AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

How to train your millennial

07 mrt 2019

Naar verwachting ligt het percentage millennials dat deel uitmaakt van de Nederlandse arbeidsmarkt in 2025 op 75 procent. Er wordt veel gesproken over typerende kenmerken van millennials in relatie tot de arbeidsmarkt en die zijn niet altijd positief. Ze worden vaak gekenmerkt als een generatie die van kleins af aan is over-beloond voor onder prestaties (en daarmee vergelijkbare beloningen verwachten voor middelmatige prestaties en kwaliteiten tijdens hun loopbaan), ze zouden gevoelig zijn voor angst- en stressklachten (en daarmee vaak uitvallen met een burn-out) en ze voelen zich vaak niet begrepen op de werkvloer.

Hoe ga je als werkgever om met millennials binnen je bedrijf? Welke kwaliteiten brengen zij van nature met zich mee? Welke leerstijl past het best bij ze? En hoe profiteer je als collega en als werkgever van hun liefde voor technologie? Wij vertellen je er meer over in dit artikel.

Wat is een millennial?

Voordat we ingaan op de beste manier om millennials te trainen, is het leerzaam eerst te begrijpen wie ze zijn. Millennials zijn volwassenen tussen de 18 en 35, geboren in de vroege jaren 80 tot het einde van de jaren '90.


Uit een studie van Plantronics kwamen enkele patronen naar voren over de manier waarop millennials werken en communiceren:

  • Ze gebruiken in toenemende mate communicatiemethoden zoals videogesprekken, instant messaging en sms.
  • Millennials lijken vaste telefoons te mijden voor telefoongesprekken en kiezen voor smartphones of hun pc.
  • Tijdens het reizen voeren ze meer werkgerelateerde taken uit dan collega’s van een andere generatie.
  • Bijna 40 procent van de millennials werkt op kantoor en meer dan 60 procent heeft een flexibele werkstijl.

Gordon Tredgold, oprichter en CEO van Leadership Principles, meldt daarnaast het volgende:

  • 88% werkt liever samen dan concurrerend
  • 64% zegt dat ze liever minder verdienen op een baan die ze leuk vinden dan meer verdienen op een baan die ze niet hebben
  • 80% geeft aan directe feedback te willen geven in plaats van een formele beoordeling
  • Millennials blijven langer bij werkgevers dan hun collega's van Generatie X

Millennials zijn niet zo anders dan wij denken

Volgens een Harvard Business Review-enqute onder millennials bij KPMG zijn ze:
... vrijwel identiek aan hun oudere collega’s als het gaat om algemene betrokkenheid, zoals trots op de organisatie, optimisme over de toekomst van het bedrijf, vertrouwen in leiderschap en de bereidheid om het bedrijf aan te bevelen aan een vriend. Daarbij werd opgemerkt dat millennials op de werkplek dezelfde passie delen voor hun carrire en ongeveer dezelfde uitstroom hebben als de vorige generatie.

Hoe hack je de Millennial Code?

Om echt het potentieel van millennials op de werkvloer te zien en te erkennen, moet er een manier van opleiden gezocht worden die hun visie op de wereld en werken eert, zonder te veronderstellen dat hun werkethiek of ambities inferieur zijn aan die van hun oudere collega's. Onderstaande lijst komt voort uit onderzoek en expertise van Dashe & Thompson bij het ontwikkelen van trainingsprogramma's voor millennials.

1. Stel je open voor hun leerstijl

Millennials weten als digital natives snel informatie te vinden en geven de voorkeur aan leren dat gericht is op meer "doen" dan meer "weten". Met dat in gedachten is dit het belangrijkste punt om te onthouden bij het maken van een opleidingsplan voor millennials: neem alleen "must-have" punten op. Als je een op vaardigheden gebaseerde cursus maakt, richt je dan op de meest kritieke taken. Als je op 'feiten' moet trainen, beperk dan de cursussen, voor zover mogelijk, tot cursussen die worden gestuurd door wet- en regelgeving.

Een voorbeeld van een van de respondenten uit het onderzoek van Dashe & Thompson:
“Tijdens de introductieperiode probeerden ze ons het elektronische systeem voor gezondheidsdossiers te leren vanuit een PowerPoint. Het was echt moeilijk om gefocust te blijven en mee te gaan. Toen ze het ons lieten proberen, heb ik het heel gemakkelijk opgepakt. Ze hadden ons dat in het begin moeten laten doen - we zijn het gewend om op de computer te spelen!”

2. Ontwikkel een coaching- of mentorschapsprogramma

Millennials geven de voorkeur aan informeel leren, zoals training op de werkplek, versus formelere leermethoden zoals door docenten en eLearning. De meeste reageerden positief op coaching of mentorschap. Een van de respondenten uit het onderzoek zei:

"E-learning is geweldig voor basiskennis en wat achtergrondinformatie, maar sparren managers en collega’s heeft me geholpen met leren hoe ik mijn werk ook daadwerkelijk kon doen."

Een reden dat veel bedrijven hun millennials niet zien slagen, omdat ze het aspect coaching en mentoring vergeten. Millennials reageren goed op hirarchische structuren en profiteren van direct mentorschap. De hirarchie geeft hen een duidelijke richting aan waar ze heen gaan en het mentorschap geeft hen een routekaart om er te komen. Maak het mentorprogramma onderdeel van onboarding en ontwikkel een begeleidend beoordelingsproces.

3. Geef millennials zoveel mogelijk directe feedback

Hoewel een mentorprogramma effectief is, kun je het talent van je millennials echt ontketenen door een veel eenvoudiger mechanisme: directe feedback. Een reactie uit het onderzoek:

"Direct aan projecten werken en vervolgens van zowel collega’s als als managers feedback krijgen was voor mij van onschatbare waarde. Ik zag snel waar ik fouten maakte en corrigeerde. Ik kreeg ook te horen wat ik wl goed deed, zodat ik kon voortbouwen op die sterke punten."

We kunnen concluderen dat Millennials meer directe feedback zoeken dan welke generatie dan ook vr hen en ze willen direct weten of ze op de goede weg zijn. Zo niet, dan willen ze actief een strategie bespreken om ze weer op het goede spoor te zetten. Je kunt dit al doen door simpelweg regelmatige check-ins in te plannen tussen millennial en manager en constructieve feedback te geven.

Daarnaast kun je helpt het om een Millennial al vroeg inzicht te geven in zichzelf met behulp van een Reiswerk Profiel Analyse. Het is een internationaal gevalideerd instrument gebaseerd op de DISC theorie. Deze analyse meet (werk)gedrag, motivatie, leervermogen, emotionele intelligentie en potentieel en maken het mogelijk om onderbouwd en met meer zekerheid mens-gerelateerde beslissingen te nemen. Via Reiswerk zijn daarnaast (team)coachings, workshops en ontwikkeltrajecten voor management, teams en individuele medewerkers af te nemen. 
4. Verstrek on-the-job leermateriaal in een online portal

Millennials willen een centraal centrum van informatie waar ze in hun eigen tempo kunnen leren. Een van de reacties uit het onderzoek:

"Ik hou niet zo van gestructureerd leren, ik denk dat ik dingen sneller opneem dan de meeste mensen. Laat me gewoon opzoeken wat ik moet weten, wanneer ik het nodig heb, want dan zal ik het beter onthouden."

Maak een online portal die toegang biedt tot alle werkgerelateerde leermaterialen waar ze te allen tijde toegang tot hebben. Hierdoor kunnen ze zelfstandig studeren en werken aan hun ontwikkeling.

Eind 2018 heeft Reiswerk het online leerplatform Travel College gelanceerd. Hier kunnen alle medewerkers uit de reisbranche gratis deelnemen aan online (micro)cursussen en webinars. Inzet op persoonlijke en professionele ontwikkeling staat binnen Travel College voorop! Interesse om hier iets mee te doen in jouw bedrijf? Neem dan contact op met  Miranda Wiltenburg, Projectmanager Arbeidszaken, Leren & Ontwikkelen bij Reiswerk, via miranda@reiswerk.nl of kijk op www.travelcollege.nl.

5. Profiteer van hun liefde voor technologie

Als echte digital natives zijn millennials enorm technisch onderlegd en dat maakt mobiel leren een natuurlijke fit. Overweeg microlearning-strategien, waarbij 'learning chunks' twee keer per dag naar telefoons worden gestuurd. Of gebruik samenwerkingsprogramma's voor bedrijven zoals bijvoorbeeld Slack, Huddle en Salesforce Chatter om in te spelen op de wens van millenials om verbinding te maken en samen te werken.
Een van de respondenten zei:

"Ik gebruik mijn telefoon voor alles dus het is volkomen logisch dat ik het ook voor mijn werk kan gebruiken. Slack maakt mijn leven eenvoudiger omdat ik meldingen in realtime kan krijgen wanneer mensen iets van me nodig hebben, zelfs als ik niet achter mijn bureau zit."
 

Training "Werken met Millenials" (nog 5 plaatsen beschikbaar)

Zoals je hebt kunnen lezen hebben young professionals ongelooflijk veel te brengen binnen je organisatie. Innovativiteit, moedig enthousiasme, actuele kennis en een flinke dosis onbevangenheid! Wil je na het lezen van dit artikel ng meer leren over werken met millenials? Dan hebben wij een leerzame training op de agenda staan! In de training "Werken met Millenials" word je je bewust van de kenmerken en talenten van deze generatie en leer je hoe je daar effectief gebruik van kunt maken.

De doelstellingen van deze interactieve workshop zijn om de bewustwording betreffende de verschillende generaties en specifiek generatie Y (millennials) te stimuleren en de noodzaak van generatie management te tonen! Je krijgt onder andere antwoord op de volgende vragen: Hoe kan je beter samenwerken met de verschillende generaties? Hoe ga je om met verschillende perspectieven omtrent werk en hoe kun je deze verschillen overbruggen? En hoe kun je (generatie-specifieke) talenten gericht inzetten?
 

Trainingsduur & -data

Duur van de training: een halve dag
Data: 17 september 2019
Tijd: 13.00-16.30 uur (inclusief lunch)


Aanmelden

We nodigen je graag uit voor deze inspirerende training! De kosten voor deze training bedragen € 125,- per betalende deelnemer. De training wordt verzorgd door deskundige trainers van Generatie STORM (Meer informatie over hen vind je hier). Enthouiast geworden? Wees er snel bij, we hebben nog wat laatste plaatsen beschikbaar. Klik voor meer informatie en aanmelden hier. 

Bekijk ook het inspirerende filmpje hieronder waarin Vincent Ruijter van Generatie STORM inzichten deelt over generatieleren.
 

Bronnen: Dashe & Thompson, HNW blog, Mens & Samenleving
 

Geschreven door:

Shannon Yska
cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.