Schrijf je nu in voor de workshop 'Verbind verschillende generaties op de werkvloer' Meer informatie & inschrijven.

Hoe lees je zo effectief mogelijk vanaf je beeldscherm?

02 dec 2019

Wist je dat je van een beeldscherm 30% langzamer leest dan vanaf papier? En dat je ook nog eens veel minder onthoudt? Niet zo positief, want tegenwoordig lezen we natuurlijk veel vaker op onze telefoon of computer. Nog zo’n interessant detail: ‘Alles wat we zien wordt voor 90 procent door de hersenen bepaald, niet door de ogen. Daarbij gebruiken ze patroonherkenning: als we de eerste en laatste letter van een woord weten, kunnen we het al lezen.’ Aldus Frans Duijts. Hij is expert snellezen en geeft je tips over hoe je dit effectiever van het beeldscherm kunt doen. Maar eerst vertellen we je door welke zaken het lezen nou eigenlijk wordt bemoeilijkt.

1. Vooruit en weer terug

Onze hersenen zijn geprogrammeerd om alles om ons heen op te nemen, van de lucht tot de vogels en fietsers. Frans Duijts: “Als we lezen, sturen we de hersenen op eenzelfde manier aan. Dat betekent dat we van woord naar woord springen, en ook weer terug. Weer vooruit n weer terug.” Inderdaad, dat leest niet erg efficint.

2. Moeilijke tekst

Hoe moeilijker de tekst, hoe lastiger het leest. Logisch ook. Daarom lees je op vakantie misschien ook liever een goede roman dan vakliteratuur.

3. Denkend aan een locatie

Je kent het wel: als iemand je vraagt wat je gisteren hebt gegeten, dan denk je aan waar je op dat moment was. Datzelfde geldt voor lezen: je koppelt de informatie aan een plaats op de pagina. Dat gaat veel makkelijker op papier, want je weet dan nog of het bovenaan of ergens onderaan de bladzijde stond. Vanaf een beeldscherm is dat veel moeilijker, omdat je daar maar door blijft scrollen. Daardoor moet je je veel beter focussen om ervoor te zorgen dat de informatie blijft hangen.

4. En ingewikkeld ding tegelijk

Ze zeggen weleens: mannen kunnen maar n ding tegelijk. Maar voor je hersenen geldt dat dus cht. Tenminste, als we het over ingewikkelde dingen hebben. Een lastig IT vraagstuk bijvoorbeeld, daar moet je je echt even op focussen. Dit geldt voor het lezen vanaf een beeldscherm ook: dat is ‘lastig’ en gaat daardoor langzamer.

5. Licht als struikelblok

Het beeldscherm werkt als een zaklamp in je ogen: het vernauwt je pupillen, waardoor je hersenen een filter aanzetten en zo informatie missen.

Tips om efficinter te lezen

Gelukkig weet Frans Duijts ook hoe je sneller en effectiever vanaf het beeldscherm leest. Hij geeft je vier handige tips:

1. Begeleid je ogen

In ons artikel over ‘Snellezen 2.0: zo doe je dat’ vertelden we al dat een liniaal het voor je hersenen makkelijker maakt om de informatie te volgen. Maar op een beeldscherm werkt dat natuurlijk niet. Veel mensen gebruiken voor een vergelijkbare situatie de onderkant van het scherm als liniaal. Maar dat is niet zo handig, omdat je tijdens het scrollen met de gelezen regel blijft meekijken. Beter is het om de bovenkant van het scherm als liniaal te gebruiken.

2. Informatie terugvinden

Wanneer je van papier afleest, kun je bij belangrijke informatie gemakkelijk een post-it plakken. Vanaf een beeldscherm kan dat natuurlijk niet. Oplossing: gebruik in de tekst karakters of tekens die je verder niet in de tekst gebruikt. Denk aan # of @.

3. Overzichtelijke e-mails

Die schrijf en lees je vast volop. Waar je jouw en andermans hersenen echt een plezier mee doet, is je informatie overzichtelijk op te sommen. Frans Duijts: ‘Als je een e-mail stuurt, benoem in de onderwerpsregel alle onderwerpen uit dat mailtje. En som na de aanhef op wat je wilt vragen. Schrijf zelfs het liefst: “Ik heb de volgende drie punten/vragen”, en nummer die vervolgens ook.’ De hersenen plaatsen de mail dan meteen in de juiste context. Ook heeft je ontvanger dan aan het einde van de mail het gevoel dat hij alles weet en geen informatie over het hoofd heeft gezien.

4. Licht van je beeldscherm

Een hele makkelijke: ga naar de instellingen van je computer of telefoon en zet het licht van je beeldscherm zachter. Dan worden je ogen minder moe en onthoud je de informatie beter.
 
We hopen dat je met bovenstaande tips meteen sneller van je beeldscherm gaat lezen. Dat bespaart je misschien wel een hoop tijd vandaag!
 
 
Bron: managementsupport.nlmanagementsupport.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.