Schrijf je nu in voor de workshop 'Verbind verschillende generaties op de werkvloer' Meer informatie & inschrijven.

Gen Z verdient een schop onder de kont

11 apr 2023

Zo luidt één van de stellingen van Emma Agricola. Ben je het eens, ga je staan. Ben je het oneens dan blijf je zitten. Wat denk jij dat er in de zaal gebeurde tijdens onze HR-Expertmeeting over Gen Z?

hr expertmeetingapril2023

Op 6 april vond onze eerste HR-Expertmeeting van het jaar weer plaats. Dit keer lieten we de HR-professionals zelf stemmen voor een onderwerp en het thema 'Gen Z op de werkvloer' kwam als meest prangend uit de poll.  Waarom willen ze direct manager worden? En waarom blijven ze niet in mijn organisatie?

Emma Agricola, spreker en zelf geboren Gen Z’er verwelkomt maar liefst 30 HR- professionals in de zaal. Terwijl de eerste mensen binnen lopen en een kopje koffie pakken, worden de eerste uitdagingen al met elkaar besproken. De meeting is nog niet begonnen en de frustratie en het onbegrip ligt al op tafel. De schone taak aan Emma om dit om te zetten in meer begrip en inzicht.

Vier generaties op de werkvloer

‘Uit welke generatie kom je zelf en wat zijn jouw uitdagingen?’ vraagt Emma aan iedereen in de zaal. De vraag is nog niet volledig uitgesproken en de eerste persoon begint voluit te vertellen. ’Ze willen niet aangestuurd worden, hoe kan ik ze dan behouden?’. De zaal is stil, luistert aandachtig en knikt bij het horen van elke uitdaging eensgezind.

Emma neemt het woord over ‘het is voor het eerst dat er 4 generaties tegelijkertijd op de werkvloer staan en dat kan soms moeilijk zijn’. Waar de ene organisatie moeite heeft om jong talent te vinden, heeft de ander moeite met de verschillen tussen de generaties op de werkvloer. Emma vertelt dat een generatie deels gevormd wordt door omstandigheden in de wereld. Zo werden de baby boomers net na de oorlog geboren. Zij groeide op in een wereld waar werk niet vanzelfsprekend was en banen niet in overvloed bestonden. Dit zorgde voor een sterke werkmentaliteit, of zoals een iemand in de zaal zei ‘toen werd nog het snot voor de ogen gewerkt’. De daarop volgende generatie (X) heeft grote overeenkomsten qua werkmentaliteit, zij groeide namelijk op in een tijd van hoge jeugdwerkloosheid. 

Tegenstrijdigheden

Vanaf de millennial generatie ontstonden er scheurtjes in de samenwerking tussen generaties. Millennials groeiden op in welvaart en hebben andere behoeften op de werkvloer. Met de komst van Gen Z zijn die scheurtjes compleet opengetrokken. Generatie Z groeit op in tijden van klimaatcrisis, een pandemie en individualisme maar ook in een tijd waar online alles mogelijk is en banen in overvloed te vinden zijn. Omstandigheden die zorgen voor een vaak eenzame en kwetsbare nieuwe generatie.

Een generatie met veel tegenstijdigheden. Op school worden zij overspoeld met complimenten en ervan verzekerd dat zij een echte aanwinst zijn voor elk bedrijf. Thuis worden zij opgevoed in een beschermd nest. Misschien niet gek dat zij dezelfde aanpak verwachten van hun eerste werkgever?

Ze zijn op zoek naar persoonlijke aandacht en begeleiding in hun eerste baan, maar hechten ook waarde aan flexibiliteit. Als werkgever is het belangrijk om hen te helpen visualiseren waar ze zullen beginnen, waar ze kunnen groeien en wat ze moeten doen om hun doelen te bereiken.

‘En wat doen we met al die Gen Z’ers die binnen drie maanden manager willen worden?’ De zaal knikt eensgezind, bijna elke organisatie kampt met deze uitdaging. Emma tipt ‘koppel ze na een tijdje aan een manager en laat ze meebeslissen in een belangrijk project. Of vraag eens naar hun mening als er een beslissing genomen moet worden. Gen Z-medewerkers zijn op zoek naar zingeving en willen impact maken’. Een frisse kijk op projecten of taken kan natuurlijk ook geen kwaad.

Een schop onder de kont

Tijd voor stellingen! Emma vraagt de zaal op te staan zodra ze het eens zijn met haar stelling. De stelling ‘Gen Z verdient een schop onder de kont’ verschijnt op het scherm en verrassend genoeg gingen er maar een aantal personen staan. Maar één deelnemer merkte op ‘misschien verdienen wij, de oudere generatie, wel een schop onder de kont. Waarom werken wij meer dan wij betaald krijgen, is het zo gek dat zij na 8 uur werken stoppen?’ Iedereen lijkt het hier mee eens ‘inderdaad, dat wij vaak overwerken wil niet zeggen dat wij meer werk gedaan krijgen of productiever zijn’. Na slechts enkele uurtjes ontstaan er nieuwe inzichten omtrent Generatie Z. Inzichten die HR-professionals hopelijk op weg helpen met het managen van een intergenerationeel personeelsbestand.  

Gen Z is werk niet minder leuk gaan vinden maar vindt privé belangrijker dan de vorige generaties. Ze zijn op zoek naar zingeving in een eenzame online wereld. Zij willen impact kunnen maken.

Emma, bedankt voor deze enorm leerzame middag. En alle deelnemers, bedankt voor jullie komst!

In juni vindt de volgende HR-Expertmeeting plaats. Deze zal gaan over rouwverlof. Houd de nieuwsbrief en onze socials in de gaten voor meer informatie.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.