AI en ChatGPT toepassen in je werk? Schrijf je in voor de workshop en leer de basisprincipes! Meer informatie en inschrijven, klik hier.

Tips & tricks om aan je lichaamstaal te werken

22 okt 2019

Lichaamstaal zegt meer dan woorden, hoor je weleens. En dat klopt. Heel belangrijk dus om deze non-verbale communicatie te leren lezen. Want dan kun je je gesprekspartner veel beter peilen, en zelf je woorden ook extra kracht bijzetten. Lichaamstaal vertelt veel over iemand, maar toch kun je nooit aan n enkel signaal aflezen hoe de ander in elkaar steekt. Eerst moet je erachter zien te komen wat iemands basishouding is. Dat is het gedrag in een ontspannen situatie. Wanneer je dit onder de loep hebt genomen, kun je het huidige gedrag vergelijken met deze basishouding. Wat zijn de verschillen en welke betekenis kun je hier aan hangen? Kijkt iemand bijvoorbeeld norser dan normaal, of stralen de ogen juist extra?

Komt de boodschap overeen met je lichaamstaal?

De communicatie tussen twee mensen bestaat uit verschillende elementen, zoals:

  • Wat wordt er gezegd?

  • Hoe wordt iets gezegd

  • Wat is de gezichtsuitdrukking van je gesprekspartner?

  • En wat vertelt zijn of haar lichaam? (denk aan gekruiste armen, de oogopslag)

Wanneer de lichaamstaal overeenkomt met wat er wordt gezegd, dan zal de ander de boodschap waarschijnlijk vertrouwen. Wanneer je gesprekspartner discrepantie merkt tussen wat je verbaal en non-verbaal zegt, dan kan hij of zij sceptisch staan tegenover wat je zegt. Als je bijvoorbeeld een compliment geeft, maar je hebt een frons op je gezicht, dan zal de ander dit niet helemaal geloven. Het is dus belangrijk om te beseffen dat je gesprekspartner ook je lichaamstaal observeert als je spreekt. 

De drie onderdelen van lichaamstaal

De lichaamstaal is opgebouwd uit drie onderdelen.

  • Gezichtsuitdrukking: wist je dat er zeven universele micro-expressies zijn? Hierbij gaat het om spiertrekkingen in het gezicht van minder dan een halve seconde. Deze zijn heel belangrijk bij non-verbale communicatie. We zoeken namelijk vooral in het gezicht naar signalen.

  • Proxemics: hoe beweegt het lichaam? Dat zegt van alles over onder andere de mate van nervositeit.

  • Kleding: bepaalde stijlen en kleuren zenden ook een signaal uit.

  • Werk aan je eigen lichaamstaal

    Begin eens bij jezelf en werk aan de basishouding die bij je past. Wat wil je uitstralen? Wanneer je dit zelf onder controle hebt, kun je nog beter een boodschap communiceren. Je omgeving zal dan veel positiever op je reageren en je competenties hoger inschatten. En daarnaast ben je veel beter in staat om ook de lichaamstaal van anderen te lezen.

    Boost je zelfvertrouwen

    Het herkennen van signalen en interpreteren van non-verbale communicatie is niet zomaar even snel geleerd. Het vergt veel oefening. Je lichaam heeft effect op je brein, dat vervolgens ons gedrag kan aanpassen. Het benvloeden van je eigen lichaamstaal blijkt zelfs direct impact te hebben op je gemoedstoestand en kans op succes. Doe bijvoorbeeld de Power Pose: maak je groot en zet je handen in je zij. Houd dit 2 minuten vast en haal diep adem. Resultaat: het testosteron hormoon stijgt, wat een positief effect heeft op je zelfvertrouwen. En je cortisolspiegel daalt, waardoor je minder stress ervaart.

    Besteed aandacht aan je kleding

    Niets is zo persoonlijk als je kledingstijl. Heb je kleding aan waar je je prettig en jezelf in voelt, dan straal je dat ook uit. Zelfs door de telefoon. Telefonisch verkopers presteren namelijk beter als ze goed gekleed zijn, dan dat ze in hun pyjama zitten. Besteed dus vooral wat extra aandacht aan je garderobe. Welke kleuren en pasvormen staan je goed?

    Laat zien dat je luistert

    Deze vijf manieren bouwen vertrouwen op en laten zien dat je echt luistert: 

    • Houd oogcontact met je gesprekspartner.

    • Neem een goede houding aan, die vertrouwen uitstraalt.

    • Glimlach, maar dan wel cht. Mensen kunnen nep glimlachen herkennen, waardoor je onbetrouwbaar overkomt. Denk aan je lachrimpeltjes. Zijn die niet zichtbaar, dan komt de lach minder echt over.

    • Houd je handen daar waar ze kunnen worden gezien. Mensen ontspannen wanneer ze je handen kunnen zien.

    • De andere persoon spiegelen, om aan te geven dat je je in hem of haar inleeft. 

    Bekijk je handen..

    Houd je handen in het zicht, dat wekt vertrouwen. Wanneer je je handpalmen zichtbaar houdt, dan is dat een teken dat je geen bedreiging vormt en benaderbaar bent. Let ook op wat je met je handen of handgebaren doet. Wanneer je met je handen aan het prutsen bent of je duimen draait, dan kan dit overkomen als dat je je verveelt of ongeduldig bent. Last but not least: geef een stevige hand, dat komt zelfverzekerd over.

    .. en je voeten

    Voeten kunnen spanning en nervositeit verraden, wanneer ze onrustig zijn. Probeer deze dus stil te houden.
     
    Zo zie je, stiekem zeg je meer dan de woorden die je uitspreekt. We hopen dat bovenstaande tips je helpen je lichaamstaal te verbeteren.


     
    Bronnen: www.managementsupport.nlwww.digital.comwww.businessinsider.nl

    cta

    Niet gevonden wat je zocht?

    We helpen je graag verder

    Neem contact met ons op en we zorgen voor een passend antwoord op jouw vraag.