Wel nieuwe loontabellen, geen nieuwe cao voor 2023

21 dec 2022

Per 1 januari 2023 gelden aanpassingen aan de WML (inzake minimum loon). De loontabellen in de lopende cao Reisbranche zijn daarom ook geüpdatet. De nieuwe tabellen gelden ter vervanging en de cao wordt verder niet opengebroken.

shutterstock 2093590105

Frank Radstake, ANVR, zegt: “De minima van een aantal schalen in de cao worden aangepast per 1 januari aanstaande. De eerder afgesproken verhoging met 5% van de minima van de schalen per 1 juli 2023 gaat daarna over het nieuwe minimum per 1 januari a.s. en niet over het oude minimum per 1 juli 2022. Daarmee maken we in de lopende cao periode flinke stappen in de verhoging van de minima van de schalen van de cao. Los van deze aanpassing van de minima, hadden we al eerder afgesproken ook de maxima van de schalen met twee keer 5% te verhogen, de tweede keer op 1 juli 2023”.

Waarom wordt de cao niet opengebroken?

Er is besloten de cao reisbranche niet op te breken om aanvullende nieuwe afspraken te maken gezien de bijzondere omstandigheden van de hoge inflatie. Veel reisbedrijven hebben intern al specifieke afspraken gemaakt omdat de cao nog een lange tijd loopt.

Frank Radstake zegt: ”Er is dus geen algemene lijn vanuit de cao hoe hiermee om te gaan richting de medewerkers in de reissector. We kunnen ons wel goed voorstellen dat je als reisbedrijf - mocht je dat niet al op een andere manier hebben gedaan - toch iets voor de medewerkers wilt betekenen in deze uitzonderlijke situatie. Een mogelijkheid zou dan bijvoorbeeld kunnen zijn een eenmalige uitkering te geven of de al aangekondigde verhoging van de feitelijke lonen met 3% per 1 juli aanstaande naar voren te halen. Of dat ook daadwerkelijk mogelijk is, ligt natuurlijk aan de specifieke situatie van de reisonderneming zelf”.

Download hier het geüpdatete cao-boekje.

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.