Heb ik recht op reiskostenvergoeding?

07 dec 2022

hanson lu ft2wwbs1ljq unsplash

Bij Reiswerk ontvangen wij regelmatig de vraag van werknemers over het recht op een reiskostenvergoeding.

Reiskostenvergoeding in de cao?
Het begrip reiskostenvergoeding is niet opgenomen in de huidige cao reisbranche. Dit betekent dat je hierover zelf afspraken moet maken met jouw werkgever. Deze afspraken kun je laten opnemen in jouw individuele arbeidsovereenkomst.

Een werkgever is in Nederland wettelijk gezien niet verplicht om een reiskostenvergoeding te verstrekken. Wil jouw werkgever wel een reiskostenvergoeding verstrekken, maar weet hij niet goed wat de hoogte hiervan moet zijn? Maak dan eens gebruik van de rekentool via www.reiskostenvergoedingberekenen.nl.

Wat is de maximale reiskostenvergoeding die ik kan ontvangen?
Wanneer je met eigen vervoer naar het werk reist, kan jouw werkgever maximaal € 0,21 per kilometer vergoeden, zonder dat je hierover belasting moet betalen.

Voor deze maximale kilometervergoeding maakt het niet uit welk vervoermiddel je gebruikt. Als jouw werkgever een reiskostenvergoeding betaalt die hoger is dan € 0,21 per kilometer, dan geldt het deel boven de € 0,21 per kilometer als loon. Jouw werkgever moet hierover dan loonheffingen inhouden.

Reis je met het openbaar vervoer naar je werk? Dan kan jouw werkgever kiezen tussen het belastingvrij vergoeden van:
- de werkelijk gemaakte reiskosten;
- het aantal gemaakte kilometers tot maximaal € 0,21 per kilometer.

Kijk voor meer informatie over vervoer, reiskosten en kilometervergoeding ook eens op de website van de Belastingdienst.
 
Heb je verder nog vragen?
Stuur een email naar info@reiswerk.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.