Schrijf je nu in voor de workshop 'Verbind verschillende generaties op de werkvloer' Meer informatie & inschrijven.

Probleem op je werk? Probeer creatief en oplossingsgericht te denken!

24 okt 2019

Je bent veelzijdig en laat jezelf geregeld van je creatieve kant zien. Je bent dan ook goed in je werk en dat wordt gewaardeerd. Maar in tijden van drukte kan het nog weleens voorkomen dat je op de automatische piloot gaat functioneren. Je focust je volledig op wat er die dag gedaan moet worden, en hoopt maar dat het allemaal gaat lukken. Kom je in zo’n situatie een probleem tegen, dan kun je door de werkdruk misschien niet helemaal helder meer nadenken. Je bent je vooral heel bewust van het probleem. Terwijl het veel beter zou zijn om je pijlen op de oplossing te richten.

Het heeft immers geen zin om te blijven hangen in wat er niet goed gaat (of is gegaan). Dubben en spijt hebben kost een heleboel energie die je veel nuttiger kunt inzetten. Alleen als je constructief aan de slag gaat met het oplossen van je problemen, zal er daadwerkelijk verbetering optreden in je situatie! 

“Get over it”

Als er iets niet gaat zoals jij dat wilt, probeer dan niet te blijven hangen in wat er fout ging: “Had ik maar…”. Pas als je je fouten loslaat, kun je echt vooruitkijken en beginnen met het doorvoeren van een oplossing of verbetering. Als iets mislukt, begin dan direct met het bedenken van een oplossing en probeer het opnieuw. Kortom: get over it! Zodra je al probeert te denken in oplossingen in plaats van problemen ben je al halverwege. Focus je op het probleem, dan ben je vooral daar mee bezig. Denk je meer aan de oplossing, dan gebeurt er ook echt wat. Jouw oplossingsgerichtheid en probleemoplossend vermogen zullen nooit groeien als je in het verleden blijft hangen!

Out of the box denken

Als je oplossingsgericht wilt worden in je denken en doen, dan is het ook belangrijk om volledig onbevooroordeeld te zijn. Vorm niet te snel meningen en hypotheses. Neem dingen niet te snel voor juist of onjuist aan. Probeer out-of-the-box te denken:

  • Probeer een open denkwijze aan te nemen…
  • Probeer zowel sceptisch als “open minded” in het leven te staan…
  • Denk niet zwart-wit…
  • Laat je niet zomaar overtuigen door andermans anekdotes…
  • Ben terughoudend met interpreteren, aannemen en bevestiging zoeken…

“Dat oplossingsgericht denken is in essentie heel simpel. Doe meer van wat werkt en minder van wat niet werkt.” Aldus trainer Stefanie Couwenberg. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als je er eens goed bij stilstaat, dan helpt het je enorm. Het gaat om creatief denken, waarbij de ideen die vrijkomen echt niet groot hoeven te zijn. Het zijn juist de simpele veranderingen die blijken te werken. Blijf zelf dingen onderzoeken en uitproberen. Oplossingsgerichtheid vereist namelijk een open blik en objectiviteit. 

Afstand bewaren = probleemoplossend vermogen vergroten!

Als je je problemen als onderdeel van jezelf ziet, kun je ze niet langer van een afstand bekijken. Zo verlies je het overzicht en lijken je problemen alleen maar nog meer onoplosbaar. Probeer daarom afstand van je problemen te nemen en benader ze van buitenaf. Zo'n blik van buitenaf helpt om je "probleem" te zien voor wat het echt is in zonder een emotionele component. Problemen staan los van jezelf; jij bent niet je problemen! Als je je identiteit gaat ontlenen aan je problemen, zul je nooit tot een oplossing komen.Vaak is het gemakkelijker om "andermans" problemen op te lossen dan die van jezelf. Dus hoe zou je de problemen aanpakken als het andermans problemen waren?

Op de automatische piloot

Ga eens terug naar de essentie: waarom zit je op je huidige plek? Aan welke kwaliteiten heb je dat te danken? Die komen het beste tot hun recht wanneer de werkdruk in balans is. Is het voor een langere tijd veel te druk, dan ga je dus automatisch over op routine en zakken je kwaliteiten naar de achtergrond. Zonde! Stefanie verwoordt dit mooi: “Je wordt een grijze muis in plaats van een kameleon.” 

Doe het anders

Stefanie komt met een voorbeeld. Ooit trainde zij namelijk een gestreste managementassistent die voornamelijk bezig was om afspraken in agenda’s te zetten. Ze was teleurgesteld dat een stagiair de opdracht kreeg om een evenement te organiseren, terwijl zij daar juist zo goed in is. Stefanie: “De kunst is om dan niet te denken: waarom zij wel en ik niet? Dan leg je het probleem bij de ander. De oplossing is dat jij graag meer evenementen wil organiseren. Wat heb je daarvoor nodig?” Dat heb je natuurlijk niet binnen een dag voor elkaar, maar met kleine stapjes bereik je een hele hoop. Doe elke dag eens n ding anders dan je normaal zou doen. Hierdoor krijg je ook meer lol in je werk. En energie. 

Ja, en…

De eerste regel bij creatief en oplossingsgericht denken is in ‘ja, en’ en niet in ‘ja, maar’. En denk dus vooral in oplossingen in plaats van problemen. Ervaar je een hoge werkdruk? Focus je dan niet op de vraag hoe je die kunt verminderen, maar op hoe je in een dynamische werkomgeving zoveel mogelijk uit je werk kunt halen. Stefanie: “Veel mensen varen vooral op routine. Als je dat kunt loslaten word je creatief”.
 
Laat vandaag nog al je kleuren van de kameleon in je los! Zie je de oplossing al verschijnen?

 
 
Bron: www.managementsupport.nlgezondr.nl

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.