handleiding bij een product. Andere vormen van microlearning zijn bijvoorbeeld mobiele apps, korte en interactieve video’s, e-books, whitepapers en infographics.


Veel voordelen, weinig nadelen

Natuurlijk hangen er ook nadelen aan microlearning. Zo is het bijvoorbeeld minder geschikt voor complexe leerdoelen. En bij gefragmenteerde leerervaringen bestaat de kans dat deelnemers het overzicht verliezen. Maar microlearning kent gelukkig meer voordelen en kan op veel manieren worden toegepast. Zo wordt het bij e-learning geregeld ingezet, maar ook tijdens klassikale cursussen en opleidingen. Niet alleen studenten volgen microlearnings, het is eigenlijk voor iedereen heel aantrekkelijk. Voor nieuwe medewerkers bijvoorbeeld, die van hun manager een aantal microlearnings krijgen voorgeschoteld om op een snelle manier wat waardevolle vaardigheden bij te leren. We sommen kort nog wat andere voordelen op:
 
  • Microlearning heeft een specifiek doel. Deelnemers leren dus precies wat ze willen, op het moment dat het hen uitkomt. Ook wel just-in-time genoemd.
  • Microlearnings zijn eenvoudig, goedkoop en snel te produceren.
  • Ze zijn gemakkelijk te verspreiden, bijvoorbeeld via social media, met een hogere ‘kijkkans’ omdat het de ontvanger maar weinig tijd kost.
  • De deelnemer leert op een hele snelle manier, wat een positief gevoel geeft: dat je cht resultaat hebt bereikt in een korte tijd.
 

Volg direct een microlearning

Hoe dan ook, extra kennis in korte tijd is altijd mooi meegenomen, toch? Ben je nieuwsgierig en wil je direct profiteren van een microlearning? Komt mooi uit, want in ons gratis online leerplatform Travel College kun je diverse essentials oftewel microlearnings volgen. Gratis te volgen voor alle medewerkers in de reisbranche. Deze microlearnings gaan bijvoorbeeld over de gouden regels van feedback geven, een goede balans tussen werk en priv en hoe je een Google Adwords campagne opzet. En zo hebben we nog veel meer. Neem snel een kijkje en leer vandaag nog wat nieuws!

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.