AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

FAQ werknemers over de impact van corona op hun baan

14 apr 2020

Vraagteken Hand 2.jpg

Veel mensen zitten in deze tijd met vragen over hun werksituatie en zijn op zoek naar antwoorden. Het hele internet staat inmiddels vol met vragen en antwoorden hierover. Om je zoveel mogelijk te helpen hebben wij daarom de meest gestelde vragen met antwoorden voor je op een rijtje gezet.

De meest gestelde vragen kun je hier ook als PDF downloaden.
  Mijn werkgever heeft door het coronavirus minder werk en vraagt mij om vakantiedagen op te nemen. Mag dat?  

Nee, een werkgever mag jou in deze situatie niet verplichten om vakantiedagen op te nemen. Vakantie wordt in overleg opgenomen. Jouw werkgever mag het wel aan je vragen, maar je hoeft er niet akkoord mee te gaan. 

Kan mijn werkgever mijn werktijden eenzijdig aanpassen? 

Ja, werkgevers wordt geadviseerd om in ieder geval tot en met 28 april 2020 de werktijden van werknemers zoveel mogelijk te spreiden. Dit kan betekenen dat jouw werktijden worden aangepast. 

De school of kinderopvang van mijn kind is gesloten. Heb ik nu recht op calamiteitenverlof of kortdurend zorgverlof? 

Calamiteitenverlof kan je gebruiken om de opvang van jouw kind(eren) te regelen. Het is bedoeld als tijdelijke noodmaatregel. Het calamiteitenverlof duurt zo lang als jij daarvoor nodig hebt, maar hooguit enkele dagen. Gedurende het calamiteitenverlof heb je recht op je volledige loon. Wanneer jouw kind zelf ziek is, kan je aanspraak maken op kortdurend zorgverlof om je kind te verzorgen. Gedurende kortdurend zorgverlof heb je recht op tenminste 70% van jouw loon.  

Ik ben flexwerker en door het coronavirus word ik werkloos. Wat moet ik nu doen?  

De regels voor werknemers die werkloos worden, veranderen niet. Als jij jouw werk verliest, kun je een WW-uitkering aanvragen bij UWV. Kijk voor het aanvragen hiervan op de site van UWV.  

Ik heb een nulurencontract. Heb ik recht op ondersteuning? 

Als je als oproepkracht met een nulurencontract niet wordt opgeroepen voor werk, kom je mogelijk voor een WW-uitkering in aanmerking. Kijk hiervoor op de site van UWV. Er is ook een kans dat je recht hebt op bijstand.  

Ik heb last van lichte klachten. Kan mijn werkgever mij verplichten om naar werk te komen? 

Het kabinet heeft geadviseerd om bij lichte klachten (neusverkoudheid, niezen, keelpijn, loopneus of hoesten) thuis te blijven. Ook wanneer een huisgenoot van jouw koorts heeft. Ook wordt er aangeraden om waar mogelijk zoveel mogelijk thuis te werken en de werktijden te spreiden. Werkgevers moeten dit faciliteren. Als je klachten hebt, niet kan thuiswerken en niet in een cruciaal beroep werkt, dan kan je niet worden verplicht om te komen werken. Je werkgever is wel verplicht om het loon door te betalen, tenzij er in de arbeidsovereenkomst of in de cao iets anders is afgesproken.  

Ik heb last van lichte klachten en werk in een cruciaal beroep. Kan mijn werkgever mij verplichten om naar werk te komen? 

Voor mensen in een cruciaal beroep geldt dat zij alleen thuis hoeven te blijven als zij zowel lichte klachten hebben (neusverkoudheid, niezen, keelpijn, loopneus of hoesten) als koorts. Heb je last van beiden, dan kan jouw werkgever je niet verplichten te komen. Anders wel.  

Er zijn toeslagen verbonden aan mijn werkzaamheden, zoals een ploegendienst- of onregelmatigheidstoeslag. Heb ik daar nog steeds recht op als ik niet werk? 

In principe houd je als werknemer recht op het loon dat je had kunnen verdienen als je wel had gewerkt. Daaronder vallen ook toeslagen die verbonden zijn aan je werkzaamheden. Het is wel de vraag of het gelet op de situatie nu, redelijk is dat je deze toeslagen blijft ontvangen als je helemaal niet werkt. Je kunt hier het beste over in gesprek gaan met je werkgever.  

Ik had al een vakantie gepland. Nu ik niet kan reizen, wil ik daar graag vanaf zien. Kan dat? 

Als werknemer kan je niet eenzijdig je al goedgekeurde vakantie wijzigen. Ga hierover in gesprek met je werkgever. Een werkgever zal zich als ‘goed werkgever’ moeten opstellen. Er kunnen omstandigheden zijn, waarin een werkgever goede redenen heeft om niet met jouw verzoek in te stemmen, bijvoorbeeld wanneer er niet voldoende werk beschikbaar is.  

Mag mijn werkgever mij verplichten om mij medisch te laten testen? 

Jouw werkgever kan je niet verplichten om je medisch te laten testen als hij vermoedt dat je symptomen van corona hebt. Wel kan hij een bedrijfsarts inschakelen, die jou kan laten testen op corona. Van jou mag worden verwacht dat je jouw eigen gezondheid goed in de gaten houdt.  

Kan mijn werkgever mij verplichten om tijdelijk andere werkzaamheden te verrichten? 

In deze omstandigheden kan een werkgever dit van jou vragen. Voorwaarde is wel dat jij als medewerker in staat bent om de andere werkzaamheden te verrichten. Uiteraard dien je wel in de gelegenheid gesteld te worden om eventueel verplicht gestelde trainingen of cursussen te volgen.  

Mijn werkgever zegt dat hij te druk is om de salarissen de komende maand uit te betalen. Mag hij de betaling uitstellen vanwege drukte?  

Nee, je werkgever mag de betaling van de salarissen niet uitstellen. Hij moet op de normale datum het salaris uitbetalen. 

Nu ik thuiswerk heeft mijn werkgever mijn reiskostenvergoeding ingetrokken. Mag dit?  

Dat mag jouw werkgever doen. Als je langdurig afwezig bent, heb je recht op (maximaal) 6 aaneengesloten weken uitbetaling van je reiskostenvergoeding. Momenteel mag jouw werkgever dit dus ook nog uitbetalen, maar over een paar weken niet meer. De onbelaste vergoeding mag uitbetaald worden tijdens de lopende maand en de daaropvolgende kalendermaand. Wanneer je midden in de maand weer aan de slag gaat, dan krijg je jouw reiskostenvergoeding de maand erop weer uitbetaald. 

Ik zou net beginnen aan nieuwe baan, maar die werkgever houdt nu de boot af. Wat nu?  

Dat is een vervelende situatie. Als er een proeftijd geldt in je nieuwe baan, dan mag je werkgever de arbeidsovereenkomst zonder opgaaf van reden stop zetten of zelfs niet laten beginnen.  

Ik ben in mijn proeftijd ontslagen omdat er geen werk meer is door het coronavirus. Wat kan ik doen?  

Helaas kan je niet zoveel doen. Je werkgever mag je zonder opgaaf van reden ontslaan in je proeftijd.  

 

Bronnen: Rijksoverheid.nl, UWV.nl.  

 

 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.