AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Opgelet: 6 tekenen dat de baan waar je voor solliciteert een nachtmerrie kan worden

21 mrt 2019

Je hebt natuurlijk de hoofdprijs te pakken als je een baan scoort die aan l je wensen voldoet, van een hoog salaris tot flexibele werktijden en geregeld een tripje naar een zonnige bestemming. Maar het kan ook zomaar gebeuren dat je straks in een totale nachtmerrie belandt. Dat je aan het einde van je werkdag geen energie meer over hebt of je zelfvertrouwen tot een dieptepunt is gedaald. Daar moet je natuurlijk niet aan denken. Dus, hoe voorkom je dit? Door tijdens je sollicitatiegesprek al goed op te letten. Bij deze aanwijzingen mag er een klein alarmbelletje afgaan:
 

1. Het sollicitatieproces verloopt enorm ongeorganiseerd

Stel dat je een sollicitatiegesprek hebt met verschillende mensen, dan kan het natuurlijk gebeuren dat dit gesprek moet worden verplaatst. Maar gebeurt dit telkens opnieuw, komen ze consequent te laat of zijn ze niet voorbereid op het gesprek? Dan is dat een slecht teken. Ook het zeer traag antwoord krijgen op e-mails of onbeleefdheid in communicatie hoort hierbij. Als dit nu al het geval is, hoe zal het dan straks zijn als je er daadwerkelijk werkt?
 

2. Je leest en hoort klachten en mensen zien er ongelukkig uit

Kijk eens op internet of er iets wordt gezegd over werken bij het betreffende reisbedrijf. Hebben ex-werknemers daar hun gal gespuwd? Dat kan natuurlijk altijd gebeuren, en hoeft niet direct te betekenen dat het ook echt een naar bedrijf is om voor te werken. Maar zie je (dezelfde) terugkerende issues, dan is dit wel iets om in gedachten te houden. Vraag je potentile collega's hoe de bedrijfscultuur is, en kijk goed om je heen om een idee te krijgen van de sfeer. Ziet iedereen er gelukkig en gemotiveerd uit?

 

3. Een zeer snel aanbod

Is het sollicitatiegesprek kort en oppervlakkig, en krijg je direct een aanbod voor je neus? Dan kun je een gat in de lucht springen, of even goed nadenken waarom dit zo snel verloopt. Het kan namelijk een teken zijn dat het bedrijf een beetje te wanhopig is, omdat er niet veel andere mensen willen werken.
 

4. Een vijandige sfeer tijdens het onderhandelingsproces

Je krijgt een veel lager salaris aangeboden dan normaal zou zijn voor jouw toekomstige functie. De manager laat eigenlijk blijken dat je op dit moment niet meer waard bent, en dat je je eerst maar eens moet gaan bewijzen. Zal het bedrijf dan in de toekomst je salaris verhogen, of blijft het een gierige situatie? Het is natuurlijk logisch dat jij een zo hoog mogelijk salaris wilt, en het bedrijf ‘vecht’ om juist zo laag mogelijk uit te komen. Maar de uitkomst moet wel redelijk zijn. Oftewel: samen op een bedrag uitkomen waar jullie allebei tevreden over zijn.
 

5. Je kunt maar niet achterhalen waarvoor je verantwoordelijk bent

De ene persoon vertelt je dat je vier werknemers onder je krijgt, en de andere zegt dat je geen managementverantwoordelijkheden hebt. Wie van de twee heeft gelijk? Als het onduidelijk is welke rol je straks hebt, of als je geen consistent antwoord van je gesprekspartners krijgt, vraag dan gewoon door. Zelfs voor een nieuw bedrijf of start-up moet er enige duidelijkheid zijn over je verantwoordelijkheden. Hoe weet jouw manager anders of je straks wel goed presteert?


 
Bottom-line: de taakomschrijving voor de positie moet duidelijk zijn en de manier waarop mensen de rol beschrijven, moet deze weerspiegelen.
 

6. Snelle wisseling van werknemers

Het is normaal dat medewerkers komen en gaan. Nog maar weinig mensen gaan voor het gouden horloge. Maar soms komt het voor dat er veel medewerkers maximaal een jaar blijven en dan alweer verdergaan. Dat kan wijzen op slecht management of bijvoorbeeld een verlies draaiend bedrijf waarbij iedereen bang is op korte termijn hun baan te verliezen. Een manier om hier inzicht in te krijgen, is door te informeren naar je voorganger.  
 
Zo, met deze aanwijzingen in gedachten weet je wanneer je even extra moet opletten. Is het bedrijf wel cht zo leuk om voor te werken? We hopen natuurlijk van wel!
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.