AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Spanning op de arbeidsmarkt in vierde kwartaal 2021 toegenomen

15 feb 2022

Vandaag kwam het CBS naar buiten met het bericht dat de spanning op de arbeidsmarkt in het vierde kwartaal van 2021 nog verder is toegenomen.
Dit is het resultaat van een groei van het aantal vacatures (met 16.000) en een verdere daling van het aantal werklozen (met 29.000) ten opzichte van het derde kwartaal. Tegenover 387.000 vacatures stonden 370.000 werklozen. Dat komt neer op 105 vacatures per 100 werklozen. In het vorige kwartaal waren dat er nog 93 per 100.
Ook het aantal banen bleef groeien in het laatste kwartaal van 2021. Er kwamen 44.000 banen bij in het vierde kwartaal. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
De meeste vacatures stonden open in de handel (79.000), de zakelijke dienstverlening (62.000) en de zorg (55.000). Deze drie bedrijfstakken zijn goed voor ruim de helft van alle openstaande vacatures.

Aantal vacatures reisbranche neemt ook toe
Ook Reiswerk merkt dat het aantal vacatures toeneemt. In 4 maanden tijd is het aantal vacatures op de vacaturebank van Reiswerk toegenomen van 255 naar 390, eens stijging van ruim 150%. De stijging was in de zomer van 2021 groot, toen reisorganisaties weer volop medewerkers nodig hadden om reizen te kunnen verkopen. Na de berichten over een nieuwe lockdown eind 2021 nam deze groei af. Inmiddels zien we door de positieve berichten over reizen, dat er ook weer veel nieuwe medewerkers worden gezocht voor de reisbranche.

Arbeidsmarktonderzoek in de reisbranche
Ieder jaar laten wij onderzoek doen naar de werkgelegenheid in de reisbranche. De verwachting is dat het jaaronderzoek over 2021 eind maart gepubliceerd wordt. Gedurende het jaar zijn er daarnaast ook kwartaalrapportages gepubliceerd met cijfers over het werken in de reisbranche. Het meest recente onderzoek dateert van het derde kwartaal van 2021 en is te vinden op onze website.

HR expertmeeting “Hoe trek je nieuw talent aan naar jouw reisbedrijf?”
De krapte op de arbeidsmarkt leidt ook in de reisbranche tot problemen. Veel van de vacatures zijn lastig in te vullen. Reiswerk besteedt dit jaar veel aandacht aan het weer aantrekkelijk maken van de reissector voor nieuwe medewerkers.
Tijdens de volgende Reiswerk HR expertmeeting met als thema: “Hoe trek je nieuw talent aan naar jouw reisbedrijf?”, besteden we aandacht aan de mogelijkheden die je als reisbedrijf hebt om nieuwe medewerkers aan te trekken. Inschrijven voor de HR expertmeeting op donderdag 17 maart is al mogelijk!
 
Bron: cbs.nl
 
 

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.