Aandacht is het nieuwe goud

Dat aandacht voor je medewerkers belangrijk is, dat is bekend. Maar in welke mate? En hoe precies? Hoe geef je nieuwe medewerkers en medewerkers die al langer in dienst zijn de juiste dosis aandacht? Enkele van de vele vragen die boven kwamen tijdens de HR-Expertmeeting op 22 november.

hr meeting22nov2022

Het onderwerp van deze meeting ‘het binden, boeien en behouden van je medewerkers’ is zeer actueel vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Het is een onderwerp dat speelt bij veel reisbedrijven, zo bleek ook uit de opkomst van de vele HR-Professionals.

Pascale Jansen, spreker en coach, start de meeting met een korte introductie van haar zelf. Na verschillende banen in de reisbranche en zelfs een baan als juf, merkt zij dat het beste uit de mens halen, haar energie geeft. Ze volgt een opleiding tot coach en verdiept zich in het ontwikkelen van talent. Zo staat zij hier vandaag om de HR-Professionals van diverse reisbedrijven, inzicht te geven in het binden en behouden van de medewerkers.

‘Probeer van een 3 geen 6 te maken, maar maak van een 7 een 9’

Na de korte introductie volgt de opdracht ‘bespreek met je buur waarom  je deel neemt aan deze meeting’. Stoelen worden naast elkaar geschoven en iedereen begint vol enthousiasme met elkaar te delen waar hun uitdagingen liggen. Na vijf minuten rinkelt Pascale met de bel en de stilte keert terug in de zaal. Het is duidelijk dat de vele verschillende organisaties in grote lijnen met dezelfde uitdagingen kampen.

Je hebt met veel moeite een nieuwe medewerker in de organisatie gekregen. Hoe zorg je ervoor dat diegene blijft? Pascale legt uit dat medewerkers zich gezien, gehoord en begrepen willen voelen. ‘Nodig ze uit om te vertellen wat ze zoeken in deze baan, wat ze willen bereiken.’

De groep wordt opgedeeld in groepjes van vier. Ze bespreken met elkaar hoe hun inwerkprogramma voor nieuwe medewerkers er uit ziet. Hier blijken interessante verschillen te ontstaan tussen kleinere en grote organisaties. De één organiseert wekelijks een online bijeenkomst voor nieuwe medewerkers, de ander werkt met een compleet programma van weken lang en online begeleiding van het management team. Een belangrijke take away ‘laat je nieuwe medewerkers na de inwerkperiode niet compleet los, blijf betrokken.’

Na een korte pauze stapt Pascale over op het behoud van de medewerker die al langer in dienst is. Hiervoor gelden twee belangrijke factoren; aanmoedigen om dingen beter te doen en kennis hebben van wat er speelt op de werkvloer. Ook hier geldt weer: niet alleen zenden maar ook vragen, vragen naar de behoefte van de medewerker.

De groep verdeelt zich in kleine groepjes van vier om uit te wisselen wat ze doen voor medewerkers die langer in dienst zijn. Er wordt veel gesproken maar dit blijkt een moeilijker onderwerp te zijn. Moet je mensen die langer in dienst zijn überhaupt anders behandelen of is iedereen gelijk? Hoe kan je mensen tevreden stellen, er is geen éénzelfde oplossing voor iedereen.

Een belangrijke take away blijkt wederom het vragen. ‘Ben je nog tevreden, gemotiveerd en blij? Hoe zouden we je kunnen motiveren? Wat zou je willen doen?’

Er ontstaat een klassikaal gesprek tussen de HR-Professionals van een grote en een kleine reisorganisatie. Ze merken dat nieuwe medewerkers vaak gefocust zijn op het kunnen doorstromen. Bij de kleinere reisorganisatie is dat niet oneindig mogelijk. Maar, hoe mooi zou het zijn als reisbedrijven de handen ineen slaan en medewerkers naar elkaar doorverwijzen? Misschien kan de medewerker bij een grotere organisatie op een gegeven moment wél doorstromen. En misschien wil de kersverse ouder liever overstappen naar een kleinere organisatie met een persoonlijkere sfeer en waar flexibeler gewerkt kan worden.

Kortom, een inspirerende middag! Volgend jaar maart vindt de volgende HR-Expertmeeting weer plaats. Het onderwerp staat nog open, heb jij een goed idee? Laat het ons weten! We streven er altijd naar om de meetings zo relevant mogelijk te maken. Jouw inzichten en kennis zijn dus van groot belang.

Op de hoogte blijven van volgende evenementen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Geschreven door:

947152 114753655399290 1101870463 n
Melissa Bruins
Marketing & Communicatie Manager
cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.