Werk jij in de reisbranche? Laat ons je wensen en behoeften weten als input voor onze workshops, meetings en Travel College. Vul de korte vragenlijst hier in.

Sportende medewerkers zijn veel productiever en minder vaak ziek

17 sep 2018

Deze week is de 15e Nationale Sportweek. Van 15 tot en met 29 september 2018 zetten duizenden clubs, bonden, gemeenten en andere organisaties hun deuren open. Een perfecte kans om gemakkelijk nieuwe sporten uit te proberen en samen sportplezier te beleven. Maar wat heeft dat nu met werk te maken?

Bijna 60% van de Nederlanders denken tijdens het sporten aan hun werk en komen al rennend, fietsend of fitnessend op nieuwe ideen. Sporters blijken significant meer tevreden met hun baan dan niet-sportende medewerkers en ze zijn minder vaak ziek. Sporten als stimulans is daarnaast een weinig gebruikte, maar graag geziene secundaire arbeidsvoorwaarde. Zo blijkt uit een onderzoek van Monsterboard.nl onder meer dan 12.000 Nederlanders. 

Sportende medewerkers zijn veel productiever

Sporten of een andere vorm van beweging is een goede manier om wakker te worden en fris aan je dag te beginnen. Bovendien is het goed voor je creativiteit, je productiviteit en je lichaam. Sport kan ook soft skills verbeteren of ontwikkelen, bijvoorbeeld vanwege de impact die fysieke inspanning heeft op onze mindset. Denk aan het stimuleren van teamspirit of leiderschapskwaliteiten bij een medewerker. Zaken die je in sportactiviteiten makkelijk kunt stimuleren en aanleren.

Ondanks dat zijn nog steeds veel werkgevers huiverig voor sportende medewerkers. Stel je voor dat ze geblesseerd raken tijdens een voetbalwedstrijdje of de bocht missen tijdens een wielerronde. Dan kunnen ze immers niet werken. Wat die werkgevers echter niet beseffen is dat bewezen is dat sportende medewerkers harder werken en productiever zijn dan de groep die niet aan sport doet. Onderzoekers van de Universiteit van Bristol concludeerden na een onderzoek dat 79 procent van de medewerkers betere werkprestaties leveren op dagen waarop ze ook sporten.

Investeren in de gezondheid van medewerkers loont!

Een van de manieren om te investeren in de gezondheid van je medewerkers, is door te investeren in een sportabonnement voor medewerkers. Het aanbieden van een sportabonnement aan medewerkers wordt vaak gezien als een kostenpost. Wat weinig HR-professionals echter weten, is dat deze investering zichzelf al gauw terugverdient en een bedrijf zelfs geld op kan leveren. De harde cijfers laten namelijk zien dat zo’n sportabonnement ongeveer 50% van de niet-sportende medewerkers aanzet tot sporten, wat de arbeidsproductiviteit verhoogt en het ziekteverzuim verlaagt – met een besparing van gemiddeld 1.200 euro per werknemer per jaar.

Werkgever kan sporten stimuleren

Het grootste deel van de werkgevers moedigt de medewerkers niet aan om te gaan sporten. Maar helpt het om als werkgever een sportabonnement aan te bieden? Ook daarover bestaat geen misverstand. Onderzoek van Multiscope in opdracht van Gympass toont aan dat het aanbieden van een sportabonnement medewerkers stimuleert om (meer) te gaan bewegen. Niet alleen de mensen die al regelmatig sporten zeggen actiever te gaan bewegen als hun werkgever betaalt, maar ook de stilzitters komen in actie. Bijna de helft (47%) van de ruim duizend ondervraagden geeft aan dan te zullen beginnen met sporten als de werkgever meebetaalt.

Behalve sport, zijn er meer en meer werkgevers die aandacht besteden aan bewegen en gezonder eten. In de bedrijfskantine worden gezondere producten aangeboden en ook iets als een fietsenplan is iets wat cht in opkomst is.

Kortom: het investeren in gezonde medewerkers is iets wat niet alleen afstraalt op je organisatie als werkgever (en kan helpen in de strijd om talent), maar een dergelijke investering is ook nog eens hard te maken vanwege de hogere productiviteit en de besparing op verzuimkosten. Bedrijven zouden er dus goed aan doen om medewerkers de tijd en ruimte te geven om aandacht te besteden aan hun fysieke en mentale gezondheid; ze worden er gelukkiger en productiever van.

Bron: Monsterboard, Baaz, PW.net

cta

Niet gevonden wat je zocht?

We helpen je graag verder

Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.