Schrijf je nu in voor de HR Expertmeeting op 27 juni om 13.30u "Hoe trekken we nieuw talent aan voor de reisbranche?"

Hoe laad je echt op in de vakantie?

We hebben allemaal af en toe een pauze nodig en vakantie is daar de ideale gelegenheid voor. Geloof het of niet, tijd maken voor een moment van rust kan je carrire zelfs ten goede komen. Psychische en fysieke klachten door de druk van het altijd bereikbaar moeten zijn komen steeds meer voor. Het is dan ook belangrijk om in je vakantie bij te komen zodat je daarna weer met volle energie aan het werk kunt. Maar, hoe gebruik je die vakantieperiode om je cht op te laden?


 

#1 Neem voor je vertrek al gas terug

De belangrijkste tip om bij te kunnen komen op vakantie, is om niet meteen te vertrekken nadat je je laptop hebt afgesloten. Arbo Unie-psycholoog Bas Olde Bijvank zegt daarover: “Het komt veel voor dat mensen ziek worden op het moment dat hun vakantie begint. Wanneer er een last van hun schouders valt en ze even niks hoeven te doen. Dat komt doordat het brein emoties kan onderdrukken wanneer het in de overleefstand staat. Daardoor reageer je in gevaarlijke situaties eerst op angst voordat je iets doet met alle andere emoties.”
 
Wanneer je een tijd lang hard hebt gewerkt en opeens rust neemt komt al je opgebouwde spanning eruit. Wil je dit voorkomen? Pak je rust voordat je op vakantie gaat. Neem alvast wat gas terug, zorg dat je op tijd je spullen hebt gepakt, slaap voldoende en zorg dat je ontspannen op reis gaat. Op die manier is de overgang van hard werken naar ontspannen op vakantie minder groot.
 

#2 Een digital detox? Geen overbodige luxe

Uit onderzoek van The British Psychology Society blijkt dat de frequentie van het checken van je telefoon verband houdt met je stressniveau, en dus je gezondheid. Aan de hand van deze effecten zou je kunnen stellen dat volledig offline gaan – ook wel digital detox genoemd – tijdens je vakantie geen kwaad kan. Aan de andere kant: is zo’n drastische verandering dan wl goed voor ons stressniveau? Gaan we ons dan geen zorgen maken over wat we allemaal missen aan ‘belangrijke’ berichten? En hoe moet het dan met alle jaloersmakende vakantiekiekjes die je normaal met je Instagram-volgers deelt?


 
Bewustwording is in ieder geval de eerste stap. Wil je een digitale detox maar kun je niet volledig zonder je telefoon? Stel dan grenzen in. Via een ‘niet storen’-knop kun je vaste tijdstippen instellen waarop je niet gestoord wil worden. Je kunt hier ook instellen door wie je op zulke momenten nog wl gestoord mag worden. En stel je telefoon zo in dat je minder pushmeldingen ontvangt zodat je zelf kunt zelf bepalen wat je belangrijk vindt.

 #3 Ontspanning door inspanning: bewegen helpt

Herken je dat gevoel: lig je eindelijk relaxed op je strandbedje, voel je je onrustig. Wekenlang heb je bedacht hoe je eindelijk echt gaat bijkomen. Is het moment daar, lukt het niet. Als je gestresst op vakantie gaat is je lichaam er nog niet klaar om te ontspannen. Hoe zorg je dan dat je jezelf oplaadt? Door te bewegen!

Onderneem iets actiefs en zorgt dat je die (werk)spanning kwijtraakt. Dit hoeft niet direct een flinke hardloopsessie te zijn, maar kan ook een wandeling over het strand betekenen of een aantal banen zwemmen in het zwembad. Ook al voelt het alsof je daar niet de energie voor hebt. Juist door je lichaam eerst in te spannen help je het om daarna makkelijker te ontspannen.
 

 #4 Ook op vakantie: ontspanning n regelmaat

Het klinkt logisch, op vakantie ga je ontspannen. Maar hoeveel plannen heb je eigenlijk? En, hoe vol is dat vakantieprogramma wel niet? Je wilt de highlights niet missen, de kids moeten vermaakt worden en ongemerkt ben je in je vakantie alsnog druk bezig. Probeer je rust te pakken, dit is immers jouw moment om bij te komen. Let dan ook een beetje op je voeding en nachtrust zodat je niet te veel afwijkt van het ritme dat je gewend bent. Vind je lichaam een stuk fijner en zo gun je jezelf niet alleen mentaal, maar ook fysiek rust.


 

Ontspannen in het dagelijks leven

Vakantie is niet het enige moment in het jaar om te ontspannen en je op te laden voor een nieuwe periode. Natuurlijk kun je deze tips ook in je dagelijks leven toepassen. Probeer standaard voldoende rust te nemen en zorg dat je niet altijd ‘aan’ en ‘online’ bent. En wie weet helpt het je wel om te gaan sporten en wat meer ritme en regelmaat aan te houden.

Bronnen: Metronieuws, HRpraktijk
 
Wil je meer lezen over dit onderwerp? Dat kan! Bekijk ons artikel: 7 redenen waarom het nemen van een vakantie goed is voor je carrire & Last van werkstress? Met deze 19 tips ontspan je tijdens je werk!

cta.png

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.