AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Hoe maak je jouw motivatiebrief persoonlijker?

27 mrt 2019

Een persoonlijke motivatiebrief geeft je altijd een streepje voor. Want zo krijgt de lezer een beter beeld van wie je bent. We hebben weleens van HR managers gehoord dat boeiende motivatiebrieven eerder uitzondering zijn dan regel. Sommigen zijn zelfs korter dan tweets. Dan staat er bijvoorbeeld alleen: Bekijk alstublieft mijn cv. Herkenbaar? Laten we daar dan snel verandering in brengen, want je toekomstige werkgever in de reisbranche verwacht meer dan alleen een standaard begeleidende brief.

Wat verwacht een HR manager te lezen?

Heb je al tig sollicitaties de deur uitgedaan zonder berhaupt een reactie te krijgen? Dan begrijpen we heel goed dat je niet elke keer uitgebreid de tijd neemt om een flitsende motivatiebrief te schrijven. Maar het zou wel beter zijn. Dit is namelijk wat werkgevers verwachten in een begeleidende brief:

  • Uitleg van jouw vaardigheden die handig zijn voor de functiebeschrijving

  • Jouw (persoonlijke) waarde

  • Verdieping van de gegevens uit je CV

Zoals je ziet, ontvangen werkgevers graag een persoonlijke motivatiebrief waarin je uitlegt waarom jij geknipt bent voor de functie. Dat je een sterke kandidaat bent die de moeite waard is om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.


 

Maar hoe schrijf je zo’n persoonlijke motivatiebrief?

Een manier om het schrijven van een motivatiebrief een beetje gemakkelijker te maken, is om een template te gebruiken. Pas dit vervolgens aan met basisinformatie over je vaardigheden en ervaring. Sla je motivatiebrief op als een Word-document met een gemakkelijk te herkennen bestandsnaam, zoals templatesollicitatiebrief.doc.
 
Elke keer dat je solliciteert, open je jouw template en maak je een nieuwe versie van je motivatiebrief. Personaliseer deze om te voldoen aan de functie-eisen van de baan waar je op solliciteert:
 

  • Contactinformatie van de werkgever

  • De specifieke functie: beschrijf om welke functie het gaat en waar je de vacature hebt gevonden. In de eerste alinea van de motivatiebrief kun je ook - kort - vertellen waarom je zo gepassioneerd bent over de positie, n waarom jij zo’n goede match zou zijn. Bijvoorbeeld: "Met mijn X jaar ervaring in copywriting en passie voor reizen, geloof ik dat ik een goede kandidaat ben voor deze functie." Wellicht ken je iemand binnen het bedrijf die jou al iets heeft verteld over de baan. Ook dat is goed om te vermelden.

  • En dan het meest uitdagende deel van je motivatiebrief: je vaardigheden en ervaring. Personaliseer je tekst en breng jouw vaardigheden in verband met de functieomschrijving. Dit is waar jij je moet onderscheiden van je concurrenten. In je motivatiebrief wil je nu dieper ingaan op waarom jouw specifieke mix van vaardigheden en ervaring je in staat stelt om de ideale medewerker te zijn. Laat hierbij ook je persoonlijkheid zien, zodat de reisorganisatie voelt dat je een sterke kandidaat bent.

  • De afsluiting: in principe hoef je je laatste alinea, afsluiting en handtekening niet aan te passen. Deze kunnen hetzelfde blijven.

  • Sla je motivatiebrief op: bewaar deze telkens met een nieuwe bestandsnaam, zodat je een kopie hebt van elke motivatiebrief die je naar werkgevers stuurt. Tip: verstuur de brief als PDF-bestand, maar bewaar voor jezelf een Word versie zodat je deze eventueel nog kunt aanpassen.

Een voorgaande motivatiebrief aanpassen is gemakkelijker dan steeds weer helemaal opnieuw te beginnen. Met een bestaande basis zal het dan ook veel minder tijd kosten om een op maat gemaakte motivatiebrief te schrijven. En je maakt uiteraard een veel betere (persoonlijke) indruk dan wanneer je gewoon schrijft: "Hierbij ontvangt u mijn cv."
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.