Nieuwe cao voor de reisbranche

16 mei 2024

ANVR en vakbonden FNV en CNV hebben een eindresultaat afgesproken voor een nieuwe cao reisbranche per 1 juli 2024 met een looptijd van 2 jaar tot 1 juli 2026. De leden van de vakbonden mogen zich de komende weken nog uitspreken over het akkoord voordat deze definitief wordt.

caoeindresultaat

Collectieve loonsverhoging

Voor de nieuwe cao reisbranche is er een nominale (dus geen procentuele) collectieve loonsverhoging afgesproken. Per 1 juli 2024 stijgen de fulltime salarissen van medewerkers in de functiegroepen 2 t/m 8 met €175,- per maand. Per 1 juli 2025 is er nog een verhoging van €125,- per maand.

De salarissen van parttime medewerkers stijgen naar rato. Ook worden het minimum en maximum van de loonschalen opgehoogd waardoor er weer meer verschillen komen tussen de salarisgroepen.

“Door de lonen enerzijds nominaal te verhogen, en anderzijds een trap aan te brengen in het salarishuis, bereiken we twee dingen. Allereerst repareren we de lonen aan de onderkant, en ten tweede bieden we ook opnieuw groeiperspectief aan werknemers in de sector. Het oude salarishuis was ingehaald door de stijging van het minimumloon. Dit nieuwe salarishuis past prima bij de branche”, zegt Frank Radstake van de ANVR.

Individuele loonsverhoging

Doordat de maxima van alle loongroepen extra worden verhoogd kunnen ook medewerkers die nu aan het eind van hun salarisgroep zitten weer individueel groeien. Dit kan naar aanleiding van het beoordelingsgesprek met minimaal 1% bij een beoordelingsresultaat van goed of hoger.

Overige afspraken

In de nieuwe cao reisbranche zijn er veel nieuwe afspraken gemaakt over onder andere thuiswerkvergoeding, een minimale reiskostenregeling voor woon-werkverkeer en alle stagiaires van mbo, hbo en wo-opleidingen ontvangen een vaste stagevergoeding van €400,- per kalendermaand.

Er zijn verschillende protocollaire afspraken gemaakt, waaronder de afspraak dat het lopende onderzoek naar een vernieuwing van het functiehuis vervolgd wordt gedurende de looptijd van de komende cao reisbranche.

Lees het volledige eindresultaat hier.

Heb je nog vragen over cao reisbranche? Stuur deze dan naar barbara@reiswerk.nl.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.